Miód

Miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru bądź spadzi. Powstaje poprzez zagęszczenie nektaru w wyniku odparowania wody, rozłożenia sacharozy na cukry proste oraz zakonserwowanie powstałej substancji niewielką ilością kwasu mrówkowego przez pszczoły. Głównym składnikiem miodu jest cukier inwertowany (glukoza i fruktoza powstałe w wyniku rozkładu sacharozy). Stanowi powyżej 60% miodu oraz 45% miodu spadziowego. Jeśli miód zawiera więcej glukozy, to szybciej krystalizuje, natomiast miód z większą ilością fruktozy jest bardziej płynny. Jednakże miód, to nie tylko cukier. Zawiera także enzymy m.in. inhibinę oraz nadtlenek wodoru powstały w wyniku działania oksydazy glukozy, warunkujące bakteriobójcze działanie miodu. Ponadto miód zawiera mikroelementy i niewielkie ilości witamin. Miód jest składnikiem suplementów diety stosowanych podczas przeziębienia i grypy: BALSAM JEROZOLIMSKI NA GARDŁO, GRINTUSS ADULT Syrop na kaszel suchy i mokry, IMMUNOTROFINA KASZEL Aerozol, ISLA GINGER, SALVIGOL BIO.

rozwiń keyboard_arrow_down
Przeglądaj kategorie keyboard_arrow_down
Wybierz producentów keyboard_arrow_down
Podaj zakres cen keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj według keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE

2021-06-21

Naturalne metody na rozstępy i poprawę jędrności skóry - kosmetyki DIY
Domowe sposoby na rozstępy, ujędrnienie skóry i jej wygładzenie obejmują oczywiście szczotkowanie ciała, samodzielnie wykonywane...

2021-06-18

Choroby płuc - skutki palenia papierosów
Palenie papierosów to bardzo szkodliwy nałóg - niemal każda osoba o tym wie - niezależnie...

2021-06-16

Szczotkowanie ciała na sucho, czyli prosta metoda na ujędrnienie skóry
Szczotkowanie ciała na sucho to coraz bardziej popularna metoda na ujędrnienie skóry na udach, brzuchu,...