2021-11-05
Suplementacja

Ester-C. Czy wyróżnia się ta forma witaminy C?

Witamina C jest jedną z ważniejszych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chociaż w preparatach występuje głównie w formie kwasu -askorbinowego, coraz większą popularnością cieszy się ester-C. Sprawdź, czym jest i jakie ma właściwości.


Witamina C musi być dostarczana, ponieważ organizm nie ma zdolności do jej samodzielnego wyprodukowania. Najlepszym jej źródłem są produkty spożywcze – ze szczególnym uwzględnieniem np. natki pietruszki, aronii, owoców cytrusowych, brokułów, papryki. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik koniecznością może okazać się suplementacja. Znaczenie ma jednak nie tylko ilość przyjmowanej witaminy C, ale również jej forma.

 ester c
Spis treści

Witamina C – na co pomaga?

Witamina C wykazuje wiele właściwości, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zgodnie z oświadczeniami zdrowotnymi EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Żywności i Żywienia) wspomaga ona: 

  • prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego, 
  • ochronę komórek przed skutkami stresu oksydacyjnego wywołanego aktywnością wolnych rodników, 
  • produkcję kolagenu w celu wsparcia właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości i skóry, 
  • redukcję zmęczenia i znużenia.

Ponadto przypisuje się jej wsparcie w syntezie żelaza czy kwasu foliowego. Między innymi z tego powodu przyjmowanie preparatów zawierających te składniki aktywne warto sięgać po witaminę C.


Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

Aby w pełni czerpać korzyści wynikające z dobroczynnych właściwości witaminy C, należy dostarczać ją do organizmu w odpowiedniej ilości.


Jak wynika z zaleceń, dzienna porcja witaminy C wynosi 100 mg dla osoby dorosłej. Zaś w okresie zwiększonego zapotrzebowania, np. przy infekcji czy w stanach znacznego osłabienia ilość można zwiększyć do 1000 mg na dobę. Warto przy tym pamiętać, aby witaminę dostarczać w kilku porcjach, ponieważ jest ona dość szybko wydalana z organizmu.


Witamina C w formie estru – co to?

Witamina C dostępna jest w różnych formach, z których najbardziej powszechna to kwas L-askorbinowy. Otrzymanie formy estrowej okazało się ogromnym przełomem – szczególnie w kontekście utrzymywania stałego stężenia witaminy C we krwi.


Ester-C stanowi opatentowaną formułę, która łączy w sobie kwas askorbinowy z wapniem w środowisku wodnym. Stanowi więc mieszaninę askorbinianu wapnia i metabolitów witaminy C, z których największe znaczenie mają: treonian wapnia i dehydroaskorbinian wapnia.


Takie połączenie sprawia, że Ester-C jest nie tylko łagodniejszy dla żołądka, ale przede wszystkim lepiej przyswajalny. Warto bowiem podkreślić, że metabolity witaminy C zwiększają wchłanianie askorbinianu wapnia wspierającego prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także wspomagają utrzymywanie wysokiego stężenia we krwi.


Jedno z badań naukowych wykazało, że stosowanie witaminy C w formie estru wyraźnie podnosi jej stężenie we krwi. Dzięki temu przekładają się na lepszą obronę przed drobnoustrojami oraz wolnymi rodnikami, które dają początek wielu procesom zapalnym i alergicznym.


Należy podkreślić, że ester C jest formą rozpuszczalną tłuszczach i w wodzie. Takie właściwości wpływają także na lepszą biodostępność witaminy C. To z kolei przekłada się na wyższą jej skuteczność.


Witamina C w formie estru – czy warto?

Aby wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto przede wszystkim dostarczać witaminę C z pożywienia. Jeśli jednak z powodu zwiększonego zapotrzebowania nie jest to możliwe, można sięgnąć po suplementy diety lub leki.


W kontekście wchłaniania i utrzymywania optymalnego poziomu witaminy C znaczenie ma forma aktywnego składnika. W związku z tym, że badania naukowe wskazują na przewagę Estru-C – także w kwestii łagodniejszego oddziaływania na żołądek – warto rozważyć taką suplementację.


Pamiętaj! Zanim sięgniesz po witaminę C, skonsultuj się z lekarzem. Specjalista pomoże wybrać odpowiednią jej formę oraz ustali sposób przyjmowania – zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Katar, kaszel, złe samopoczucie to objawy, które często dokuczają nam, kiedy zaczyna się sezon grzewczy....
CZYTAJ
Późna jesień oraz początek zimy to szczególnie trudny czas dla naszej odporności. Kapryśna pogoda, niedostatek...
CZYTAJ
Witamina C w kosmetykach jest niezwykle pożądanym składnikiem – przede wszystkim jej właściwości pielęgnacyjne i...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia