x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Dostawa za 0 zł na wybrane produkty marek Panawit, Biotic Biome, Nature Pharm 🚚🍃⛅️ Sprawdź! 👆
2022-03-01
Suplementacja

Czarna rzepa. Czym charakteryzuje się ta odmiana i jak działa?

Czarna rzepa stanowi solidny zastrzyk witamin i składników mineralnych, dlatego zaleca się włączyć ją do codziennej diety. Wyjdzie ci to na zdrowie, ponieważ warzywo to skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dowiedz się o nim więcej i sprawdź, w jakiej postaci najlepiej je przyjmować.


Czarna rzepa znana jest również jako czarna rzodkiew. Jest jednym z bardzo cenionych warzyw – z uwagi na zawartość witamin i składników mineralnych. Jej właściwości znane są od dawna.

 Czarna rzepa – bogactwo składników odżywczych
Spis treści

Czarna rzepa. Czym charakteryzuje się ta odmiana i jak działa?

Czarna rzodkiew skrywa w sobie liczne składniki odżywcze, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach jednocześnie. Zawiera m.in.:

  • związki siarki, np. rafaninę, rafanol,
  • fitoncydy,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę PP,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor.

Ponadto stanowi bogactwo olejków eterycznych, które stanowią nieocenioną pomoc – głównie dla układu pokarmowego.

Poznaj właściwości czarnej rzepy

Czarna rzepa wykazuje wielokierunkowy, pozytywny wpływ na pracę organizmu człowieka. Jeżeli więc zmagasz się z jakimiś dolegliwościami lub chcesz zminimalizować ryzyko ich wystąpienia, warto włączyć do codziennej diety to warzywo albo stosować preparaty na jego bazie.

Wspomaga pracę wątroby

Składniki aktywne zawarte w czarnej rzepie wspierają pracę wątroby. Pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych, wspomagają wydzielanie żółci oraz regenerację miąższu tego narządu.

Pomaga regulować poziom cholesterolu

Witaminy zawarte w czarnej rzepie pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu. Wpływa to korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, co wspomaga zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Wspomaga eliminację mikroorganizmów chorobotwórczych

Dzięki zawartości fitoncydów, czarna rzepa pomaga wyeliminować mikroorganizmy przyczyniające się do rozwoju wielu chorób. Związki te oddziałują nie tylko na drobnoustroje, ale również ich zarodniki.

Wspiera pracę układu pokarmowego

Za wsparcie układu pokarmowego odpowiadają olejki eteryczne zawarte w czarnej rzepie. Wspomagają uporać się ze wzdęciami czy zaparciami. Ponadto pomagają w procesie trawienia - poprzez wzmaganie wydzielania soków trawiennych.

Pomaga łagodzić bóle reumatyczne

Aktywne składniki zawarte w czarnej rzepie wspomagają łagodzenie stanów zapalnych. Dlatego warzywo to pomaga zmniejszyć odczuwanie bólów reumatycznych.

Czarna rzepa – domowe receptury

Jako że czarna rzepa jest warzywem łatwo dostępnym, preparaty przygotujesz samodzielnie. Do wyboru masz np. świeży sok lub nalewkę.

Sok z czarnej rzepy

Aby przygotować świeży sok, należy:

  • rzepę zetrzeć na tarce,
  • płyn odcisnąć przez gazę.

Tak powstały sok należy przelać do butelki i każdego dnia wypijać po kilka łyżek. Możesz także wykorzystać go do nacierania obolałych miejsc.

Nalewka z czarnej rzepy

Aby przygotować nalewkę, należy:

  • warzywo zetrzeć na tarce,
  • miąższ zalać alkoholem (40-70%) w proporcji 1:5.

Po 2 tygodniach przefiltruj, a następnie przelej do naczynia. Tak przygotowaną nalewkę możesz wykorzystać do wcierek, np. na włosy, na obolałe miejsca, do przemywania skóry.

Czarna rzepa – czy dla wszystkich?

Czarna rzepa, mimo że stanowi bogactwo składników odżywczych, nie jest zalecana każdemu. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się np. z uporczywymi biegunkami czy zgagą. Przeciwwskazaniem są też wrzody żołądka.

Suplementy diety z czarną rzepą – czy warto?

Suplementy diety z czarną rzepą to najczęściej soki 100%. Wzbogacone witaminą C, stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety.

Czy warto po nie sięgać? Tak, szczególnie jeśli nie masz dostępu do warzywa pochodzącego z ekologicznych upraw. Jest to niezwykle ważne, ponieważ uprawiana nawozami rzepa chłonie szkodliwe azotany.


Warto przy tym podkreślić, że na bazie czarnej rzepy powstają również preparaty wspierające pracę układu pokarmowego. Stosuje się je m.in. przy niestrawności oraz problemach trawiennych z dysfunkcją wątroby.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Morwa biała cieszy się coraz większym zainteresowaniem, co ma związek z jej cennymi właściwościami. Obecna...
CZYTAJ
Ashwagandha to zielony krzew, który rośnie głównie w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Od setek...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia