DHA

Porady fiber_manual_record 2016-02-24

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z grupy Omega-3. Wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Jego źródłem są głównie tłuste ryby. Niestety, zmiana nawyków żywieniowych ludzi XXI wieku, spowodowała potrzebę suplementacji tego cennego składnika.

 DHA - Apteka internetowa Melissa
Spis treści

DHA pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zapotrzebowanie na ten tłuszcz rozpoczyna się już w momencie rozwoju płodu. Jest niezbędnym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz dzieci. Również w dorosłym życiu wpływa na zachowanie zdrowia wielu narządów. Kobiety w ciąży powinny przyjmować minimum 300 mg DHA na dobę (nawet do 600 mg/dobę). Dawka DHA dla dzieci to 100 mg/dobę.

Ważne funkcje DHA

  • Składnik tkanki mózgowej. Wpływa na rozwój intelektualny, zdolności poznawcze i koncentrację. Niedobory kwasu dokozaheksaenowego są przyczyną niższego IQ,  rozwoju dysleksji oraz zaburzeń w rozwoju psychomotorycznym u dzieci. U osób starszych niewystarczający poziom DHA, może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera oraz depresji.
  • Buduje siatkówkę oka. Wpływa zatem na widzenie w ciemności, widzenie barwne oraz ostrość wzroku. Niedobory skutkują schorzeniami narządu wzroku.
  • Wpływa na rozwój tkanki tłuszczowej brunatnej u dzieci, odpowiedzialnej za spalanie tłuszczów. DHA pośrednio zapobiega nadwadze i otyłości oraz ich powikłaniom w przyszłości, np. cukrzycy.
  • Reguluje gospodarkę lipidową – profilaktyka chorób układu krążenia.
  • Wchodzi w skład błon komórkowych – zapewnia właściwe przewodzenie sygnałów między komórkami oraz zapewnia ochronę przed nowotworami.
  • Zmniejsza wrażliwość na alergeny oraz wspomaga układ immunologiczny w tym odporność na zakażenia wirusowe i bakteryjne.

DHA jest składnikiem niezbędnym dla człowieka od momentu poczęcia do późnej starości. Warto zatem pamiętać o odpowiedniej suplementacji DHA wraz z EPA (kwasem eikozapentaenowym). Szczególnie kobiety w ciąży i w okresie laktacji muszą pamiętać o właściwej dawce DHA. Jest on jednym z fundamentalnych składników zdrowego rozwoju człowieka.

Zdjęcie autora
mgr farm. Ewa Sosińska
Jestem absolwentką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Z dzieciństwa, oprócz dobrej zabawy na podwórku, pamiętam aptekę, moją mamę w białym fartuchu oraz recepty z niepowtarzalnym charakterem pisma. W szkole nie przepadałam za geografią a do nauki historii bardziej nadawała się moja siostra niż ja. Biologia i chemia – to był mój wybór. Nikogo nie zaskoczyłam, gdy wybrałam w swoim czasie studia farmaceutyczne. Farmakologia - mechanizmy działania leków, interakcje czy działania niepożądane to dziedzina najbardziej przeze mnie lubiana. Mój zawód pragnę łączyć z profesjonalnym doradztwem a moją wiedzą chcę służyć Pacjentom w chorobie i nie tylko.
Podobne wpisy

2015-01-28

Kwasy Omega 3 – czy musimy jeść ryby?
Kilkadziesiąt lat temu naukowcy zauważyli, że w populacji Eskimosów, pomimo bardzo mało zróżnicowanej diety (głównie...

2017-03-22

Właściwości kwasów Omega-3 dla dzieci
Kwasy Omega-3 to jedne z wielonasyconych kwasów tłuszczowych, do których zaliczamy przede wszystkim kwas dokozaheksaenowy...

2017-11-24

Tran – zdrowie w kapsułkach
Tran jest doskonale znanym preparatem wspierającym odporność. Jeszcze do niedawna, ze względu na sposób podawania...