Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2022-08-02
Suplementacja

Szałwia. Jakie ma zastosowanie?

Szałwia jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Już w starożytnym Egipcie stosowano ją na różne dolegliwości, a dziś nadal jest powszechnie używana. Korzysta się głównie z jej składników, które wspierają działanie przeciwzapalne. Jakie zastosowanie ma szałwia? Sprawdź!

 Szałwia, oprócz niezwykłego smaku i aromatu, ma również interesujące właściwości zdrowotne
Spis treści

Składniki obecne w szałwii

Szałwia pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Istnieje od 850 do 900 różnych gatunków tej roślin, z których najczęściej występującą i stosowaną w ziołolecznictwie jest szałwia lekarska (Salvia officinalis). Można ją uprawiać praktycznie na całym świecie, ale szczególnie dobrze rozwija się w suchych regionach. Szałwia jest również bardzo popularna jako roślina doniczkowa. Dorasta do 70 cm wysokości, ma owłosione białawo-zielone liście i charakterystyczny zapach. Kwitnie od maja do lipca, wówczas pojawiają się fioletowe kwiaty.


Szałwia jest bogata w witaminę C, niacynę oraz minerały: wapń, żelazo, potas i magnez. Jednak jej główne zalety przypisuje się zawartej w roślinie mieszaninie olejków eterycznych (terpenów). Substancje te wspierają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz decydują zarówno o charakterystycznym smaku, jak i zapachu. Szałwia zawiera również garbniki, którym przypisuje się funkcje odkażające, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Wsparcie zdrowia – zastosowanie szałwii

Zawarty w roślinie olejek eteryczny i garbniki sprzyjają zmniejszaniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Tanina prowadzi do zmniejszenia podrażnienia błon śluzowych. Dodatkowo wspomaga gojenie, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Płukankę z szałwii stosuje się wspomagająco w zwalczaniu stanów zapalnych dziąseł, gardła, krtani oraz owrzodzeń jamy ustnej. Szałwia jest bardzo polecana jako środek wspierający zmniejszanie bólu gardła.


Ponadto dzięki zawartym w niej gorzkim substancjom wspomaga produkcję soków żołądkowych. Napar z tego zioła pomaga w usuwaniu różnych problemów żołądkowo-jelitowych, w tym zgagi, niestrawności i wzdęć.


Preparaty z szałwii polecane są także osobom, które cierpią z powodu nadmiernej potliwości. Dlatego chętnie korzystają z nich kobiety, które przechodzą menopauzę.


Wyciągi z szałwii można również nakładać bezpośrednio na skórę, by wspomóc szybsze gojenie się opryszczki oraz stanów zapalnych języka lub dziąseł.

Napar z szałwii – domowe remedium

Jeśli chcesz używać szałwii w powyższych dolegliwościach, w aptece dostaniesz suszone liście sprawdzone pod kątem jakości, czystości i bezpieczeństwa. Gotową herbatę szałwiową można kupić w torebkach do zaparzania lub w formie paczkowanego suszu. Wystarczy zalać liście wrzątkiem i pozostawić napar przez pięć do dziesięciu minut, najlepiej pod przykryciem. Następnie płyn trzeba przecedzić i można go wtedy pić kilka razy dziennie lub używać do płukania gardła.

Przeciwwskazania do stosowania szałwii

Należy zachować ostrożność podczas stosowania szałwii u dzieci, matek karmiących i chorych na astmę. Olejki eteryczne mogą powodować duszność u dzieci, dlatego nie zaleca się ich stosowania na przeziębienia. Może również prowadzić do ostrego ataku kaszlu u astmatyków. Ze względu na efekt powstrzymywania laktacji, herbata z szałwii nie jest zalecana dla kobiet karmiących piersią, chyba że chcą zmniejszyć ilość produkowanego pokarmu.

Szałwia jako przyprawa – używanie w kuchni

Liście szałwii można wykorzystać podczas gotowania. Wówczas służą jako uniwersalna przyprawa. Zapewniają pikantny, lekko gorzki smak potraw. Mogą być używane zarówno na surowo, jak i gotowane. Dodatek szałwii pozytywnie wpływa na trawienie tłustych potraw.


Szałwia jest szczególnie popularna w kuchni włoskiej, ponieważ nadaje potrawą piękny kolor, a także przyjemny smak i zapach. Tutaj używa się jej głównie do przyprawiania mięsa lub masła, a także w sosach do makaronów. Smak szałwii dobrze komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi. Kwiaty dodają uroczego akcentu w wiosennej sałatce.


Liście szałwii można dobrze wysuszyć lub kupić gotowy susz i cieszyć się ich dostępnością przez cały rok.

Zdjęcie autora
Autor
Adrianna Brodecka
Choć ukończyłam zarządzanie, szczęśliwie już pierwsze doświadczenia zawodowe pokierowały mnie w stronę branży farmaceutycznej. Dzięki temu w pracy mogę łączyć i rozwijać swoje pasje. Kosmetyczne INCI nie ma przede mną tajemnic. Uważnie czytam składy kosmetyków, ale też produktów spożywczych i wybieram to co, naturalne i bez zbędnych dodatków. W wolnych chwilach z przyjemnością poświęcam się gotowaniu pysznych, zdrowych i w 100% roślinnych potraw - którymi czasem chwalę się na instagramie @adi_plantbasedblondie ;). W Melissie piszę o tym, co lubię - kosmetykach i zdrowym stylu życia.
Podobne wpisy
Niepokalanek to roślina zielna, która – jako jedna z nielicznych – wspiera kobiecy organizm na...
CZYTAJ
Rumianek to pospolita roślina rosnąca na łąkach, w której skrywa się ogromny potencjał. Jej...
CZYTAJ
Pięknie pachnie i kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską – jednak bazylia oprócz walorów smakowych ma...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia