Dieta przy nowotworze - co jeść, żeby poczuć się lepiej?

Dolegliwości i choroby fiber_manual_record 2021-05-24

Odpowiednia dieta dla pacjentów onkologicznych to taka, która pokrywa zapotrzebowanie na makro- i mikroskładniki pokarmowe, a także na poszczególne elementy diety: tłuszcze, białka, węglowodany. Jest ona kluczowym elementem w zachowaniu i podtrzymaniu zdrowia każdego człowieka. Czym powinna charakteryzować się dieta osób chorujących na nowotwory, jakie składniki musi zawierać i w jaki sposób komponować dietę onkologiczną, by przyczyniała się do poprawy dobrostanu pacjenta? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym tekście - zapraszamy do lektury!

 Dieta onkologiczna - co to oznacza w praktyce?
Spis treści

Dieta onkologiczna musi zapobiegać niedożywieniu

Pacjenci onkologiczni są często narażeni na rozwój niedożywienia. Jest to choroba, której należy zapobiegać. Dzięki zapewnieniu odpowiedniego stanu odżywienia możemy wspomagać leczenie onkologiczne i poprawiać samopoczucie oraz komfort życia chorych.


Już Hipokrates, ojciec medycyny, mawiał: Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Co oznaczają te słowa dzisiaj? Nic innego, jak tylko to, że organizm, aby przetrwać, potrzebuje odpowiedniego odżywiania. Sposób odżywiania należy modyfikować w zależności od stanu w jakim się aktualnie znajdujemy. Szczególnej modyfikacji należy poddać dietę osób chorych onkologicznie.


Białko w diecie dla pacjentów onkologicznych

Na pierwszy plan w żywieniu chorych na nowotwory, oprócz odpowiedniej ilości energii, jaką należy spożywać, wysuwa się odpowiednia podaż białka. Białko jest głównym składnikiem budulcowym mięśni. W organizmie człowieka spełnia również szereg ważnych funkcji, m. in. wspomaga procesy odpornościowe, zapobiega utracie masy ciała i pomaga w jej przywracaniu, przyspiesza gojenie się ran. U pacjentów onkologicznych bardzo często obserwuje się obniżony poziom białka w organizmie. Jest to niebezpieczny stan, który negatywnie wpływa na wyniki leczenia, a także na siły witalne. Z tego powodu ważne jest, aby dostarczać swojemu organizmowi wysokiej jakości białko w zwiększonej ilości - zwłaszcza, jeśli chodzi o dietę dla pacjentów onkologicznych.


Kwasy omega-3 w żywieniu pacjentów onkologicznych

Innym ważnym składnikiem pokarmowym w diecie chorych onkologicznie są kwasy omega-3. Muszą być one dostarczane do organizmu z zewnątrz, ponieważ nie jest on w stanie wyprodukować ich samodzielnie. Kwasy omega-3 posiadają właściwości przeciwzapalne, mogą wpływać hamująco na wzrost komórek nowotworowych oraz wspomagają skuteczność leczenia onkologicznego przez poprawę jego tolerancji. Przez swoje właściwości, podobnie jak białko, chronią przed utratą masy ciała i korzystnie wpływają na jakość życia.


Dieta przy nowotworze - co zmienić w kuchni?

Żywienie pacjentów onkologicznych jest trudne do zbilansowania. Chorobie często towarzyszą zaburzenia apetytu, które utrudniają spożycie pokarmów. W wielu przypadkach występują również inne dolegliwości takie jak uporczywe biegunki, nudności, wymioty.


Dbając o odpowiedni stan odżywienia, który jest niezwykle ważny podczas choroby nowotworowej, warto włączyć specjalistyczne preparaty żywieniowe dedykowane osobom chorym. Przykładem takiego preparatu jest Supportan Drink. Jest to tzw. dieta kompletna, wysokoenergetyczna, bogata w białko oraz kwasy omega-3 w odpowiednich proporcjach. Jest przeznaczona do postępowania dietetycznego u osób zagrożonych niedożywieniem lub niedożywionych, w szczególności z nowotworami. Chroni przed utratą masy ciała oraz wspiera organizm w walce z chorobą. Dodatkowym atutem tej diety jest to, że nie zawiera glutenu i laktozy, dzięki czemu jest bardzo dobrze tolerowana przez wszystkich chorych.


Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta przy nowotworze wspiera nie tylko samopoczucie pacjenta, ale również wzmacnia organizm (a to jest jednym z kluczowych czynników w walce z nowotworem), a dodatkowo pomaga ograniczyć występowanie skutków ubocznych - często dość agresywnego - leczenia.


LITERATURA

  • Arends J, et al.: ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition (2016) 
  • Arends J, et al.: ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutritionJ. Arends, Clinical Nutrition 36 (2017) 
  • Geelen A., Schouten J. M., Kamphuis C. et al.: Fish consumption, n-3 fatty acids, and colorectal cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Epidemiol 2007, 166(10): 1116-1125. 
  • Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna. PZWL 2019 · Kłęk S. i wsp.: Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Journal of Oncology 2015; 65, 4: 320–337 
  • Sasazuki S., Inoue M., Iwasaki M. et al.: Intake of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids and the development of colorectal cancer by subsite: Japan Public Health Center-based prospective study. Int J Cancer 2011, 129(7): 1718-1729.

Przeczytaj także:
Żywienie w chorobie,   Żywienie w chorobie nowotworowej,   Dieta po udarze,   6 mitów o żywieniu w chorobie nowotworowej



Zdjęcie autora
mgr Filip Biernacki

Filip Biernacki to dietetyk kliniczny na co dzień pracujący z pacjentami, a także autor oraz współautor wystąpień na konferencjach krajowych i zagranicznych poświęconych tematyce związanej z dietetyką. W jego bogatym portfolio znajdują się również publikacje naukowe oraz działy w monografiach poświęconych żywieniu. Posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęć i warsztatów z dziedziny dietetyki klinicznej i profilaktyki zdrowotnej. Zwolennik i propagator EBM oraz EBN.

Podobne wpisy

2016-01-19

Hashimoto – dieta połową sukcesu
W przypadku chorób autoimmunologicznych mamy do czynienia z sytuacją, w której nasz własny organizm zwraca...

2020-03-05

Dieta a łuszczyca: jak walczyć z chorobą?
Łuszczyca to przewlekła choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się powstawaniem na skórze czerwonobrunatnych, wyraźnie odgraniczonych, pokrytych srebrną...

2020-07-03

Dieta po udarze mózgu – jak powinna wyglądać?
Pacjent po udarze mózgu boryka się z wieloma problemami. Powrót do zdrowia wymaga często długotrwałej...