Dieta a łuszczyca: jak walczyć z chorobą?

Dolegliwości i choroby fiber_manual_record 2020-03-05

Łuszczyca to przewlekła choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się powstawaniem na skórze czerwonobrunatnych, wyraźnie odgraniczonych, pokrytych srebrną łuską plam. U podstaw łuszczycy leżą zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego (m.in. zaburzone działanie limfocytów T), a także przesunięcie równowagi organizmu w kierunku uruchamiania procesów prozapalnych. Nie jest to więc – choć często tak właśnie jest postrzegana – wyłącznie choroba skóry, ale całego organizmu.

 Dieta a łuszczyca – jak jadłospis wpływa na terapię?
Spis treści

Dieta a łuszczyca, czyli jak wspomóc organizm w walce z chorobą?

Mimo dostępu do coraz nowszych metod leczenia, łuszczyca wciąż stanowi jedno z najtrudniejszych wyzwań dla współczesnej medycyny. Nie tylko dla dermatologów, ale również innych specjalistów, bowiem łuszczyca drastycznie zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnych zaburzeń i chorób o podłożu zapalnym: łuszczycowego zapalenia stawów czy schorzeń kardiologicznych. Jedną z głównych przyczyn niesatysfakcjonujących wyników terapii jest fakt, że stosując leczenie, często bardzo obciążające, zapomina się o bezwzględnej konieczności odpowiedniego odżywiania organizmu. Odpowiedniego, czyli dostarczającego genetycznie i fizjologicznie niezbędnych substancji budulcowo-regulatorowych, które organizm wykorzystuje do uruchomienia procesów obronno-regeneracyjnych. Ich biologiczny potencjał jest więc nie do przecenienia, a dietoterapia okazuje się być jednym z najskuteczniejszych sposobów na łuszczycę.

Żywienie w łuszczycy – nieocenione wsparcie dla pacjentów dermatologicznych

Kluczową rolę właściwego odżywiania w walce z chorobą pokazujemy na przykładzie pacjenta od lat bezskutecznie walczącego z łuszczycą. Jest nim 46-letni mężczyzna, u którego chorobę zdiagnozowano 13 lat temu. W tym czasie przechodził wiele różnych terapii, mimo to ani razu nie udało się osiągnąć remisji choroby. Od sierpnia 2019 roku pacjent stosuje interwencję żywieniową w postaci 40 ml BioMarine®Medical dziennie. Efekty, jakie uzyskał, najdobitniej widać na zamieszczonych poniżej zdjęciach. Podkreślić należy, że w tym czasie leczenie medyczne nie zmieniło się, pacjent w dalszym ciągu stosował maści sterydowe:










Uzyskane efekty wynikają z zastosowania przez pacjenta odpowiedniego odżywiania: organizm wreszcie otrzymał lipidowe substancje budulcowo-regulatorowe, które są jedynymi substratami niezbędnymi do uruchomienia procesów obronno-regeneracyjnych – takiego działania w organizmie nie wywrze żaden lek syntetyczny. Dlatego stosowanie odżywiania organizmu zgodnego z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem jest jedynym sposobem na osiągnięcie wysokiej skuteczności i bezpieczeństwa terapii.

Przeczytaj także:
Dieta śródziemnomorska,   Dieta ketogeniczna,   Dieta w ciąży przy otyłości,   Dieta na przytycie,   Dieta przy Hashimoto,   Dieta przy nowotworze,   Dieta po udarze,   Dieta w ciąży i podczas karmienia piersią


Zdjęcie autora
dr Barbara Bukowska
Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (kierunek: farmacja) oraz Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego (kierunek: diagnostyka skażeń środowiska). W 2016 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych w zakresie biofizyki. Autorka prawie 20 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym.
Podobne wpisy

2017-03-03

Jak poradzić sobie z łuszczycą skóry?
Łuszczyca skóry to choroba, której wciąż nie udaje się wyleczyć. Stosuje się jedynie środki łagodzące...

2017-10-06

Pękająca skóra na dłoniach – jak sobie z nią radzić?
Sucha i pękająca skóra na dłoniach powoduje dyskomfort podczas wykonywania niemal każdej czynności. Ponadto, jest...

2018-07-20

Skóra atopowa i jej pielęgnacja z nowoczesnymi dermokosmetykami
Pielęgnacja skóry atopowej nie należy do łatwych. Wymaga poświęcenia jej więcej czasu oraz ostrożnego doboru...