2022-02-07
Porady

Olej z pestek granatu – właściwości i działanie

Granat nie bez kozery określany jest jako królewski owoc. Nie tylko był pierwowzorem królewskich insygniów i motywem dekoracyjnym szat, ale także symbolem życia wiecznego w chrześcijaństwie. To właśnie w nim tkwiła podobno tajemnica piękna królowej Kleopatry i zdrowia Aleksandra Wielkiego. Dowiedz się, jak i Ty możesz wykorzystać cenne właściwości tego owocu, używając oleju z pestek granatu.

 Co skrywa w sobie olej z pestek granatu?
Spis treści

Owoc granatu - klejnot długowieczności

Mówiąc granat, mamy na myśli owoc drzewa lub krzewu o nazwie granat właściwy. Owoc granatu kształtem przypomina duże, purpurowe jabłko zwieńczone niewielką koroną. W środku zawiera mnóstwo nasion, zanurzonych w galaretowatych, smacznych osnówkach.

Wyjątkowość nasion granatu, z których uzyskiwany jest olej, została dostrzeżona już w starożytności, co odcisnęło swój ślad zarówno w mitologii greckiej, jak i rzymskiej. Przykładowo, dla porwanej przez Plutona Prozerpiny to właśnie spożyte nasiona granatu były drogą powrotną do świata żywych. Co ciekawe, nie tylko nasiona i owoc zostały docenione pod względem prozdrowotnym i przeciwstarzeniowym. Również kora drzewa granatowca i jego kwiaty do tej pory stosowane są czasem w medycynie azjatyckiej i śródziemnomorskiej.

Co skrywa olej z pestek granatu?

Granaty w swoim wnętrzu skrywają m.in. żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (m.in. B1, B2), witaminę C, niacynę, białka,węglowodany, kwasy organiczne i fitoestrogeny. Owoce te są więc bardzo odżywcze. Czy jest jednak coś, co wyróżnia nasiona tych owoców spośród innych? Owszem:

  • olej uzyskiwany z pestek granatu zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (5 g/100 g) i naprawdę sporą ilość witaminy E (584 mg/100 g) w porównaniu z innymi olejami;
  • olej z pestek tego owocu stanowi doskonałe źródło nienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasu elagowego, galusowego, karotenoidów oraz fitosteroli (beta-sitosterolu, stigmasterolu i kampesterolu);
  • w oleju z nasion granatu znajduje się również wyjątkowo rzadki i cenny kwas punicynowy (punikowy). Jest go naprawdę dużo - zajmuje aż 70% składu oleju!

Właściwości oleju z pestek granatu

Bursztynowy, gęsty i specyficznie pachnący olej z pestek granatu powstaje w wyniku tłoczenia nasion tego owocu na zimno. Cenne związki, które zawiera, warunkują jego dobroczynny wpływ. Jakie dokładnie są zatem jego właściwości? Olej ten:

  • wspomaga stymulację produkcji keratynocytów, przez co pomaga regenerować skórę i wspiera gojenie się ran,
  • wspiera odżywienie i nawilżenie skóry,
  • wspomaga syntezę kolagenu i elastyny, a tym samym wygładzenie widocznych i drobnych zmarszczek, poprawę elastyczności oraz jędrności naskórka,
  • wspiera ujednolicenie kolorytu i poprawę struktury skóry,
  • pomaga działać przeciwzapalnie, dzięki czemu wspiera poprawę stanu cery,
  • wspomaga natłuszczenie i zmiękczenie naskórka,
  • wspiera ochronę przed wolnymi rodnikami, a w efekcie przed przedwczesnym starzeniem się, powstawaniem plam i przebarwień pod wpływem słońca,
  • pomaga zmniejszać obrzęki wokół oczu i wzmacniać naczynia krwionośne,
  • wspomaga redukcję ilości wytwarzanego sebum, pomaga łagodzić podrażnienia i zmiany trądzikowe.

Ten szereg zalet oleju z pestek granatu sprawia, że polecany jest równocześnie cerze problemowej, tłustej, mieszanej oraz przesuszonej i dojrzałej. Przydatny będzie także dla osób cierpiących na łuszczycę lub trądzik różowaty, Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji całego ciała, od włosów, aż po skórę stóp.

Nie tylko w kosmetyce

Obecnie wykorzystywany jest nie tylko w celach kosmetycznych, ale i spożywczych. Można z powodzeniem użyć go np. do namaczania chleba lub jako dodatek do sałatek czy koktajli.

Pod względem leczniczym, jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy oraz udział w walce ze zmianami nowotworowymi nadal pozostaje w sferze badań naukowych. Wyniki są jednak obiecujące. Olej z pestek granatu pomaga między innymi hamować wydzielanie prostaglandyn, które mają istotny wpływ na rozwój nowotworów. Dzięki związkom, które zawiera:

  • może wspomagać ochronę przed rakiem piersi, prostaty czy jelita grubego;
  • może być pomocny w zapobieganiu osteoporozie, redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększeniu wrażliwości na insulinę czy leczeniu niedokrwienia mózgu.

Dlaczego więc nie wykorzystać jego możliwości już dziś?

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
W ostatnich latach olej kokosowy zyskał znacznie na popularności, przez co nietrudno odnaleźć go w...
CZYTAJ
Oleje to formuły, które kojarzą się większości osób z produktem spożywczym do smażenia czy pieczenia....
CZYTAJ
Właściwości oleju z czarnuszki znane są od wieków - produkt ten stosowano już bowiem w...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia