Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2016-04-13
Porady

Apiterapia

Apiterapia to metoda profilaktyki i leczenia przy użyciu produktów pszczelich takich jak miód, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, wosk i jad pszczeli. Produkty pszczelego pochodzenia mają wielokierunkowe, dobroczynne działanie na organizm człowieka. Zaletami apiterapeutyków (czyli standaryzowanych ekstraktów produktów pszczelego pochodzenia) jest brak skutków ubocznych, łatwość przyswajania przez organizm oraz naturalne pochodzenie. Lecznicze właściwości płyną z bogactwa dobroczynnych składników takich jak aminokwasy, cukry, enzymy oraz witaminy i minerały.

 Apiterapia - Apteka internetowa Melissa
Spis treści

Apiterapia może być alternatywą dla leków syntetycznych. Apiterapeutyki wykazują również synergizm działania z innymi produktami leczniczymi, szczególnie z antybiotykami. Większość produktów pszczelego pochodzenia (oprócz wosku i propolisu) mają wartości odżywcze, co wskazuje na ich bezpieczeństwo stosowania. Ostrożniej jednak należy podchodzić do apitoksynoterapii, czyli leczenia za pomocą jadu pszczelego. Metoda ta znajduje zastosowanie w leczeniu reumatycznego zapalenia stawów, zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa i zwyrodnienia stawów. Apitoksynoterapia powinna odbywać się pod kontrolą lekarza po uprzednim wykonaniu badań wraz z wywiadem rodzinnym. Produktów pochodzenia pszczelego nie mogą przyjmować cukrzycy (ze względu na dużą zawartość cukrów prostych) oraz osoby uczulone na składniki miodu.

W jakich stanach stosować apiterapeutyki?

  • Grypa, przeziębienie, kaszel. katar, zapalenie zatok, zapalenie gardła, angina, zapalenie krtani.
  • Wysokie ciśnienie, nerwica sercowa.
  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz stany wymagające poprawy pracy wątroby, trzustki, woreczka żółciowego oraz poprawy perystaltyki.
  • Obniżenie odporności i witalności
  • Problemy skórne: trądzik, odmrożenia, oparzenia, trudno gojące się rany.

 

Na półkach aptecznych pojawiło się kilka rodzajów miodów w zależności od tego z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź czy pyłek kwiatowy:

  • Miód wielokwiatowy – wytwarzany z nektarów wielu roślin. Miód z kwiatów wiosennych jest jaśniejszy i posiada łagodniejszy zapach oraz smak w porównaniu do ciemniejszego miodu z kwiatów letnich, charakteryzujących się również bardziej intensywnym smakiem i zapachem. Wspomaga mięsień sercowy oraz funkcję wątroby. Pomocny w leczeniu przeziębienia. Sprawdza się również w profilaktyce infekcji.
  • Miód rzepakowy – stosowany w leczeniu trzustki, wątroby, nerek, wrzodów żołądka i dwunastnicy a także w niewydolności serca, dusznicy oraz miażdżycy.
  • Miód spadziowy – wytwarzany z zebranej przez pszczoły wydzieliny z drzew, która z kolei jest produkowana przez mszyce i czerwce. Miody spadziowe są gęstsze od miodów nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych: potasu, siarki, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Posiadają dużą aktywność bakteriobójczą oraz działają przeciwzapalnie. Wspomagają odporność.
  • Miód lipowy – działa antyseptycznie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i uspokajająco. Pomaga leczyć przeziębienie, anginę i zapalenie zatok. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Miód akacjowy – ma niską aktywność antybiotyczną. Stosowany jest przede wszystkim w leczeniu choroby wrzodowej. Przyspiesza regenerację błony śluzowej i znosi stany skurczowe jelit. Łagodnie uspokaja oraz przyspiesza gojenie ran.

 

Nasza apteka posiada w sprzedaży również miód Manuka – miód wytwarzany z nektaru kwiatów rośliny o tej samej nazwie. Za jego znakomite właściwości odpowiada jeden ze składników – metyloglyoxal. Miód Manuka ma właściwości antybakteryjne, probiotyczne, poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, wzmaga wydzielanie żółci oraz syntezę krwinek a także podnosi odporność. Optymalne warunki przechowywania miodów, służące trwałości preparatu to temperatura 6 - 10ºC i brak światła. Miód ze względu na swoje właściwości higroskopijne wymaga szczelnego zamknięcia. 

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Ewa Sosińska
Jestem absolwentką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Z dzieciństwa, oprócz dobrej zabawy na podwórku, pamiętam aptekę, moją mamę w białym fartuchu oraz recepty z niepowtarzalnym charakterem pisma. W szkole nie przepadałam za geografią a do nauki historii bardziej nadawała się moja siostra niż ja. Biologia i chemia – to był mój wybór. Nikogo nie zaskoczyłam, gdy wybrałam w swoim czasie studia farmaceutyczne. Farmakologia - mechanizmy działania leków, interakcje czy działania niepożądane to dziedzina najbardziej przeze mnie lubiana. Mój zawód pragnę łączyć z profesjonalnym doradztwem a moją wiedzą chcę służyć Pacjentom w chorobie i nie tylko.
Podobne wpisy
Miód to jeden z najbardziej wartościowych składników w kuchni. Nazywany jest skarbnicą zdrowia ze względu...
CZYTAJ
Produkty pszczele są znane i cenione od tysiącleci. Do dzisiaj miód jest niezastąpiony w kuchni,...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia