Jeżeli w koszyku znajduje się lek możesz go zarezerwować i odebrać osobiście w aptece.
Dieta a łuszczyca: jak walczyć z chorobą?
Łuszczyca to przewlekła choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się powstawaniem na skórze czerwonobrunatnych, wyraźnie odgraniczonych, pokrytych srebrną łuską plam. U podstaw łuszczycy leżą zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego (m.in. zaburzone działanie limfocytów T), a także przesunięcie równowagi organizmu w kierunku uruchamiania procesów prozapalnych. Nie jest to więc – choć często tak właśnie jest postrzegana – wyłącznie choroba skóry, ale całego organizmu.

Dieta a łuszczyca, czyli jak wspomóc organizm w walce z chorobą?
Mimo dostępu do coraz nowszych metod leczenia, łuszczyca wciąż stanowi jedno z najtrudniejszych wyzwań dla współczesnej medycyny. Nie tylko dla dermatologów, ale również innych specjalistów, bowiem łuszczyca drastycznie zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnych zaburzeń i chorób o podłożu zapalnym: łuszczycowego zapalenia stawów czy schorzeń kardiologicznych.
Jedną z głównych przyczyn niesatysfakcjonujących wyników terapii jest fakt, że stosując leczenie, często bardzo obciążające, zapomina się o bezwzględnej konieczności odpowiedniego odżywiania organizmu. Odpowiedniego, czyli dostarczającego genetycznie i fizjologicznie niezbędnych substancji budulcowo-regulatorowych, które organizm wykorzystuje do uruchomienia procesów obronno-regeneracyjnych. Ich biologiczny potencjał jest więc nie do przecenienia, a dietoterapia okazuje się być jednym z najskuteczniejszych sposobów na łuszczycę.
Żywienie w łuszczycy – nieocenione wsparcie dla pacjentów dermatologicznych
Kluczową rolę właściwego odżywiania w walce z chorobą pokazujemy na przykładzie pacjenta od lat bezskutecznie walczącego z łuszczycą. Jest nim 46-letni mężczyzna, u którego chorobę zdiagnozowano 13 lat temu. W tym czasie przechodził wiele różnych terapii, mimo to ani razu nie udało się osiągnąć remisji choroby. Od sierpnia 2019 roku pacjent stosuje interwencję żywieniową w postaci 40 ml BioMarine®Medical dziennie. Efekty, jakie uzyskał, najdobitniej widać na zamieszczonych poniżej zdjęciach. Podkreślić należy, że w tym czasie leczenie medyczne nie zmieniło się, pacjent w dalszym ciągu stosował maści sterydowe:
Uzyskane efekty wynikają z zastosowania przez pacjenta odpowiedniego odżywiania: organizm wreszcie otrzymał lipidowe substancje budulcowo-regulatorowe, które są jedynymi substratami niezbędnymi do uruchomienia procesów obronno-regeneracyjnych – takiego działania w organizmie nie wywrze żaden lek syntetyczny. Dlatego stosowanie odżywiania organizmu zgodnego z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem jest jedynym sposobem na osiągnięcie wysokiej skuteczności i bezpieczeństwa terapii.
Przeczytaj także:
Dieta śródziemnomorska, Dieta ketogeniczna, Dieta w ciąży przy otyłości, Dieta na przytycie, Dieta przy Hashimoto, Dieta przy nowotworze, Dieta po udarze, Dieta w ciąży i podczas karmienia piersią

dr Barbara Bukowska
lub za pobraniem
przesyłki na czas
apteka
produktów