Dieta na przytycie - jak wygląda i kto powinien ją stosować?

Porady fiber_manual_record 2021-05-12

Zazwyczaj mówiąc o diecie, myślimy o jadłospisach odchudzających, które pomagają w utracie nadmiaru kilogramów. Nie jest to jednak jedyny cel prowadzenia diety - czasem ma ona za zadanie wsparcie w odzyskaniu dawnej wagi sprzed sytuacji, która spowodowała jej spadek. Jadłospis na przytycie można skomponować więc dla pacjentów po wyczerpującej chorobie, wychodzących z zaburzeń odżywiania czy dla osób trenujących, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej i budowaniu określonej sylwetki. Jak powinna wyglądać dieta na przytycie, by przybieranie wagi było prowadzone zdrowo i bezpiecznie dla naszego organizmu? Które wysokokaloryczne posiłki i produkty warto do niej włączyć i wreszcie - jakie zasady powinny jej towarzyszyć? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące diety przy niedowadze znajdziecie poniżej - zapraszamy do lektury!

 Wysokokaloryczne posiłki - jak je komponować w diecie na przytycie?
Spis treści

U kogo sprawdzi się jadłospis na przytycie? Kto powinien przybrać na wadze?

Dieta na przytycie powinna zostać wdrożona u wszystkich tych osób, u których obserwuje się niedowagę - niezależnie od wieku, płci czy przyczyn takiego stanu rzeczy. U niektórych powodem zbyt niskiej masy ciała będą różnego rodzaju choroby, u innych - zaburzenia hormonalne, a u jeszcze innych pacjentów - zaburzenia odżywiania. Oczywiście pierwszy krok do rozwiązania problemu - jeszcze przed zastosowaniem diety na niedowagę - powinien obejmować wyleczenie przyczyny tej niedowagi. Następnie należy sporządzić specjalny jadłospis, uwzględniający zalecenia lekarzy i dietetyków co do tego, jak zdrowo przytyć.


Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego dieta na niedowagę jest tak istotna - przecież szczupła sylwetka jest ogólnie pożądanym efektem, do którego dąży większość z nas. Niestety, nadmierna utrata kilogramów łączy się ze znaczącym spadkiem tkanki tłuszczowej, której obecność - wbrew pozorom - jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej zbyt niski poziom prowadzi do zaburzeń hormonalnych, zaburzeń libido oraz płodności (u kobiet niski poziom tkanki tłuszczowej może doprowadzić do zatrzymania miesiączkowania, a u mężczyzn - do spadku objętości spermy). Ponadto taki stan rzeczy odbija się również na możliwościach poznawczych - niska objętość tkanki tłuszczowej i zaburzona gospodarka cukrowa są przyczyną zaburzeń koncentracji, chronicznego zmęczenia i wielu innych, niepożądanych symptomów. Dieta przy niedowadze, mająca na celu odzyskanie właściwego poziomu tkanki tłuszczowej jest więc niezbędna do poprawy komfortu życia pacjentów.


Jak zdrowo przytyć? Pamiętaj o kilku prostych zasadach!

Odpowiedź na pytanie o to, jak zdrowo przytyć, powinna zostać udzieloną pacjentowi przez lekarza - dietetyka lub tego, który prowadzi leczenie choroby prowadzącej do utraty wagi. Istnieje jednak kilak uniwersalnych zasad dotyczących zdrowego przybierania kilogramów. Oto najważniejsze z nich, których należy trzymać się przy stosowaniu diety na niedowagę: 

  • dieta przy niedowadze powinna postępować powoli i stopniowo - podobnie jak proces utraty wagi. Chodzi tu o to, że szybkie tycie - a więc gwałtowne dostarczanie do organizmu wysokokalorycznych produktów - może doprowadzić do rozwoju różnych chorób, takich jak miażdżyca. Ponadto szybkie tycie sprzyja również otłuszczeniu organów wewnętrznych, wzrostowi ciśnienia i ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; 
  • wysokokaloryczne posiłki, składające się w dużej mierze z przetworzonych produktów również nie są dobrym wyjściem. Przyzwyczajenie się do takiego trybu żywienia może spowodować nie tylko zaburzenia odżywiania, ale również problemy z metabolizmem (zaparcia, wzdęcia), z cerą, a także pogorszyć parametry morfologiczne; 
  • przy stosowaniu diety przy niedowadze należy uważać na podaż cukru. Jako dodatek ta substancja znajduje się w wielu wysokokalorycznych produktach, przez co jej nieograniczona podaż wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy. Dodatkowo, jako profilaktykę przeciwcukrzycową i przeciwko wykształceniu się insulinooporności (obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę) warto włączyć do planu dnia dawkę lekkiego ruchu - idealne będą spacery, ale również rekreacyjna jazda na rowerze; 
  • nie bez znaczenia przy diecie na przytycie jest również podaż właściwej ilości wody. Zapobiega ona bowiem pojawieniu się opuchlizny (w w wyniku nadmiaru sodu), a także ułatwia procesy trawienne, niwelując zaparcia i wzdęcia.


Wysokokaloryczne produkty i posiłki - jak je komponować, jeśli celem jest zdrowe zwiększenie masy ciała?

Z jakimi produktami komponować potrawy wysokokaloryczne, by przybierać na wadze z głową? Przede wszystkim warto ograniczyć gotowe słodycze czy gotowe dania (choć zawierają dużo kalorii, to nie są do końca zdrowe dla naszego organizmu). Zamiast tego należy włączyć do diety na niedowagę wysokokaloryczne posiłki zawierające:

  • awokado (160 kcal/100 gramów produktu), zawierające mnóstwo zdrowych tłuszczy. Można wykorzystać je do smarowania pieczywa (zamiast masła), ale również jako składnik dań meksykańskich, a także sosów i dipów; 
  • orzechy (500-600 kcal/100 gramów produktu), będące bogatym źródłem pierwiastków takich jak magnez i cynk, wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego oraz na stan włosów, skóry i paznokci; 
  • suszone owoce (około 250 kcal/100 gramów produktu), określane również jako „słodycze natury”. Ich włączenie do diety na przytycie może pomóc w ograniczeniu ochoty na cukier, a dodatkowo będzie korzystne dla organizmu z uwagi na poprawę metabolizmu; 
  • tłuszcze roślinne - oleje, oliwa z oliwek, masło orzechowe czy migdałowe (od 500 do nawet 900 kcal na 100 gramów produktu). Będą doskonałe zarówno do przygotowywania potraw na ciepło (do smażenia i pieczenia), jak i do jedzenia na surowo - z sałatkami czy kanapkami;
  • gotowe koktajle odżywcze i proteinowe (w zależności od produktu - od 300 do 500 kalorii na 100 gramów produktu), podawane zarówno sportowcom, jak i osobom, których dieta musi zostać wzbogacona w potrawy wysokokaloryczne o łatwej przyswajalności; 
  • tłuste ryby morskie (zawierające od 150 do 250 kcal/ 100 gramów produktu), będące bogactwem zdrowych tłuszczów - kwasów omega-3 i omega-6; 
  • pieczywo pełnoziarniste (około 250 kcal/100 gramów produktu), zawierające dużą dawkę błonnika sprzyjającego procesom trawienia oraz mającego właściwości kardioprotekcyjne.

Warto tutaj dodać, że jadłospis na przytycie nie musi składać się wyłącznie ze zdrowych, organicznych produktów. Dla zachowania „higieny” umysłu można sięgać od czasu do czasu po lody, kawałek ciasta czy burgera - warto jednak zadbać o to, by były to potrawy nie tylko wysokokaloryczne, ale również dobrej jakości. Zamiast powiększonego zestawy z frytkami ze znanej sieciówki można więc wybrać wizytę w restauracji, w której dba się o dobre składniki oraz o ich prawidłowe komponowanie.

Zdjęcie autora
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy

2016-01-19

Hashimoto – dieta połową sukcesu
W przypadku chorób autoimmunologicznych mamy do czynienia z sytuacją, w której nasz własny organizm zwraca...

2019-07-29

Zaburzenia odżywiania u nastolatków
Zaburzenia odżywiania, a wśród nich głównie anoreksja i bulimia, to choroby, które w większość dotykają...

2019-10-28

Jak odżywiać się w okresie karmienia piersią?
Twoje Maleństwo jest już na świecie, teraz przed Tobą wspaniały, ale jednocześnie trudny i wymagający...