5 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy

Zioła i preparaty naturalne fiber_manual_record 2021-07-06

Chociaż znany był już w starożytności, obecnie jego popularność wzięła się z uwagi na potencjalne właściwości wspomagające odchudzanie. Ocet jabłkowy faktycznie wykazuje prozdrowotny wpływ na organizm, co potwierdza wiele badań naukowcy. Poznaj najważniejsze powody, dla których warto go stosować.


Cechą charakterystyczną octu jabłkowego jest żółto-brązowa barwa oraz delikatna mętność. W smaku wyczuwalna jest lekka kwaskowatość.

 ocet jabłkowy
Spis treści

Ocet jabłkowy – jak powstaje?

Ocet jabłkowy jest produktem pochodzenia naturalnego. Powstaje w procesie fermentacji octowej pod wpływem drożdży dodanych do rozdrobnionych jabłek. Drożdże przekształcają cukier zawarty w owocach w alkohol, z którego powstaje następne kwas octowy. Co zawiera ocet jabłkowy? Okazuje się, że stanowi on bogactwo cennych substancji odżywczych. Można w nim znaleźć m.in.: 

  • aminokwasy 
  • polifenole 
  • witaminy (A, E, C, z grupy B) 
  • składniki mineralne (sód, potas, wapń, krzem, fosfor, żelazo, magnez).

Na szczególną uwagę zasługują pektyny, którym przypisuje się znaczącą rolę w profilaktyce chorób krążenia.


Ocet jabłkowy – dlaczego warto go pić?

W czasach starożytnych ocet jabłkowy wykorzystywano jako wsparcie w oczyszczaniu wątroby, do pobudzania krążenia, wspomagania odporności. Między innymi z tego powodu przypisuje mu się wiele prozdrowotnych właściwości, jednak nie wszystkie zostały potwierdzone badaniami naukowymi.

Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

Sugeruje się, że spożywanie octu jabłkowego może wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi – tak wskazuje jedna z przeprowadzonych metaanaliz [1].

Wykazuje działanie przeciwbakteryjne

Ocet jabłkowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne [2]. Dlatego niektórzy stosują go do przemywania ran, leczenia grzybicy paznokci, a nawet infekcji ucha.

Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Istnieje kilka badań naukowych, które sugerują wsparcie octu jabłkowego w procesie odchudzania. Jedno z nich wskazuje, że jego przyjmowanie wraz z posiłkami zawierającymi węglowodany pomaga osiągnąć uczucie sytości i tym samym spożyć mniej kalorii w ciągu dnia. To zasługa zdolności obniżenia glikemii poposiłkowej bez zmiany ładunku glikemicznego [3].

Pomaga poprawić stan skóry

Ocet jabłkowy wykorzystywany jest w kosmetyce m.in. do stosowania w łagodzeniu suchości cery. Z uwagi na swój kwaśny odczyn, roztwór pomaga przywrócić równowagę pH i poprawić barierę ochronną skóry [4]. Dlatego niektóre osoby stosują rozcieńczony ocet jabłkowy do przemywania twarzy – zamiast toniku czy płynu do oczyszczania.


Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zaaplikowany w postaci nierozcieńczonej może powodować podrażnienia.

Wsparcie układu krążenia

Wiele się mówi na temat wpływu octu jabłkowego na mniejsze ryzyko chorób układu krążenia. Badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach faktycznie wskazują na zdolność do redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów [5], a także do obniżania ciśnienia krwi [6]. Nie istnieją jednak dowody na to, aby ocet jabłkowy działał tak samo na człowieka.


Chcesz wykorzystać dobroczynne właściwości octu? O tym pamiętaj!

Nie ulega wątpliwości fakt, że ocet jabłkowy wpływa korzystnie na organizm człowieka. Aby jednak taka kuracja była bezpieczna i nie wyrządziła więcej szkody niż pożytku, do jego stosowania należy podejść rozsądnie.


Należy pamiętać, by: 

  • nie pić octu jabłkowego bez wcześniejszego rozcieńczenia 
  • dodawać niewielkie ilości octu jabłkowego do dań 
  • nie stosować nierozcieńczonego octu jabłkowego na uszkodzoną skórę.

Warto także mieć świadomość, że stosowanie octu jabłkowego nie jest rekomendowane każdemu. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku osób:

  • cierpiących na choroby przewlekłe – przede wszystkim te dotyczące żołądka 
  • zmagających się z problemami z wątrobą 
  • mających skłonność do zgagi.

Octu jabłkowego nie można podawać również kobietom w ciąży. Jeżeli masz wątpliwości dotyczące stosowania tego typu produktu, możesz skonsultować się z lekarzem.


Przypisy:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31667860/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16321601/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5125949/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16611381/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26476634/
Zdjęcie autora
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy

2017-05-10

Cenne właściwości olejku na blizny zamknięte w niewielkiej butelce
Blizny, czyli pozostałości po procesie gojenia, mogą powstać na skutek trądziku, oparzeń, skaleczeń czy przebytych...

2017-12-19

Olej arganowy w codziennej diecie
Olej arganowy znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i kuchni. Zachwyca jego smak, właściwości...

2018-08-17

Kwas linolowy ukryty w oleju z wiesiołka
Olej z wiesiołka w swych nasionach i liściach skrywa bogactwo składników odżywczych. Jest kopalnią cennych dla...