Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2015-01-28
Suplementacja

Kwasy Omega 3 – czy musimy jeść ryby?

Kilkadziesiąt lat temu naukowcy zauważyli, że w populacji Eskimosów, pomimo bardzo mało zróżnicowanej diety (głównie tłuszcz i mięso), prawie nie występują choroby serca. Okazało się, że za ten stan rzeczy odpowiada dieta złożona głównie z ryb. Ich mięso zawiera dużą ilość kwasów Omega 3, ale jeszcze ważniejszy okazał się stosunek Omega 3 do Omega 6. Najkorzystniejszą proporcją jest stosunek od 3:1 do 6:1 i w takich ilościach na ogół kwasy te występują w rybach.

 Kwasy Omega 3 – czy musimy jeść ryby - Apteka internetowa Melissa
Spis treści

Czym są kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6?

Obydwa należą do grupy niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Specjaliści wspominają zazwyczaj o działaniu i korzyściach płynących ze spożycia kwasów Omega 3, ponieważ są trudniej dostępne i szybko utleniają się pod wpływem powietrza, wysokiej temperatury i światła, jednak do wykorzystania pełni dobroczynnych możliwości, potrzebne są obydwa rodzaje kwasów we właściwiej proporcji. Organizm nie jest w stanie ich wytworzyć, stąd ciągła potrzeba dostarczania ich prawidłowej ilości wraz z pożywieniem. O ile dostarczenie kwasu Omega 6 nie nastręcza większych trudności i zazwyczaj w naszej diecie jego ilość jest przekroczona kilka czy nawet kilkadziesiąt razy, o tyle utrzymanie prawidłowego poziomu kwasu Omega 3 wymaga większej uwagi i zmian w codziennych nawykach żywieniowych.

Wpływ kwasów Omega 3 na organizm

  • Obniżają poziom trójglicerydów we krwi.

  • Zmniejszają ilość cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol), a zwiększają ilość HDL (tzw. dobry cholesterol), zabezpieczając tym samym nasz organizm przed miażdżycą.

  • Zapobiegają arytmii.

  • Hamują rozrost guzów i rozprzestrzenianie się nowotworów, w związku z czym mogą być wykorzystywane w profilaktyce nowotworowej, głównie raka prostaty, jelita grubego i piersi.

  • Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (nasz mózg w 70% składa się z tłuszczu, z czego 25% to właśnie kwasy Omega 3).

  • Poprawiają pamięć, koncentrację, refleks (są odpowiedzialne za szybkość przewodzenia bodźców pomiędzy substancją białą i szarą mózgu).

  • Polepszają stan skóry, włosów i paznokci.

  • Przyspieszają gojenie się ran.

  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy i otyłości – kwasy Omega 3 uaktywniają leptynę - hormon odpowiedzialny za hamowanie apetytu i przyspieszający spalanie kalorii.

Jakie jest najlepsze źródło kwasów Omega 3? 

Jest ich kilka. Za najlepsze i najlepiej przebadane uchodzą ryby morskie żyjące w głębszych warstwach mórz. Dietetycy od lat walczą o zwiększenie spożycia ryb i edukację w zakresie przygotowywania posiłków tak, żeby zachować w nich jak największą ilość kwasów Omega 3. Niestety, produkty poddawane procesom długotrwałego smażenia zawierają znikomą ich ilość. Najbardziej wartościową formą jest żywność nieprzetworzona lub przetwarzana w warunkach nieprzekraczających 40°C. Do najlepszych źródeł kwasów Omega 3 można zaliczyć:

  • ryby morskie i owoce morza,

  • olej lniany – coraz częściej wykorzystywany do suplementacji Omega 3 (tłoczony na zimno ma w swoim składzie ponad 50% cennych kwasów - to najlepsze znane roślinne źródło),

  • olej rzepakowy,

  • orzechy włoskie,

  • żółtka jaj,

  • nasiona dyni.

Za prawidłową i bezpieczną ilość dla organizmu dorosłego człowieka uznaje się 1 – 2 g kwasów Omega 3 dziennie. Spożywanie ryb trzy razy w tygodniu może być wystarczające w prawidłowo zbilansowanej diecie, ale dostarczenie dziennej dawki na ogół bywa bardzo trudne. Niestety, nie mamy możliwości sprawdzenia zawartości kwasów w rybach, a jest ona bardzo różna, w zależności od gatunku ryby, akwenu, w którym została złowiona i samego sposobu przechowywania i przygotowywania jej. Sytuację komplikuje również fakt, że coraz częściej ryby morskie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, takimi jak ołów, kadm czy rtęć – bardzo trudno usuwalnymi z organizmu, więc w przypadku małych dzieci czy kobiet w ciąży nadmierne spożycie ryb może mieć również negatywne skutki.

W takim przypadku zaleca się suplementację. Na rynku jest dostępnych wiele preparatów uzupełniających niedobory kwasów Omega 3. Zawsze należy zwrócić uwagę na sposób ich przechowywania – powinny znajdować się w szczelnie zamkniętych, ciemnych opakowaniach, w niskich temperaturach. Kupując preparaty stojące „na wystawie”, należy mieć świadomość, że ilość zawartych w nich kwasów Omega 3 jest raczej znikoma.

Oto przykładowe prawidłowe opakowanie preparatu zawierającego kwasy Omega 3 https://www.apteka-melissa.pl/produkt/swanson-omega-3-smak-cytrynowy150kaps,10688.html

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Izabela Kurowska

Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.

W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.

Podobne wpisy
Kwasy omega-3 i omega-6 to jedne z najważniejszych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To tzw. dobre tłuszcze...
CZYTAJ
Tran jest doskonale znanym preparatem wspierającym odporność. Jeszcze do niedawna, ze względu na sposób podawania...
CZYTAJ
Wśród preparatów wzmacniających układ immunologiczny, dużą popularnością cieszą się oleje rybie, takie jak tran czy...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia