Poznaj drogocenne właściwości miodu

Porady fiber_manual_record 2018-06-08

Miód to jeden z najbardziej wartościowych składników w kuchni. Nazywany jest skarbnicą zdrowia ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Sprawdź, co musisz wiedzieć o miodzie i dlaczego warto wprowadzić go na stałe do diety!

 Poznaj drogocenne właściwości miodu - apteka internetowa Melissa
Spis treści

Miód – dlaczego warto go używać?

Miód od lat stosuje się jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój bakterii. Warto wiedzieć, że niektóre bakterie zwalcza on lepiej niż antybiotyki. Szczególnie miód wielokwiatowy, jako skarbnica minerałów i biopierwiastków pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Właśnie dlatego warto stosować go w okresie przeziębień. Miód przeciwdziała również próchnicy zębów, wpływa korzystnie na serce, układ nerwowy, mózg, a także pomaga goić rany.

Ze względu na słodki smak, miód często występuje jako zamiennik cukru. Ogromną wartością – szczególnie dla osób na diecie – jest niska zawartość kalorii w miodzie, co ułatwia dbanie o linie bez wyrzeczeń. Dodatkowo, wysoka zawartość cukrów prostych (glukozy, fruktozy) sprawia, że jest on lekkostrawny.

Nie należy zapominać o tym, jak świetnie sprawdza się on w kosmetyce. Jako dodatek do kosmetyków – również tych przygotowywanych samodzielnie w domu – działa upiększająco, wygładzająco i odżywczo, zapewniając skórze zdrowy i promienny wygląd.

Właściwości miodu

Miód charakteryzuje się dużą zawartością mikroelementów takich jak:

  • potas,
  • chlor,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • molibden,
  • mangan,
  • kobalt
  • witamin: A, B1, B2, B6, B12, C,
  • kwasu foliowego,
  • kwasu pantotenowego
  • biotyny.

Szczególnie ten ze zbiorów letnich odznacza się wysoką zawartością enzymów, biopierwiastków oraz substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Enzymy pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Pszczoły wytwarzają i wprowadzają do miodu lizozym, inhibinę i apidycynę, które oddziałują na gronkowce, paciorkowce, pałeczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego oraz grzyby z rodzaju Candida. Za właściwości bakteriostatyczne miodu natomiast odpowiada zawarty w nim nadtlenek wodoru, który w 3% stężeniu znany jest jako woda utleniona.

Warto również wiedzieć, że miód rozcieńczony i podany na zimno ma działanie przeciwbiegunkowe, natomiast stężony i lekko podgrzany pomaga przy zaparciach i wpływa pozytywnie na trawienie.

Miód można z powodzeniem nazwać polskim superfoods, który zawsze warto mieć w kuchni. Jego właściwości prozdrowotne są nieprzecenione. W internetowej Aptece Melissa znajdziesz szeroki wybór miodów, które warto wykorzystać w codziennej diecie oraz jako samodzielnie przygotowany naturalny kosmetyk https://www.apteka-melissa.pl/kategoria/miody,806.html. Kup jeden z nich już teraz i ciesz się dobrym zdrowiem!

 

Zdjęcie autora
mgr farm. Izabela Kurowska

Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.

W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.

Podobne wpisy

2019-04-03

Pszczela apteczka. Miód, propolis, pyłek kwiatowy i ich korzystne właściwości
Produkty pszczele są znane i cenione od tysiącleci. Do dzisiaj miód jest niezastąpiony w kuchni,...