Acerola

Acerola (Malpighia emarginata) to owoc chrakteryzujący się dużą zawartością witaminy C. Jest składnikiem wielu suplementów diety m.in. ZATOMED, EKAMEDICA Acerola sok 100%, Acerola + Acai BIOTTER GREEN, CITROSEPT FORTE ACEROLA Płyn, GAL Bio Acerola. Witamina C zawarta w aceroli pełni ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, ułatwiając m.in. wchłanianie żelaza, bierze udział w syntezie hemoglobiny. Kwas askorbowy jest konieczny do syntezy kolagenu i substancji międzykomórkowej, a co za tym idzie, do prawidłowego rozwoju chrząstek, kości i zębów. Jest niezbędny w procesie gojenia ran, utrzymuje odporność mechaniczną ścian naczyń włosowatych, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kwas askorbowy stymuluje procesy odpornościowe organizmu. Ponadto, acerola zawiera karotenoidy – prowitamina A, błonnik pokarmowy, witaminy B1, B2, niacynę, fosfor, wapń oraz żelazo.

rozwiń keyboard_arrow_down
Przeglądaj kategorie keyboard_arrow_down
Wybierz producentów keyboard_arrow_down
Podaj zakres cen keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj według keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE

2021-08-05

Porady ekspertów: czy leki przeciwbólowe dla ludzi można podawać psom?
Skomlenie, brak chęci do jedzenia, apatia, a często także agresja – takie zachowanie u psa...

2021-08-05

Usuwanie kamienia nazębnego domowymi sposobami. Jak zrobić to bezpiecznie?
Prawidłowa higiena jamy ustnej odgrywa znaczącą rolę, ponieważ pozwala zapobiec powstawaniu kamienia nazębnego. Jest on...

2021-08-04

Nowa klasyfikacja leków w ciąży
Stosowanie leków w czasie ciąży jest tematem bardzo trudnym i skomplikowanym. Z jednej strony są...