Jeżeli w koszyku znajduje się lek możesz go zarezerwować i odebrać osobiście w aptece.
Dieta fleksitariańska. Czym się charakteryzuje?
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Wynika to z pobudek moralnych i rosnącej świadomości na temat tego, jak produkcja wyrobów odzwierzęcych wpływa na środowisko. Jednak nie każdy może lub chce całkowicie wykluczyć z jadłospisu mięso. Wtedy warto zdecydować się na dietę fleksitariańską, która dopuszcza rzadkie spożywanie produktów odzwierzęcych. Dowiedz się więcej.

Dieta fleksitariańska – co to jest?
Nazwa diety fleksitariańskiej wzięła się z połączenia dwóch słów, które pochodzą z języka angielskiego "flexible", czyli elastyczny i "vegetarian", czyli wegetariański. Oba dobrze oddają istotę tego sposobu żywienia.
U podstaw fleksitarianizmu znajduje się przekonanie, że nie trzeba całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa, aby:
- cieszyć się z korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą dieta wegetariańska,
- ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych i tym samym poprawić sytuację zwierząt na świecie oraz pozytywnie wpłynąć na stan środowiska.
Ten sposób żywienia jest szczególnie rekomendowany dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na wykluczenie z diety mięsa, ale nie chcą spożywać go codziennie. Dzięki temu można pogodzić rekomendacje medyczne i potrzeby osobiste.
Dieta fleksitariańska – jakie zasady obowiązują?
Fleksitarianizm jest łatwą do stosowania dietą. Nie wymaga dużych nakładów finansowych i z powodzeniem można sięgać po produkty sezonowe, aby skomponować pełnowartościowe i pyszne posiłki. Ten sposób żywienia opiera się na spożywaniu głównie produktów roślinnych, takich jak:
- ziarna zbóż,
- orzechy,
- oleje roślinne,
- owoce,
- warzywa, a zwłaszcza strączki, które stanowią główne źródło białka,
- wyrobów pochodnych, np. tofu, tempeh czy napoje roślinne.
Dopuszczalne jest także jedzenie jaj, mleka, serów i podobnych grup żywności pochodzenia zwierzęcego oraz – od czasu do czasu – mięsa i ryb. Warto jednak pamiętać, że specjaliści rekomendują ich spożywanie w wyjątkowych sytuacjach, np. poza domem, podczas różnych uroczystości lub gdy nie ma dostępu do opcji wegetariańskich.
Osoby, które podchodzą do diety bardziej restrykcyjnie, wykluczają z diety wieprzowinę, wołowinę, baraninę. Zamiast nich, sięgają po drób, czyli kurczaka, indyka lub królika. Taki sposób żywienia nazywa się semiwegetarianizmem.
Dieta fleksitariańska – czy jest zdrowa?
Fleksitarianizm jest dość "młodym" sposobem żywienia, przez co nie przeprowadzono do tej pory zbyt wielu badań odnośnie do niego. Mimo to, bazując na dotychczasowo uzyskanych wynikach, np. badania przeprowadzonego przez AdventistHealth Study w latach od 2002 do 2007, specjaliści wskazują, że dieta fleksitariańska:
- wpływa na obniżenie masy ciała – osoby, które stosowały ten sposób żywienia, ważyły mniej niż grupa ludzi jedzących mięso na co dzień. Jednak warto pamiętać, że wpływ na to mogły mieć także zachowania prozdrowotne i większa tendencja fleksitarian do bycia aktywnym,
- pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny – dzięki większej ilości błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych w diecie obniża się poziom cukru. Z kolei mniejsze spożycie mięsa pozwala zredukować cholesterol i ciśnienie krwi. To ma bardzo duże znaczenie w przypadku profilaktyki chorób serca, cukrzycy i nowotworów,
- wiąże się z małym ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych – dieta fleksitariańska wymaga włączenia do diety różnych warzyw i owoców, co wiąże się z wyższą podażą witamin i minerałów. Jednak dzięki temu, że nie rezygnujesz całkowicie z mięsa, nie pozbawiasz się cennej witaminy B12 czy łatwo przyswajalnego żelaza. Dzięki temu nie powstają ich niedobory tak, jak bywa w przypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Mimo to należy regularnie wykonywać badania krwi, aby kontrolować poziom tych składników.
Kolejną zaletą diety fleksiwegetariańskiej są oszczędności. Mięso czy ryby są dość drogimi produktami spożywczymi. Za tę samą cenę można kupić o wiele więcej warzyw i owoców, dzięki czemu w portfelu pozostaje sporo pieniędzy. Natomiast za zaoszczędzoną gotówkę można kupić od czasu do czasu mięso i ryby, które pochodzą z ekologicznych, dobrej jakości hodowli. Dzięki temu wspierasz rzetelne firmy i jesz lepiej.
Założenia diety fleksitariańskiej są bardzo spójne np. z zasadami piramidy żywienia, jak i najnowszymi wynikami badań dotyczących profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dlatego warto spróbować stołować się właśnie w ten sposób. Powodzenia!

mgr farm. Szymon Dybalski
Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.
lub za pobraniem
przesyłki na czas
apteka
produktów