Dieta w ciąży przy otyłości

Zdrowie kobiety fiber_manual_record 2015-11-16

Zbyt duża masa ciała jest niebezpieczna dla zdrowia i życia. Otyłość w ciąży jest niebezpieczna podwójnie, dlatego panie borykające się z tym problemem, zachodząc w ciążę, muszą mieć świadomość zagrożeń oraz tego, że ich sposób odżywiania przez te 9 miesięcy powinien być szczególny, a dieta podczas ciąży nie będzie taka, jak w przypadku ciężarnych, które nie chorują na otyłość.

 Dieta w ciąży przy otyłości - apteka internetowa Melissa
Spis treści

 Ile można przytyć w ciąży?

Przyrost wagi w normalnie przebiegającej ciąży i przy zdrowym sposobie odżywiania wynosi zazwyczaj kilkanaście kilogramów. Kobiety otyłe zachodzące w ciążę nie mogą sobie na to pozwolić. W tym przypadku wzrost masy ciała w ciągu całych 9 miesięcy nie powinien przekroczyć 10 kg. Idealnie jest, jeśli co miesiąc przybywa tylko jeden kilogram. Aby określić, czy ma się już do czynienia z otyłością czy tylko z nadwagą, należy obliczyć swoje BMI (Body Mass Index), dzieląc masę ciała (podawaną w kilogramach) przez wzrost do kwadratu (podawany w metrach). BMI 30 lub wyższe oznacza otyłość.

Dlaczego otyłość w ciąży jest niebezpieczna?

Otyła ciężarna znajduje się w ścisłej grupie ryzyka zachorowania w ciąży na nadciśnienie i / lub cukrzycę ciążową, które mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie nie tylko dla samej kobiety, ale także dla płodu i jego prawidłowego rozwoju. Ponadto, przy otyłości gorzej znosi się samą ciążę. Do standardowych dolegliwości ciążowych charakterystycznych dla poszczególnych trymestrów dochodzi na przykład znacznie szybsze męczenie się praktycznie każdą wykonywaną czynnością.

Dieta w ciąży dla otyłych

Trzeba jeść dla dwojga, a nie za dwoje i dobierać produkty tak, by były smaczne i wartościowe. Najlepiej sprawdza się zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych w tej sytuacji składników. Niekiedy lekarz – położnik, który prowadzi ciążę otyłej kobiety kieruje ją do dietetyka lub sam ustala stosowne menu (zwłaszcza w sytuacji, gdy w grę wchodzą także inne schorzenia, na przykład cukrzyca typu drugiego). Zdrowe odżywianie się otyłej kobiety w ciąży opiera się na 5 lub 6 posiłkach dziennie. Należy jeść często (na przykład co trzy godziny), ale mało i pamiętać o najważniejszym celu – dostarczać potrzebne matce i dziecku składniki, nie powodując przy tym niepotrzebnego zwiększania masy ciała, czyli ZERO PUSTYCH KALORII, tylko wartościowe produkty!

Co jeść w ciąży?

  • Owoce i warzywa – najlepiej na surowo, ponieważ mają one wówczas najwięcej witamin.

  • Zdrowe i wartościowe produkty pełnoziarniste (na przykład brązowy ryż).

  • Mleko oraz wszystkie przetwory mleczne (z wyłączeniem serów pleśniowych).

  • Mięso i ryby (ale nigdy surowe, odpada więc sushi czy tatar, nawet jeśli pojawia się taka zachcianka).

  • Orzechy, które stymulują rozwój płodu.

  • Rośliny strączkowe, by dostarczać organizmowi kwas foliowy, biotynę, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas.

 

Do tego, jak zwykle w zdrowych dietach, warto dodać dużo wody mineralnej każdego dnia.


Czego nie jeść w ciąży?

  • Zakazane jest surowe mięso, jaja oraz ryby (źródła zakażenia salmonellą i toksoplazmozą).

  • Unikać trzeba produktów zawierających konserwanty (możliwość reakcji alergicznych).

  • Lepiej nie żywić się daniami gotowymi (ryzyko zatrucia).

  • Należy wyeliminować z diety słodkie przekąski i napoje (ze względu na puste kalorie).

  • Nie wolno jeść wątróbki (wysokie stężenie retinolu może być toksyczne dla płodu).

  • Trzeba zrezygnować z potraw ciężkostrawnych i wysokokalorycznych.

 

Odstawić należy oczywiście wszelkie używki. Niedopuszczalne jest picie alkoholu, ponieważ może to mieć tragiczne konsekwencje, jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu.

 

UWAGA

Zbyt duża ilość spożywanych posiłków powoduje otyłość nie tylko u mamy, ale także u dziecka!

Przeczytaj także:
Dieta śródziemnomorska,   Dieta ketogeniczna,   Dieta na przytycie,   Dieta a łuszczyca,   Dieta przy Hashimoto,   Dieta przy nowotworze,   Dieta po udarze,   Dieta w ciąży i podczas karmienia piersią



Zdjęcie autora
mgr farm. Izabela Kurowska

Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.

W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.

Podobne wpisy

2015-11-06

Cukrzyca ciążowa
Cukrzyca ciążowa to potencjalny problem każdej ciężarnej i jej dziecka. Nieleczona stanowi duże zagrożenie dla...

2017-07-25

Jak walczyć z niedobrem żelaza w ciąży i w czasie karmienia?
Symptomami niedoboru żelaza są najczęściej zawroty głowy, szybsze bicie serca, czy zadyszka. Aby upewnić się,...

2017-08-09

5 składników, które trzeba uzupełniać w czasie ciąży!
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety, w którym jej organizm ma specjalne zapotrzebowanie na...