2022-01-13
Suplementacja

Kwas pantotenowy. Jakie ma właściwości?

Witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Szczególne znaczenie ma kwas pantotenowy, którego niedobór może prowadzić m.in. do skurczów nóg, zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego czy pracy układu pokarmowego. Poznaj jego cenne właściwości i dowiedz się, skąd go czerpać w optymalnych dla organizmu ilościach.

Kwas pantotenowy (witamina B5) – z chemicznego punktu widzenia – jest formą niestabilną, dlatego najczęściej wykorzystuje się sole wapniowe lub formę alkoholową. I to właśnie one – na drodze dalszych przemian – dają wspomniany kwas pantotenowy.

 Kwas pantotenowy - w jakich produktach szukać witaminy B?
Spis treści

Kwas pantotenowy – najważniejsze właściwości

Kwas pantotenowy to składnik koenzymu A, który pełni ważną rolę w procesie przemian metabolicznych. Witamina B5:

  • bierze udział w istotnych reakcjach biologicznych, które mają związek z gospodarką energetyczną, metabolizmem tłuszczów, węglowodanów i białek,
  • uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A, witaminy D,
  • wspiera produkcję hormonów steroidowych,
  • wspomaga proces regeneracji komórek skóry,
  • bierze udział w syntezie hemu,
  • wspomaga proces wytwarzania przeciwciał.

Ponadto przyczynia się do:

  • redukowania znużenia i zmęczenia, 
  • utrzymywania sprawności umysłowej na optymalnym poziomie.

Czy wiesz, że badania naukowe wskazują na związek kwasu pantotenowego a redukcją poziomu cholesterolu? Uważa się, że pantetyna (łatwiej przyswajalna forma witaminy B5) może obniżyć stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów przy jednoczesnym podwyższaniu poziomu cholesterolu HDL.

Niedobór kwasu pantotenowego – czym skutkuje?

Szczególną cechą witaminy B5 jest możliwość jego syntezy w przewodzie pokarmowym przez drobnoustroje. Ponadto – z uwagi na powszechne występowanie kwasu pantotenowego w żywności – bardzo rzadko dochodzi do niedoboru witaminy B5. Dotyczy to głównie osób, które:

  • są niedożywione, 
  • stosują nieprawidłowo zbilansowaną dietę.

Jeśli już pojawi się niedobór kwasu pantotenowego, będzie prowadzić do:

  • zatrzymania wzrostu,
  • występowania zmian skórnych,
  • powstawania zaburzeń w pigmentacji włosów,
  • zmniejszenia masy ciała,
  • obniżenia odporności immunologicznej,
  • powstawania zaburzeń pracy układu pokarmowego,
  • ogólnego zmęczenia i osłabienia,
  • problemów ze snem,
  • wzmożonego wypadania włosów,
  • sztywności stawów.

Warto przy tym podkreślić, że nie zostało określone ścisłe zapotrzebowanie na witaminę B5.

Witamina B5 – gdzie jej szukać?

Witamina B5 charakteryzuje się wysoką dostępnością – znajdziesz ją w wielu produktach spożywczych, a także preparatach witaminowych.

Kwas pantotenowy w żywności

Duże ilości kwasu pantotenowego zawierają m.in.:

  • wyciągi z drożdży >5000 µg / 100 g,
  • warzywa liściaste 1000 µg / 100 g,
  • ziemniaki 300-600 µg / 100 g,
  • mięso (w zależności od gatunku) 500-3000 µg / 100 g.

Ponadto źródłem witaminy B5 są: tłuste ryby, otręby pszenne, brązowy ryż, nasiona roślin strączkowych, orzechy, masło orzechowe, awokado, banany, melony, mleko pełne, przetwory mleczne.

Należy przy tym podkreślić, że kwas pantotenowy ulega rozkładowi pod wpływem wysokich i niskich temperatur, w środowisku kwaśnym i zasadowym. Oznacza to, że np. obróbka termiczna produktów spożywczych może powodować jego ubytek.

Kwas pantotenowy w preparatach

Kwas pantotenowy występuje w preparatach witaminowych różnych producentów. Najczęściej stanowią składnik wieloskładnikowych preparatów lub preparatów zawierających wyłącznie witaminy z grupy B.

Warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu pantotenowego – po to, aby nie doprowadzić do nadmiaru tego składnika w organizmie. Co prawda jego zbyt duże ilości wydalane są z moczem, aczkolwiek jednorazowe przyjęcie sporej porcji może skutkować biegunką.

Jeżeli zadbasz o zdrowy sposób odżywiania, którego podstawą będą zróżnicowane posiłki, zażegnasz ryzyko niedoboru kwasu pantotenowego. Jeśli jednak odczuwasz objawy wskazujące na niedostateczną ilość tej witaminy, skonsultuj się z lekarzem.


Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Kwas foliowy, czyli witamina B9, to niezbędna każdemu człowiekowi substancja. Już w okresie życia płodowego...
CZYTAJ
Organizm potrzebuje wielu witamin do prawidłowego funkcjonowania. W niektórych przypadkach już nawet niewielki niedobór może...
CZYTAJ
Kwas hialuronowy – chociaż kojarzy się głównie z kosmetologią – ma znacznie szerszy zakres zastosowania....
CZYTAJ
Certyfikaty
i wyróżnienia