-
Produkty w kategoriach(1 produkty)
Maślan sodu
Maślan sodu to inaczej sól sodowa kwasu masłowego. Kwas masłowy jest cenną substancją potrzebną do prawidłowego funkcjonowanie przewodu pokarmowego, gdyż jest substratem dostarczającym energii dla komórek budujących jelita. W prawidłowych warunkach, zdrowy organizm sam wytwarza kwas masłowy w procesie fermentacji przez bakterie jelitowe. W wyniku zaburzeń metabolicznych i wielu chorób proces ten może ulec osłabieniu. Wówczas kwas masłowy można dostarczać organizmowi z zewnątrz. Wskazaniem do stosowania maślanu sodu są stany zapalne śluzówki żołądka, zaburzenia składu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, stany po antybiotykoterapii oraz niedobory kwasu masłowego. Maślan sodu nie powinien być stosowany w przypadku nadwrażliwości na tą substancję oraz przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Substancja jest dobrze tolerowana. Maślan sodu można znaleźć między innymi w preparacie o nazwie DEBUTIR.