Niedobory enzymów
47,99 zł
25,79 zł
22,99 zł
Niedobór enzymów - enzymy to wielkocząsteczkowe, w większości białkowe, katalizatory przyspieszające specyficzne reakcje chemiczne poprzez obniżenie ich energii aktywacji. Niemal wszystkie reakcje chemiczne związane z funkcjonowaniem organizmów żywych wymagają współudziału enzymów, by osiągnąć wystarczającą wydajność. Enzymy są wysoce specyficzne wobec substratów i wobec tego dany enzym katalizuje zaledwie kilka reakcji chemicznych spośród wielu możliwych dla danych substratów. Enzymy determinują procesy metaboliczne i biochemiczne związane z funkcjonowaniem organizmów żywych. Enzymy są mało trwałymi substancjami, giną bowiem w temperaturze 37-47 stopni. Dzieje się tak podczas gotowania, pasteryzowania czy opiekania potraw. Enzymy giną również w momencie picia gorących napojów. Naturalnym źródłem enzymów są: surowe warzywa, owoce, nie przetworzone mięso, ryby na surowo bądź półsurowo. W przypadku trawienia nie da się zastąpić jednego enzymu innym, służą one bowiem do trawienia określonych grup pokarmów. Niedobory enzymów trawiennych powodują przewlekły stres, uwarunkowania genetyczne oraz starzenie się. Poważne zaburzenie funkcjonowania trzustki również powodują zmniejszenie odpowiedniej ilości enzymów trawiennych.