Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2022-06-02
Suplementacja

Chlorella. Czym jest i jak działa?

Jest tak mała, że nie sposób dostrzec jej gołym okiem, a jednocześnie stanowi skarbnicę substancji odżywczych – właśnie dlatego chlorella została okrzyknięta superfoods. Jej włączenie do diety może mieć wiele korzyści dla zdrowia, urody i samopoczucia. Dowiedz się, czym jest ta mikroskopijna roślina i w jaki sposób może przysłużyć się organizmowi.

 W jakiej formie spożywać chlorellę?
Spis treści

Chlorella – co to takiego?

Chlorella to mikroalga z gromady zielenic. Ten organizm jednokomórkowy żyje w wodach słodkich oraz słonych i mierzy zaledwie od 2 do 12 mikronów. Właśnie dlatego odkryto ją dopiero w XIX wieku, czyli po wynalezieniu mikroskopu.

Mimo że jest popularna dopiero od niedawna, to wykorzystywano ją już w podczas I Wojny Światowej – stanowiła dla Niemców bogate, a zarazem tanie źródło wartościowego białka. Później okazało się, że oprócz tego składnika odżywczego znajduje się w niej całe mnóstwo innych, mających dobroczynny wpływ na zdrowie substancji.

Ta jednokomórkowa alga składa się z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie zawartość chlorofilu wyróżnia ją na tle wszystkich roślin – i to zarówno wodnych, jak i lądowych. Żadna z nich nie ma tyle tego barwnika co chlorella. To między innymi z tego względu jest ona tak bogatym źródłem cennych wartości odżywczych.

Jakie składniki odżywcze znajdują się w chlorelli?

Tym, za co szczególnie docenia się chlorellę, jest wysoka zawartość witamin, a w tym:

  • witaminy A – wspomaga ona działanie układu odpornościowego i pomaga zachować dobry wzrok,
  • witamin z grupy B – są one niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek oraz wspierają funkcjonowanie układu nerwowego,
  • witaminy C – jest ona przeciwutleniaczem, korzystnie wpływa na układ immunologiczny i chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
  • witaminy E – spowalnia ona procesy starzenia.

Oprócz tego w chlorelli znajduje się:

  • chlorofil – wspiera on funkcjonowanie całego organizmu, jego różnych układów oraz pomaga pozbyć się z niego toksyn i ukoić nerwy,
  • CFG, czyli czynnik wzrostu chlorelli – to jeden z cenniejszych składników znajdujących się w chlorelli. Pomaga on nie tylko chronić, ale też regenerować uszkodzone DNA,
  • całe mnóstwo niezbędnych ludzkiemu organizmowi pierwiastków – wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Jakie właściwości ma chlorella?

Spożywając tą wyjątkową, jednokomórkową mikroalgę, wspierasz swoje zdrowe. Chlorella:

  • pomaga ochronić organizm przed wchłanianiem przez niego szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu czy zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu,
  • wspiera odporność, gdyż stymuluje produkcję leukocytów biorących udział w walce z drobnoustrojami,
  • przyczynia się do szybszego gojenia się ran,
  • dzięki zawartości kwasu foliowego oraz witamin z grupy B pomaga uchronić organizm przed anemią,
  • wspiera odchudzanie i detoksykację, gdyż jej spożywanie sprzyja szybszemu pozbyciu się z organizmu szkodliwych substancji,
  • przyczynia się do lepszego trawienia i pomaga obniżyć poziom cukru oraz złego cholesterolu w krwi,
  • może okazać się pomocna w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego – zaparć, gazów, wzdęć.

W jakiej formie spożywać chlorellę?

Chlorellę można kupić w formie tabletek, kapsułek, różnego rodzaju wyciągów oraz sproszkowaną. Ich stosowanie jest bezpieczne, jednak należy dawkować je tak, jak opisał to ich producent na opakowaniu. Nadmierne spożycie chlorelli może doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych, do których należą reakcja alergiczna, zaparcia, wzdęcia, biegunka czy nawet efekt światłouczulający.


Chlorella ma specyficzny smak, ale ci, którym przypadnie on do gustu, mogą wybrać algi w formie sproszkowanej. Stanowią one ciekawy dodatek do posiłków. Dodaje się je do jogurtów, a nawet do ciast i sosów. Stanowią one też bazę do przygotowywania zielonych koktajli.


Mikroskopijne zielone algi nie bez powodu określa się jako superfoods. Są one pełne cennych dla człowieka substancji odżywczych, witamin, minerałów – w chlorelli znajduje się ich wyjątkowo duże stężenie. Ponadto chlorella jest dostępna w wielu formach, dlatego można ją suplementować w wygodny dla siebie sposób.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Każdy, kto przechodzi na dietę, zastanawia się, jak szybko schudnie. Aby osiągnąć zadowalający efekt,  nasze...
CZYTAJ
Zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale również medycynie naturalnej czy kosmetyce. Moringa, bo o...
CZYTAJ
Guarana to roślina, która była znana już setki lat temu na kontynencie południowoamerykańskim. Już niegdyś...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia