-
Produkty w kategoriach(1 produkty)
Bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus 573
Bakterie kwasu mlekowego – pałeczki Lactobacillus rhamnosus 573 odpowiadają za tworzenie naturalnej flory bakteryjnej w obrębie pochwy. W przypadku zaburzenia homeostazy flory dochodzi do zakażeń bakteryjnych oraz grzybiczych. Czynniki zaburzające skład naturalnej flory to m. in. terapia antybiotykami, leczenie hormonalne, chemio i radioterapia, długotrwały stres, a także złe przyzwyczajenia higieniczne i seksualne. Lactobacillus rhamnosus 573 w wyniku fermentacji tworzy kwas mlekowy, który pozwala utrzymać kwaśne pH pochwy w granicach 4,0-4,7. W takim zakresie pH bakterie chorobotwórcze nie namnażają się. Wskazaniem do stosowania jest normalizacja flory bakteryjnej w obrębie pochwy w stanach zapalnych, po terapii lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi, przeciwgrzybiczymi, a także można stosować profilaktycznie. Bakterie kwasu mlekowego – Lactobacillus rhamnosus 573 są dobrze tolerowane. Do bardzo rzadkich działań niepożądanych należą reakcje nadwrażliwości w miejscu podania probiotyku. Należy pamiętać, że bakterie kwasu mlekowego podajemy po skończonej terapii lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi lub przeciwgrzybiczymi. Wyjątek stanowi terapia z użyciem metronidazolu i kotrimoksazolu, kiedy to można stosować w trakcie leczenia. Bakterie kwasu mlekowego – Lactobacillus rhamnosus 573 występują w preparacie dopochwowym o nazwie Lactovaginal.