ZWYCIĘZCA RANKINGU
ZAUFANE OPINIE CENEO
ISTNIEJEMY NA RYNKU
JUŻ OD 27 LAT
REALIZUJEMY DOSTAWY
POZA GRANICĘ POLSKI
Zrealizowaliśmy ponad
2 000 000 zamówień

W trosce o odporność. Szczególnie jesienią i zimą.

Dolegliwości i choroby fiber_manual_record 2019-09-10
 W trosce o odporność. Szczególnie jesienią i zimą. - Apteka Internetowa Melissa

Wraz z nowym rokiem szkolnym rozpocznie się nowy sezon grypowy. Od września 2018 r. do kwietnia 2019 r. w Polsce odnotowano blisko 4 mln zachorowań na grypę i kilka kolejnych milionów łagodniejszych infekcji wirusowych. Sprawmy aby w tym roku nie powielić tych przerażających statystyk.

To właśnie jesienią najczęściej przypominamy sobie o tym aby zadbać o ODPORNOŚĆ ORGANIZMU. Zapominamy, że o odporność organizmu należy dbać przez cały rok a nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Ale czy wiemy czym tak naprawdę jest odporność i jak o nią dbać?


Czym jest odporność organizmu?

Odporność organizmu to bardzo złożony zespół działań organizmu, który prowadzi do jego skutecznej obrony i ochrony przed niekorzystnymi czynnikami zarówno wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi. Za budowanie odporności organizmu odpowiada układ odpornościowy. Tworzą go narządy umożliwiające działanie mechanizmów odporności. W skład układu odpornościowego wchodzą narządy limfatyczne, naczynia chłonne, komórki uczestniczące w reakcjach immunologicznych, przeciwciała, cytokiny i tym podobne.

Codziennie, od poczęcia i przez całe życie układ odpornościowy oczyszcza nasz organizm z toksyn, chroni przed infekcjami i mutacjami komórkowymi aby nie przekształciły się w nowotworowe, np. w białaczki, nowotwory mózgu itp. Rozłożony w całym organizmie od głowy po stopy, reguluje aktywność każdej komórki. Przez całe życie pracujemy na jego skuteczne działanie. Gdy przestaje sprawnie działać, skutkiem jest spadek odporności, który może dawać bardzo poważne lub nawet dramatyczne konsekwencje.


Co jest powodem osłabienia skuteczności działania układu odpornościowego?

Między innymi toksyczność środowiska i nieodpowiednie odżywianie. To one bezpośrednio upośledzają nasz układ odpornościowy. Powodują, że jego naturalny potencjał obronny zaprogramowany od urodzenia jest hamowany.

Bardzo ważnym elementem układu odpornościowego są białe krwinki krążące we krwi i znajdujące się w narządach układu limfatycznego: grasicy, śledzionie i węzłach chłonnych. To właśnie ta populacja krwinek w głównej mierze odpowiada za rozpoznawanie i niszczenie „obcych” komórek. Czas ich życia jest stosunkowo krótki, wynosi kilka dni, dlatego organizm, aby utrzymać wysoką sprawność układu odpornościowego, musi codziennie produkować miliardy nowych. Do tego procesu potrzebuje odpowiedniego odżywienia swoich struktur, czyli dostarczenia właściwych substancji budulcowych.

Niestety! Nasza dieta jest bardzo uboga we właściwe substancje budulcowe organizmu. Co raz częstsze spożywanie tzw. jedzenia „śmieciowego” doprowadza do kumulowania się w organizmie substancji, które go osłabiają i doprowadzają do rozwoju chorób. To właśnie regularne dostarczanie właściwych substancji budulcowych umożliwia w naturalny sposób odbudowywać jego potencjał obronny.

Na każdą dolegliwość poszukujemy cudownego natychmiast działającego leku, niestety bez odpowiedniego odżywienia i budowy nie wyleczymy przyczyny chorób. Nie ma takiego leku, który zastąpi żywienie i substancje budulcowe organizmu. Tylko w naturze istnieją substancje, które mogą odbudować układ odpornościowy od samych podstaw. Musimy jednak wiedzieć, gdzie ich szukać i w jakich ilościach spożywać aby skutecznie budować odporność.


Jakie składniki naturalnie pomagają budować odporność?

Może to dla wielu będzie zaskoczeniem ale to lipidy są „kluczem” do zbudowania silnej odporności. Do najważniejszych, zaliczamy te, które budują trzon układu odpornościowego (szpik kostny) - alkiloglicerole. Najbogatszym źródłem tych drogocennych lipidów jest oczywiście mleko kobiece, numer dwa na liście źródeł naturalnych to olej z wątroby rekinów.

  • Alkiloglicerole są przez organizm wykorzystywane do wytworzenia grupy związków o wspólnej nazwie czynniki aktywujące płytki (PAF). Związki te aktywują monocyty (odpowiedzialne m.in. za produkcję naturalnej substancji przeciwwirusowej: interferonu) i neutrofile (przeprowadzające proces fagocytozy, czyli „pożerania” komórek patogenów).
    Kolejnym ważnym lipidem naszego organizmu a szczególnie jego płaszcza ochronnego czyli skóry jest skwalen, obecny również w każdej innej komórce naszego organizmu. 

  • Skwalen ma zdolność do opłaszczania (znakowania) pojawiających się w organizmie komórek drobnoustrojów oraz komórek zmutowanych chorobowo co ułatwia układowi odpornościowemu ich usunięcie.

  • Należy również pamiętać o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (WKT) omega-3 EPA i DHA, które organizm wykorzystuje do wytworzenia związków o charakterze przeciwzapalnym i ochronnym: rezolwin, protektyn i marezyn. Przewlekły stan zapalny w organizmie osłabia działanie układu odpornościowego, a stąd już prosta droga do nawracających infekcji. Co więcej rezolwina E1, jeden ze związków powstających z WKT EPA omega-3, stwarza optymalne warunki do rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej, która jest kluczowa w kontekście budowania naturalnej odporności. Doskonałym źródłem WKT EPA i DHA omega-3 o najwyższej przyswajalności jest olej rybi z mięśni sardynek, sardeli i makreli. 

Budowanie odporności jest zatem bardzo proste, wystarczy tylko dostarczać naszemu organizmowi właściwych substancji budulcowych układu odpornościowego. W naszym organizmie drzemie potężna siła prozdrowotna, dlatego potrafi on dostarczone substancje właściwie wykorzystać. Te budujące odporność, wykorzysta m. in. do budowy szpiku kostnego. Im nasz szpik kostny będzie lepiej zbudowany, tym powstające w nim komórki odpornościowe będą silniejsze i sprawniej wykonają swoje funkcje obronne i ochronne. Wtedy odporność naszego organizmu wzrośnie.

W celu dostarczenia wszystkich tych substancji jedz ryby oraz stosuj skuteczną, przebadaną w zaawansowanych naukowo badaniach u ludzi żywność specjalnego przeznaczenia medycznego zawierającą biologicznie czynne oleje rybie. Unikatowe substancje w nich zawarte, w odróżnieniu od popularnych specyfików „na odporność”, nie prowadzą do sztucznej stymulacji układu odpornościowego, ale w sposób naturalny i fizjologiczny budują jego najważniejsze struktury.


Naturalne budowanie odporności to proces długotrwały a pierwsze efekty zobaczysz najwcześniej po 3 miesiącach odpowiedniej suplementacji. Pamiętaj, że każdy spadek odporności (np. przeziębienie) powoduje zwiększone zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze pro-odpornościowe, wtedy trzeba zwiększyć ich spożycie. Budując w ten sposób odporność organizmu mamy pewność, że nie straszne mu będą jesienne i zimowe zawirowania pogodowe.

Zdjęcie autora
dr Joanna Zielińska Tomaszewska
Absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Specjalista w zakresie fizjologii i żywienia. W 2008 r. uzyskała tytuł doktora nauk biologicznych. Autorka licznych publikacji naukowych oraz projektów badawczych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii organizmu człowieka, prawidłowego żywienia oraz własności antyoksydacyjnych żywności.