Co na zaparcia? Naturalne sposoby na zaparcia
Wśród zachodnich społeczeństw, uczucie dyskomfortu związane z pasażem jelitowym stało się częścią codziennego życia. Stres i szybkie tempo życia, wykwintne i pikantne dania, treściwe i zimne, spożywane przed komputerem, w biurze oraz w pośpiechu mogą być czynnikami wyzwalającymi.

Zaparcia – czym są i jak i przeciwdziałać?
Zaparcia są bardzo powszechną dolegliwością, dotyczącą 13.4% populacji, ze szczytowym odsetkiem do 81% u pacjentów hospitalizowanych [1]. Występują zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, szczególnie wśród płci żeńskiej. Problemem są także zaparcia w ciąży oraz zdarzające się zaparcia u niemowląt i starszych dzieci. Choć w większości przypadków nie wywołują one poważnych konsekwencji, mogą mieć istotny wpływ na zdrowie i jakość życia osoby borykającej się z zaparciami.
Jeśli tylko jest to możliwe, należy działać na przyczyny problemu w celu zapobiegania i zwalczania tych dolegliwości. Co na zaparcia należy stosować? Ponieważ większość przypadków zaparć wynika z nieodpowiedniego stylu życia, wskazane jest skorygowanie ewentualnych błędów żywieniowych, podjęcie walki z siedzącym trybem życia i odpowiednia zmiana nawyków [2,3,4].
Rodzaje zaparć, czyli jak znaleźć szybki sposób na zaparcia
Mówiąc o zaparciach w sposób ogólny, warto odróżnić stan zaparcia związany z wypróżnianiem od stanu spowolnionego pasażu jelitowego.
- Zaparcia związane z wypróżnieniem - zaparcia charakteryzują się trudnościami w wypróżnianiu, kiedy to stolec zalega w odbycie przez długi czas. Sytuacja ta ulega dalszemu pogorszeniu, gdy stolce stają się suche, a trudności w wypróżnianiu narastają. W takich okolicznościach pomocne mogą być domowe sposoby na zaparcia i zastosowanie mikrowlewki o działaniu wypróżniającym. W szczególności produkty na bazie miodu o wysokiej zawartości substancji naturalnych, takich jak monosacharydy, polisacharydy i melanoidyny, wzbogacone o frakcje polisacharydowe aloesu i ślazu dzikiego, mogą stanowić skuteczną pomoc w procesie wypróżniania, ochronie i kojeniu błony śluzowej odbytu. Ostatni z tych obszarów stanowi strukturę odpowiedzialną za mechanizm wypróżniania.
- Zaparcia związane ze spowolnionym pasażem jelitowym - wypróżnienia są rzadsze (mniej niż raz na dwa dni), nie odczuwa się potrzeby wypróżnienia, a do oddania stolca, który jest niewielki, suchy i ma twardą konsystencję, konieczne jest niejednokrotnie włożenie mniej lub bardziej intensywnego wysiłku. Stan ten często uwarunkowany jest nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, a także behawioralnymi. Ten rodzaj zaparć charakteryzuje się nieregularnością w przesuwaniu się treści jelitowej, które jest utrudnione przez zaleganie suchych, twardych stolców. W tym przypadku zaleca się konsultację z lekarzem, który może zalecić lek na zaparcie oraz stosowanie skutecznego środka ułatwiającego pasaż jelitowy.
Aby odpowiedzieć na pytanie, co na zaparcia warto stosować, należy poznać dostępne, naturalne metody. Dzięki badaniom metabolicznym i biomedycznym wyodrębnione zostały specjalne metody ekstrakcji i selekcji klas substancji naturalnych, bez konieczności stosowania substancji pomocniczych powstałych w drodze syntezy chemicznej. Opisane substancje naturalne współdziałają ze sobą na zasadzie synergii, a dzięki swojemu fizjologicznemu działaniu wspomagają przywrócenie pasażu jelitowego. Te kompleksy molekularne występują w produktach (wyrobach medycznych na bazie substancji naturalnych) opartych na senesu, cykorii, kopru włoskiego, mniszka lekarskiego i kminu. Są skutecznym sposobem leczenia wspomagającym fizjologiczny pasaż jelitowy i działającym z poszanowaniem dla jelita.
W każdym przypadku, przy zaparciach każdego rodzaju, jeśli objawy nie ustępują, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Domowe sposoby na zaparcia
Aby zadbać o prawidłowy pasaż jelitowy, ważna jest zmiana stylu życia. Oto trzy praktyczne wskazówki w celu zmniejszenia występowania zaparć:
- Uzupełnianie płynów to podstawa. Należy wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie w postaci wody, bulionów lub naparów.
- Dieta - warto zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik, takich jak chleb razowy, nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa. W przeciwnym razie dolegliwości mogą się zwiększyć. Zaleca się spożywanie większej ilości orzechów, nasion takich jak len, a także pełnych ziaren i otrębów, np. owsa.
- Korzystne jest włączenie do codziennej praktyki aktywności fizycznej, nawet jeśli miałby to być tylko spacer.
Źródła:
- Ziółkowski B, Pacholec A, Kudlicka M, Ehrmann A, Muszyński J. Prevalence of abdominal symptoms in the Polish population. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny. 2012;7(1):20-25. doi:10.5114/pg.2012.27218.
- Capasso - D’Argenio. Lassativi. The Lancet 352, 1998; s. 1-5 i s. 78-79.
- Peppas G, Alexiou VG, Mourtzoukou E, Falagas ME. Epidemiology of constipation in Europe and Oceania: a systematic review. BMC Gastroenterol. 2008; 8: 5.
- Choung RS, Locke GR 3rd, Schleck CD et al. Cumulative incidence of chronic constipation: a population-based study 1988-2003. Aliment Pharmacol Ther 2007;26:1521-8.

mgr dietetyki Magdalena Rajska
Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Edukatorka żywieniowa i copywriterka z wieloletnim doświadczeniem. Uważa, że świadomość na temat jedzenia jest bardzo istotna - zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Każdego dnia stara się pokazywać, że można jeść smacznie, a zarazem zdrowo. Prywatnie miłośniczka fotografii, książek i czasu spędzonego na łonie natury.
Powiązane kategorie produktowe