Bakteryjne, grzybicze i wirusowe infekcje jamy ustnej
60,41 zł
9,29 zł
14,62 zł
Jama ustna ma bezpośredni kontakt ze środowiskiem zewnętrznym, a co za tym idzie z patogenami, to powoduje, że często jest miejscem występowania infekcji. Stan zapalny w jamie ustnej może być spowodowany infekcją wirusową, bakteryjną lub grzybiczą. Czynnikami sprzyjającymi jego rozwojowi są np. choroby zębów i przyzębia, drobne urazy wewnątrz jamy ustnej, stany obniżonej odporności organizmu czy cukrzyca. Stan zapalny objawia się zaczerwienieniem i obrzękiem błony śluzowej oraz obecnością pokrywającego ją nalotu. Może występować nieprzyjemny zapach z ust, a ból i pieczenie mogą utrudniać spożywanie pokarmów. Bakteryjne infekcje jamy ustnej najczęściej wywoływane są bakteriami, które tworzą naturalną florę w jamie ustnej zdrowego człowieka. Takie zakażenia nazywamy oportunistycznymi. Dochodzi do nich najczęściej przy zaburzeniu równowagi drobnoustrojowej. Wirusowe infekcje jamy ustnej mogą wywoływać wirusy ospy wietrznej czy półpaśca. Grzybicze infekcje jamy ustnej najczęściej są wywołane przez drożdżopodobne grzyby ze szczepu Candida, które u większości populacji przebywają saprofitycznie w jamie ustnej. Dopiero w określonych warunkach, przy zaburzeniu biocenozy stają się patogenne. Czynnikami sprzyjającymi grzybicy są: spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów, niedobory kwasu foliowego, żelaza, cynku, witamin grupy B, C, obniżona odporność organizmu czy wiek niemowlęcy i starczy. Leczenie infekcji jamy ustnej polega na stosowaniu leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych, miejscowo znieczulających, a także unikaniu pokarmów powodujących nasilenie objawów bólowych (słone, pikantne), w przypadku infekcji grzybiczej należy również ograniczyć spożycie węglowodanów. Przy zdiagnozowanym zakażeniu bakteryjnym może być zastosowany antybiotyk.