Nadtlenek benzoilu

Nadtlenek benzoilu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne (głównie Propionibacterium – odpowiedzialne za trądzik pospolity oraz Micrococcacea), keratolityczne oraz przeciwłojotokowe. Działa hamująco na podziały komórek w gruczołach łojowych. Ponadto reguluje proces rogowacenia skóry w pobliżu ujść gruczołów łojowych. Wskazaniem do stosowania nadtlenku benzoilu jest trądzik pospolity, głównie skumulowany w obszarze klatki piersiowej i pleców. Do działań niepożądanych zaliczamy podrażnienie skóry (pieczenie, zaczerwienienie, suchość) oraz objawy nadwrażliwości. Nadtlenku benzoilu nie należy stosować na rany, śluzówki, doocznie, w pobliżu ust, nosa oraz u pacjentów ciepiących na atopowe zapalenie skóry. W trakcie terapii nadtlenkiem benzoilu należy unikać nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. Nie łączyć z substancjami drażniącymi, złuszczającymi oraz redukującymi. Nadtlenek benzoilu znajdziemy w preparatach dermatologicznych  o nazwach: Akneroxid, Aquaclin oraz Benzacne.

rozwiń keyboard_arrow_down
Przeglądaj kategorie keyboard_arrow_down
Wybierz producentów keyboard_arrow_down
Podaj zakres cen keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj według keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE

2021-09-16

Glinka biała (kaolin). Jak działa na skórę?
Biała glinka, zwana także kaolinem, to jeden z najczęściej używanych składników w kosmetykach naturalnych, z...

2021-09-15

Podrażnienia po depilacji - jak wyglądają i jak im zapobiegać?
Domowa depilacja nóg, strefy bikini, pach czy twarzy może odbywać się na wiele sposobów -...

2021-09-14

Kozłek lekarski. Czy pomaga zniwelować skutki stresu?
Kozłek lekarski, tradycyjnie znany jako waleriana, to roślina lecznicza, które jest dziś jednym z najbardziej...