Legalna apteka
2021-10-21
Suplementacja

Suplementacja w okresie jesiennym. O jakich witaminach warto pamiętać?

Okres jesienny to czas zwiększonej podatności na infekcje. W związku z tym warto wspomóc prawidłową pracę układu odpornościowego – po to, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo przeziębienia, grypy czy innych dolegliwości, np. ze strony dróg oddechowych.


Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy m.in. od odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Ich niedobór może wpłynąć na zachwianie poprawności pracy układu odpornościowego, co z kolei zwiększy prawdopodobieństwo infekcji. O ile latem człowiek otrzymuje solidną porcję witaminy D czy innych cennych składników dostarczanych wraz z mnóstwem warzyw i owoców, o tyle jesienią trudniej o dostęp do promieni słonecznych czy witamin pozyskiwanych z pokarmu. Z tego powodu warto rozważyć sięgnięcie po suplementy diety.

 suplementy na jesień
Spis treści

Witaminy, które warto suplementować

Chociaż każda witamina wpływa na prawidłową pracę organizmu, nie wszystkie wspierają odporność. Na szczególną uwagę zasługuje więc zaledwie kilka witamin – na czele z witaminą D3.


Witamina D3

Witamina D3 powstaje w organizmie– w procesie syntezy przezskórnej na skutek działania promieni słonecznych. Wystarczy zaledwie 15-minutowa ekspozycja na słońce w okresie letnim, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Natomiast w okresie jesiennym, gdy dostęp do promieni słonecznych jest ograniczony, warto sięgnąć po witaminę D w postaci suplementów.


Czy wiesz, że nawet 80% cierpi z powodu niedoboru witaminy D3?


Głównymi objawami są nie tylko zmęczenie i senność, ale również zwiększona podatność na infekcje. Witamina D – chociaż kojarzona przede wszystkim ze wzmacnianiem kości i zębów – wspomaga pracę układu odpornościowego.


Zgodnie z rekomendacjami: 

  • osoby dorosłe powinny suplementować witaminę D w ilości 800–2000 IU/dobę 
  • młodzież w wieku 11-18 lat powinny przyjmować 800–2000 IU witaminy D3 dziennie 
  • dzieci w wieku 1-10 lat powinny suplementować witaminę D w ilości 600–1000 IU/dobę w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie.

Warto przy tym podkreślić, że kobiety w ciąży i karmiące piersią, którym nie można wykonać oznaczenia witaminy 25(OH)D, powinny przyjmować 2000 IU witaminy D3 każdego dnia.


Witamina C

Witamina C kojarzy się głównie ze wsparciem odporności. I słusznie, ponieważ jak pokazuje przegląd badań naukowych, pomaga 

  • skrócić czas infekcji średnio o 8% u osób dorosłych i średnio o 18% u dzieci 
  • zmniejszyć ryzyko przeziębienia u osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny (przy stosowaniu witaminy C w wysokich ilościach).

Warto jednak mieć świadomość, że witaminę C dostarcza wiele produktów spożywczych. Prawidłowo skomponowana dieta pozwala zatem pokryć zapotrzebowanie na ten składnik, bez konieczności stosowania preparatów witaminowych.


Po witaminę C w postaci suplementu mogą sięgać osoby: 

  • w okresie obniżonej odporności
  • wykonujące intensywny wysiłek fizyczny
  • w okresie rekonwalescencji po chorobach zakaźnych.

Pamiętaj! Po witaminę C warto sięgnąć w przypadku przyjmowania preparatów z żelazem. Wspomaga ona wchłanianie tego pierwiastka.


Uważaj na preparaty wieloskładnikowe

Jeśli decydujesz się na przyjmowanie preparatów multiwitaminowych, dokładnie sprawdź ich skład. Upewnij się, że na liście składników nie ma witamin, które chcesz zacząć przyjmować w okresie jesiennym – w ramach wsparcia układu odpornościowego.


Pamiętaj! Nadmierna ilość witamin w organizmie jest tak samo niepożądana jak ich niedobór. Dlatego musisz zwrócić uwagę na skład i ilości poszczególnych witamin w przyjmowanych suplementach, aby nie doprowadzić do hiperwitaminozy.


Dzięki temu unikniesz niepożądanych objawów związanych z przedawkowaniem konkretnej witaminy.


Zdrowa dieta to podstawa

Suplementy diety nie mogą zastąpić prawidłowo zbilansowanej diety. Dlatego w pierwszej kolejności musisz zadbać o podaż witamin i minerałów pozyskiwanych z produktów spożywczych. Suplementy – jak wynika z ich funkcji – powinny stanowić tylko dodatek wówczas, gdy codzienna dieta nie jest w stanie zaspokoić potrzeb organizmu.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Jesień i zima to sezon częstych przeziębień i ogólnego osłabienia organizmu. Istnieje jednak kilka sposobów...
CZYTAJ
Jesienne przesilenie, choć nie jest chorobą, przynosi ze sobą zespół objawów osłabienia, związanych z reakcją...
CZYTAJ
Sprawność mechanizmów obronnych naszego organizmu zależy w ogromnym stopniu od czynników, na które możemy wpływać:...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia