2023-01-24
Suplementacja

Maślan sodu. Jak i na co działa ten suplement?

Maślan sodu można spotkać w wielu produktach spożywczych, np. w serach, mleku oraz kiszonej kapuście. Nadaje on żywności lekko gorzki posmak. Jednak niewiele osób wie, że ta substancja jest także wytwarzana w jelitach w procesie fermentacji błonnika. Maślan sodu pełni wiele ważnych funkcji, m.in. wspiera pracę wspomnianego odcinka przewodu pokarmowego. Dowiedz się więcej o jego roli.

 Maślan sodu – właściwości
Spis treści

Maślan sodu – czym jest?

Maślan sodu to związek chemiczny zaliczany do kwasów karboksylowych. Należy do SCFA, czyli grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego.


Jest on wytwarzany w okrężnicy w trakcie fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów, które nie podlegają przemianom w żołądku ani w jelicie cienkim. Są to np. inulina, laktoza, mannitol, a także nierozpuszczalne frakcje błonnika. Dlatego spożywanie produktów zawierających dużą ich ilość może znacznie pomóc poprawić poziom kwasu masłowego w jelicie.

Maślan sodu – właściwości

Maślan sodu stanowi podstawowe “pożywienie” dla kolonocytów. Są to komórki nabłonka jelitowego, które odpowiadają za odbudowę tego odcinka układu pokarmowego. Dlatego ta substancja pomaga:

  • zmniejszyć przepuszczalność ścian jelita i utrzymać jego integralność,
  • pobudzić produkcję śluzu, który stanowi mechaniczną barierę ochronną dla nabłonka jelitowego,
  • zapobiec wnikaniu groźnych mikroorganizmów do układu pokarmowego,
  • zmniejszyć owrzodzenia żołądka,
  • zwiększyć liczbę komórek kosmkowych w jelicie krętym,
  • przyspieszyć regenerację śluzówki jelita grubego.

W rezultacie maślan sodu wspiera przywrócenie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Oznacza to, że pośrednio wspomaga m.in. przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia, produkcję witamin, a nawet utrzymanie odporności i zwiększanie masy ciała.

Maślan sodu – dla kogo?

Po suplementy diety, jak i dietetyczne środki spożywcze, które zawierają maślan sodu, sięgają m.in. osoby zmagające się z różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Są to np.:

  • zespół jelita nadwrażliwego, tj. SIBO,
  • choroba jelita grubego, która objawia się zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • mikroskopowe zapalenie jelita grubego,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • nieswoiste zapalenie jelit.

Preparaty z tym składnikiem mogą być także spożywane przez osoby, które cierpią na:

  • zaburzenia flory jelitowej np. po przyjmowaniu antybiotyków;
  • niedobory pokarmowe spowodowane np. niedostateczną podażą błonnika; 
  • zaburzenia przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym, czyli np. bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia i biegunki;
  • zaburzenia wchłaniania prowadzące do niedoboru składników odżywczych czy utraty masy ciała.

Maślan sodu – co powoduje jego brak?

Obniżenie poziomu maślanu sodu w jelitach może przyczynić się do wielu problemów z układem pokarmowym. Skutkami redukcji stężenia tej substancji są np.:

  • atrofia, czyli zmniejszenie objętości śluzówki jelita grubego oraz ścieńczenie jej – może to powodować rozwój wielu chorób tego odcinka pokarmowego, objawiające się biegunką, nietrzymaniem kału, redukcją masy ciała, a nawet odwodnieniem;
  • spłaszczenie krypt jelitowych, czyli gruczołów błony śluzowej jelita, które znajdują się w podstawie kosmków jelitowych; odpowiadają one za produkcję soku jelitowego zawierającego enzymy trawienne – wypłaszczenie krypt zmniejsza powierzchnię jelit, co prowadzi do wielu problemów z trawieniem; 
  • zmniejszenie syntezy DNA.

Te same objawy można zaobserwować także podczas stosowania żywienia pozajelitowego.

Maślan sodu a dieta

Maślan sodu jest wytwarzany w jelitach w procesie fermentacji niestrawionych węglowodanów. Aby zatem utrzymać jego prawidłową podaż, w diecie powinny znaleźć się produkty zawierające błonnik pokarmowy i skrobię oporną. Obie te substancje nie rozkładają się w żołądku. Do tej grupy żywności można zaliczyć np.:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • grube kasze,
  • brązowy ryż,
  • warzywa strączkowe i kapustne, buraki, marchew, pomidory, ziemniaki,
  • owoce sezonowe, np. jabłka, gruszki, śliwki, czarne jagody,
  • suszone owoce.

Warto sięgać przede wszystkim po produkty lokalne. Transport żywności z dalekich krajów może przyczynić się do obniżenia w nich frakcji błonnika.


Podsumowując, maślan sodu to substancja warta uwagi, zwłaszcza jeśli cierpisz na dolegliwości ze strony jelita grubego.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Nasiona chia, czyli nasiona rośliny określanej jako szałwia hiszpańska, to produkt, który zyskał miano superfood...
CZYTAJ
Kwercetyna to jeden z najobficiej występujących przeciwutleniaczy w diecie. Można ją znaleźć w barwnikach wielu...
CZYTAJ
Wpływ stresu na organizm jest znany nie od dziś - nasi przodkowie pod jego wpływem...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia