2022-07-07
Porady

Amarantus. Czym jest i jakie ma właściwości?

Uprawa amarantusa sięga cywilizacji Majów i Azteków. Chociaż jest ceniony od dawna, dopiero od kilkunastu lat cieszy się ponowną popularnością. Doceniany za liczne właściwości prozdrowotne, coraz częściej stanowi element codziennego jadłospisu. Dowiedz się, czym jest amarantus i dlaczego warto go spożywać.

 W jakie składniki jest bogaty amarantus?
Spis treści

Amarantus – co to?

Amarantus (znany również jako szarłat) to pseudozboże uprawne z rodziny szarłatowatych, które naturalnie występowało na terenie Ameryki Południowej.

Roślina miała od początku szerokie zastosowanie. Jej liście spożywano na surowo lub dodawano do innych potraw w celu wzbogacenia ich smaku. Natomiast z nasion szarłatu wytwarzano mąkę do chleba czy warzenia napojów. Co ważne, amarantus był również elementem kultu bóstw – zarówno wśród Azteków, jak i Majów. Szarłat był ceniony nie tylko za możliwość wykorzystania podczas przygotowania posiłków, ale również dzięki swoim walorom ozdobnym. Wraz z rozwojem handlu międzynarodowego amarantus trafił na inne kontynenty.

Amarantus – jakie ma zastosowanie współcześnie?

Obecnie amarantus jest uprawiany w wielu miejscach na świecie, również w Polsce. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Z szarłatu można wyprodukować:

  • mąkę,
  • kaszę,
  • ziarna ekspandowane (tzw. popping),
  • płatki,
  • olej tłoczony na zimno.

To roślina, która ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Istotne znaczenie mąka, która jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym posmakiem, dzięki czemu doskonale nadaje się nie tyko do wypieku chleba i bułek, ale i do słodkich ciast czy naleśników. Ekspandowane ziarna natomiast są świetną przekąską i dodatkiem do śniadań lub deserów.

W jakie składniki jest bogaty amarantus?

Choć nietrudno o znalezienie zastosowania kulinarnego tej rośliny, to warto również zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości składników zawartych w amarantusie.

  • Bogactwo minerałów

Należy dbać o odpowiednią podaż minerałów w diecie, gdyż odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Szarłat jest bogaty w wapń, magnez, cynk, żelazo oraz fosfor. Dlatego osoby, które chcą zadbać o kondycję zębów, kości, włosów, skóry czy paznokci chętnie sięgają po produkty spożywcze będące źródłem tych minerałów. Do tego w amarantusie można znaleźć także żelazo, którego niedobór może spowodować pojawienie się niedokrwistości.

  • Wysoka zawartość błonnika

Amarantus to cenne źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu nie tylko doskonale syci, ale również wspomaga pracę układu trawiennego. Odpowiednia podaż tego składnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga zapobiec wzdęciom czy zaparciom. Warto spożywać produkty bogate w naturalny błonnik pokarmowy, gdyż w ten sposób można ograniczyć ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy.

  • Dobre źródło antyoksydantów i deoksydantów

Amarantus jest świetnym źródłem skwalenu, który wspomaga oczyszczanie organizmu. Dzięki temu można wspomóc pracę układu immunologicznego oraz wesprzeć organizm w naturalnych procesach regeneracyjnych.


Skwalen jest uważany za pomocny w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty wspomaga naturalne procesy zdrowotne, a także wspiera zachowanie młodego wyglądu. Najwięcej skwalenu można znaleźć w oleju tłoczonym na zimno z amarantusa.

  • Wysoka zawartość białka

Szarłat jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu spożywanie wyrobów z niego jest polecane wegetarianom i weganom.

  • Wsparcie koncentracji i pamięci

Jeśli przed Tobą trudny egzamin, lub Twoja praca wymaga silnej koncentracji, zastanów się nad wprowadzeniem szarłatu do swojej diety. Dzięki zawartości witamin z grupy B wspiera on procesy myślowe oraz zdolność zapamiętywania.


Amarantus można zaliczyć do kategorii produktów typu superfoods. Ma on zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w produkcji preparatów kosmetycznych. Wprowadzenie go do diety to sposób na to, aby naturalnie wesprzeć organizm i zdolność do koncentracji.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Ashwagandha to zielony krzew, który rośnie głównie w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Od setek...
CZYTAJ
Owoc granatu to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego jego właściwości były wykorzystywane już w starożytności. Dobroczynny...
CZYTAJ
W Japonii i Chinach jest znany od tysięcy lat, a do Europy przybył w XIX...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia