Jeżeli w koszyku znajduje się lek możesz go zarezerwować i odebrać osobiście w aptece.
Niedobory błonnika
Niedobory błonnika - błonnik to różnorodne substancje, o charakterze polisacharydowym, najczęściej pochodzenia roślinnego, które nie ulegają strawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt. Spożycie błonnika ma istotne znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego. Błonnik uważany jest za składnik diety mający korzystny wpływ na zdrowie i zapobiegający wielu chorobom, w tym nowotworom przewodu pokarmowego. Człowiek powinien przyjmować 25 gramów błonnika dziennie. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna być bogata w warzywa i owoce oraz w produkty pełnoziarniste. Najbardziej znanymi objawami niedoboru są zaparcia oraz wzdęcia. Błonnik odpowiada zatem za regulację wypróżnień, ale także za uczucie sytości. Odczuwanie głodu zaraz po zakończeniu posiłku może być objawem niedoboru błonnika. Włókno pokarmowe sprawia, że energia rozkłada się zdecydowanie wolniej. Dlatego w przypadku niedoboru błonnika lub po posiłku ubogim w błonnik sięgamy szybko po przekąski. Błonnik utrzymuje poziom cukru na prawidłowym poziomie, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i korzystnie wpływa na nastrój. Jedzenie posiłków, które zawierają węglowodany i błonnik sprawia, że energia na dłużej pozostaje w organizmie. Gdy błonnika jest za mało w diecie, poziom glukozy gwałtownie wzrasta, ale zaraz po tym spada.