Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2020-03-05
Dolegliwości i choroby

Dieta a łuszczyca: jak walczyć z chorobą?

Łuszczyca to przewlekła choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się powstawaniem na skórze czerwonobrunatnych, wyraźnie odgraniczonych, pokrytych srebrną łuską plam. U podstaw łuszczycy leżą zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego (m.in. zaburzone działanie limfocytów T), a także przesunięcie równowagi organizmu w kierunku uruchamiania procesów prozapalnych. Nie jest to więc – choć często tak właśnie jest postrzegana – wyłącznie choroba skóry, ale całego organizmu.

 Dieta a łuszczyca – jak jadłospis wpływa na terapię?
Spis treści

Dieta a łuszczyca, czyli jak wspomóc organizm w walce z chorobą?

Mimo dostępu do coraz nowszych metod leczenia, łuszczyca wciąż stanowi jedno z najtrudniejszych wyzwań dla współczesnej medycyny. Nie tylko dla dermatologów, ale również innych specjalistów, bowiem łuszczyca drastycznie zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnych zaburzeń i chorób o podłożu zapalnym: łuszczycowego zapalenia stawów czy schorzeń kardiologicznych. Jedną z głównych przyczyn niesatysfakcjonujących wyników terapii jest fakt, że stosując leczenie, często bardzo obciążające, zapomina się o bezwzględnej konieczności odpowiedniego odżywiania organizmu. Odpowiedniego, czyli dostarczającego genetycznie i fizjologicznie niezbędnych substancji budulcowo-regulatorowych, które organizm wykorzystuje do uruchomienia procesów obronno-regeneracyjnych. Ich biologiczny potencjał jest więc nie do przecenienia, a dietoterapia okazuje się być jednym z najskuteczniejszych sposobów na łuszczycę.

Żywienie w łuszczycy – nieocenione wsparcie dla pacjentów dermatologicznych

Kluczową rolę właściwego odżywiania w walce z chorobą pokazujemy na przykładzie pacjenta od lat bezskutecznie walczącego z łuszczycą. Jest nim 46-letni mężczyzna, u którego chorobę zdiagnozowano 13 lat temu. W tym czasie przechodził wiele różnych terapii, mimo to ani razu nie udało się osiągnąć remisji choroby. Od sierpnia 2019 roku pacjent stosuje interwencję żywieniową w postaci 40 ml BioMarine®Medical dziennie. Efekty, jakie uzyskał, najdobitniej widać na zamieszczonych poniżej zdjęciach. Podkreślić należy, że w tym czasie leczenie medyczne nie zmieniło się, pacjent w dalszym ciągu stosował maści sterydowe:










Uzyskane efekty wynikają z zastosowania przez pacjenta odpowiedniego odżywiania: organizm wreszcie otrzymał lipidowe substancje budulcowo-regulatorowe, które są jedynymi substratami niezbędnymi do uruchomienia procesów obronno-regeneracyjnych – takiego działania w organizmie nie wywrze żaden lek syntetyczny. Dlatego stosowanie odżywiania organizmu zgodnego z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem jest jedynym sposobem na osiągnięcie wysokiej skuteczności i bezpieczeństwa terapii.

Przeczytaj także:
Dieta śródziemnomorska,   Dieta ketogeniczna,   Dieta w ciąży przy otyłości,   Dieta na przytycie,   Dieta przy Hashimoto,   Dieta przy nowotworze,   Dieta po udarze,   Dieta w ciąży i podczas karmienia piersią


Zdjęcie autora
Autor
dr Barbara Bukowska
Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (kierunek: farmacja) oraz Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego (kierunek: diagnostyka skażeń środowiska). W 2016 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych w zakresie biofizyki. Autorka prawie 20 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym.
Podobne wpisy
Łuszczyca skóry to przewlekła choroba, która charakteryzuje się powstaniem czerwonych, łuszczących się plam na skórze....
CZYTAJ
Sucha i pękająca skóra na dłoniach powoduje dyskomfort podczas wykonywania niemal każdej czynności. Ponadto, jest...
CZYTAJ
Pielęgnacja skóry atopowej nie należy do łatwych. Wymaga poświęcenia jej więcej czasu oraz ostrożnego doboru...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia