-
Produkty w kategoriach(3 produkty)
Małże nowozelandzkie
Właściwości małży nowozelandzkich znane są już od dawna. Zaobserwowano, że mieszkańcy wybrzeża Nowej Zelandii, którzy spożywali małże nowozelandzkie w mniejszym stopniu odczuwali dolegliwości stawowe, niż ludzie mieszkający w centralnej części Nowej Zelandii. Małże nowozelandzkie (Perna canaliculus) są bogate w lipidy i kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują właściwości kardioprotekcyjne oraz przeciwzapalne. Działanie przeciwzapalne w testach klinicznych uwarunkowane jest zmniejszeniem aktywności enzymu – cyklooksygenazy 1 i 2. To powoduje ograniczenie syntezy prostaglandyn w organizmie człowieka. Wskazaniem do stosowania małży nowozelandzkich są choroby zwyrodnieniowe i zapalne stawów. Małże są dobrze tolerowane. Mogą wystąpić objawy nadwrażliwości. Przeciwskazane są u osób uczulonych na owoce morza. Przetwory z małży nowozelandzkich występują między innymi w preparatach o nazwie: SINATUR ZIELONE MAŁŻE NOWOZELANDZKIE, Swanson Nowozelandzka liofilizowana zielona małża, LYPRINOL, DOPPELHERZ AKTIV Na stawy complex.