Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2017-02-28
Suplementacja

Acerola – poznaj jej właściwości lecznicze

Acerola zawiera gigantyczną dawkę witaminy C. Spożycie zaledwie trzech owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i zastosowanie aceroli.

 Acerola jako jedno ze źródeł witaminy C
Spis treści

Acerola jest krzewem, który pochodzi z Wysp Karaibskich. Naturalnie występuje na terenie Meksyku, Teksasu, Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Jej owoce mają jasny, czerwony kolor. W środku znajdują się trzy pestki oraz soczysty i bardzo kwaśny miąższ, który jest skarbnicą witaminy C, ale także witamin A, B1, B2, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, niacyny, pirydoksyny i żelaza. W porównaniu do innych owoców kryje w sobie najwięcej witaminy C. W aceroli nie brakuje przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy i antocyjany. To owoc, który idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących jesienno-zimowych wieczorów i czasu przeziębień.

Acerola: właściwości owocu


Acerola nazywana jest również wiśnią z Barbados. W porównaniu do innych owoców kryje w sobie najwięcej witaminy C. Szacuje się, że jeden owoc o wadze około 4,5 g ma dokładnie tyle samo witaminy, co kilogram cytryn. Jeżeli zmagasz się z ciągłym osłabieniem organizmu, szybko się męczysz, masz bóle mięśni i stawów, koniecznie uzupełnij niedobory witamin. Nasz organizm nie zawsze potrafi zmagazynować ich wystarczające zapasy, a nadmiar od razu wydala, dlatego tak ważne jest przyjmowanie regularnych dawek witaminowych. Jedną z największych zalet aceroli jest łatwa przyswajalność zawartej w niej witaminy C, dlatego warto poszukać preparatów z jej ekstraktem, aby skutecznie ochronić organizm przed chorobami.

Wiśnia z Barbados - działanie na organizm


Acerola to wyjątkowy owoc i prawdziwa witaminowa bomba zdrowotna! Nie od dzisiaj wiadomo, że witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To dlatego acerola ze względu na swoje właściwości lecznicze wykorzystywana jest przy przeziębieniach czy leczeniu anemii. Jej działanie neutralizuje wolne rodniki, zwiększa produkcję przeciwciał i chroni przed infekcjami. To jednak nie wszystkie plusy tego małego owocu. Zawartość witaminy C w aceroli dodatkowo wspiera produkcję kolagenu, obniża ciśnienie i zapobiega udarowi mózgu, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, uszczelnia je i przeciwdziała odkładaniu się złogów cholesterolowych w tętnicach. Witamina C zapobiega również powstawaniu zmarszczek, zwiększa lepkość mazi stawowej oraz poprawia kondycję stawów i kości. W aceroli znajduje się także cenne białko oraz dodatkowo tłuszcz i węglowodany.

Zastosowanie aceroli w lecznictwie i kosmetyce


Acerolę możemy znaleźć w ogólnodostępnym przemyśle spożywczym. W Polsce trudno dostać jej owoce, ponieważ po zerwaniu są świeże przez bardzo krótki czas, a potem szybko się psują, dlatego ich eksport jest ograniczony. Warto jednak wspierać się preparatami, które powstały na bazie jej soku lub miąższu. Są to m. in. konfitury, napoje lub dodatki do suplementów diety. Owoc aceroli znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakty bardzo często są składnikiem maseczek i kremów do twarzy. W Ameryce sok z aceroli jest dodatkiem odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci. W przemyśle farmaceutycznym najczęściej używa się jej do preparatów witaminowych.


Zobacz suplementy z acerolą: https://www.apteka-melissa.pl/substancja/acerola.html


Przeczytaj także:

Jak podnieść odporność,   Wzmacnianie odporności jesienią,   Jak wzmocnić odporność w ciąży,   Jak wzmocnić odporność, by nie chorować,   Przyczyny obniżonej odporności,   7 sposobów na odporność jesienią i zimą,   Czarny bez na odporność,   Jak działa układ immunologiczny?,   Olej z wątroby rekina na wzmocnienie organizmu,   Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu latem,   Wszystko o witaminie C,   Cynk na odporność



Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Izabela Kurowska

Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.

W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.

Podobne wpisy
Z wywołanymi wirusami lub bakteriami infekcjami zmagamy się, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, każdego roku. Jak...
CZYTAJ
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim działa...
CZYTAJ
Katar, kaszel, złe samopoczucie to objawy, które często dokuczają nam, kiedy zaczyna się sezon grzewczy....
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia