Jeżeli w koszyku znajduje się lek możesz go zarezerwować i odebrać osobiście w aptece.
Cukrzyca typu 2. Czym się charakteryzuje?
Obecnie cukrzyca typu 2 to jedna z częściej diagnozowanych chorób metabolicznych. Warto jednak wiedzieć, że wraz ze zmianą trybu życia oraz szeroką dostępnością pożywienia o wysokim indeksie glikemicznym, występuje coraz wyższa zachorowalność na nią. Dowiedz się, czym charakteryzuje się cukrzyca typu 2, kto jest zagrożony tą chorobą oraz w jaki sposób można ją leczyć.

Cukrzyca typu 2 – na czym polega?
Podczas tej choroby można zaobserwować trudności w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz niedostatecznej ilości produkowanej insuliny. Wraz z rozwojem dolegliwości trzustka wydziela coraz mniej tego hormonu, przez co nie zachodzi metabolizm cukru na odpowiednim poziomie. Cukrzyca typu 2 jest uznawana za chorobę cywilizacyjną związaną z przemianą materii. Należy pamiętać, że jej występowanie jest zarówno dziedziczne, jak i również spowodowane innymi czynnikami niż genetyczne.
Jakie są przyczyny zachorowania na cukrzycę typu 2?
Współczesna medycyna wyróżnia 2 najczęstsze przyczyny rozwoju cukrzycy typu 2:
- genetyczne
Statystycznie około 50% chorych „odziedziczyło” tę dolegliwość. Należy jednak wiedzieć, że nie tylko czynniki genetyczne, ale również środowiskowe mają wpływ na rozwój cukrzycy typu 2. Genetycznie osłabione wydzielanie insuliny oraz niewłaściwy tryb życia czy odżywiania mogą być czynnikiem ryzyka.
- otyłość
Coraz częściej zarówno medycy, jak i Światowa Organizacja Zdrowia zwracają uwagę na to, jak rośnie odsetek osób o nadmiernej masie ciała. Ze względu na nieprawidłowe nawyki żywieniowe, trzustka nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, przez co poziom glukozy we krwi jest podwyższony. Wraz z tym, jak długo trwa ten stan, dochodzi do zmniejszenia wydzielania się tego hormonu oraz rozwoju cukrzycy typu 2.
Zatem warto pamiętać, że w zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne mogą predysponować daną osobę do ryzyka zapadnięcia na tę chorobę metaboliczną.
W jakim wieku najczęściej jest diagnozowana cukrzyca typu 2?
Ciekawostkę stanowi fakt, że niegdyś cukrzyca typu 2 była charakterystyczna dla wieku starczego. Jednak wraz z dostępnością jedzenia oraz pojawieniem się wysokoprzetworzonych produktów o wysokim indeksie glikemicznym, granica rozpoznania przesuwa do nieco młodszych osób. Obecnie przeciętny wiek diagnozy cukrzycy typu 2, to nieco ponad 30 lat. Warto jednak wiedzieć, że w ostatnich latach coraz więcej rozpoznań dotyczyło dzieci i nastolatków. Zatem należy mieć na uwadze to, jak sposób odżywiania się może wpłynąć na stan zdrowia.
Prewencja cukrzycy typu 2 – jak wygląda?
Ze względu na coraz większą zachorowalność na cukrzyce typu 2, obecnie promowane są czynności profilaktyczne. Zachęca się zarówno młodzież, jak i dorosłych do:
- aktywnego stylu życia – spacerów czy ćwiczeń kilka razy w tygodniu, które mogą wpłynąć pozytywnie nie tylko na wydolność organizmu, ale również metabolizm,
- utrzymywanie odpowiedniej masy ciała – otyłość jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka w przypadku cukrzycy typu 2,
- zdrowa i zbilansowana dieta – prawidłowe odżywianie się i spożywanie regularnych porcji pozwala na utrzymanie poprawnej wartości stężenia glukozy we krwi.
Dzięki profilaktyce możliwe jest ograniczenie ryzyka zapadnięcia na tę chorobę metaboliczną.
Jakie są objawy cukrzycy typu 2?
Nieprawidłowe stężenie cukru we krwi może powodować wystąpienie następujących objawów:
- wielomoczu – nietypowe i częstsze oddawanie moczu powinno być alarmującym objawem, w niektórych przypadkach można zaobserwować również niekontrolowane moczenie się nocne,
- zaburzenia widzenia – nieprawidłowy metabolizm cukru we krwi wpływa bezpośrednio na stan oczu,
- kwaśny zapach z ust – nieleczona cukrzyca powoduje kwasicę ketonową, która objawia się acetonową wonią,
- senność i zmęczenie – kolejnym objawem, który powinien skłonić do wizyty u lekarza to nadmierna senność i ciągłe poczucie zmęczenia.
Warto nie lekceważyć tych symptomów, gdyż nieleczona cukrzyca typu 2 może nieść za sobą niebezpieczne dla zdrowia i życia powikłania.

mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
lub za pobraniem
przesyłki na czas
apteka
produktów