Cukrzyca ciążowa – dieta i leczenie
Cukrzyca ciążowa to schorzenie związane z upośledzeniem procesów metabolicznych dotyczących metabolizowania glukozy. Określane jest czasem jako czwarty typ cukrzycy – dotyczy bowiem wyłącznie kobiet w ciąży, a po porodzie jej charakterystyczne objawy ustępują. Na cukrzycę ciążową chorują głównie kobiety z nadwagą i otyłością, a także te, które obciążone są czynnikami ryzyka – cukrzycą ciążową występującą w poprzednich ciążach, wysoką masą urodzeniową poprzedniego dziecka, przypadkami cukrzycy ciążowej w rodzinie. Na szczęście diagnostyka obejmuje rutynowe badania, którym musi poddać się każda ciężarna, więc nie ma mowy o przeoczeniu tej choroby w trakcie prowadzenia ciąży.
Wykrywanie cukrzycy ciążowej wiąże się z badaniem testu obciążenia glukozą, podczas którego pacjentka musi przyjąć glukozę w formie płynnej i poddać się pobraniu krwi w trzech seriach. Po każdej z nich mierzona jest zawartość glukozy we krwi, a nieprawidłowości w tych pomiarach pozwalają zdiagnozować ten rodzaj cukrzycy. W leczeniu najważniejsza jest oczywiście dietoterapia, o której w poniższym odcinku WideoPorad Apteki Melissa opowie mgr Magdalena Makarowska – biotechnolog i dietetyk kliniczny, specjalistka od żywienia w różnych chorobach upośledzających metabolizm glukozy (cukrzyca typu II, cukrzyca ciążowa, insulinooporność, zespół policystycznych jajników i inne).
Dietoterapia w cukrzycy ciążowej
Udostępniony przez nas odcinek WideoPorad Apteki Melissa w całości został poświęcony dietoterapii w cukrzycy ciążowej. Zaproszony przez nas ekspert – mgr Magdalena Makarowska – odpowiada na najczęstsze wątpliwości i pytania pojawiające się po usłyszeniu diagnozy tego schorzenia. W jaki sposób wygląda dieta? Czy można leczyć cukrzycę ciążową bez podawania insuliny? Oprócz informacji na te tematy widzowie będą mogli poznać najważniejsze wytyczne i wiadomości, a wśród których zostały poruszone zagadnienia takie jak:
- czym charakteryzuje się cukrzyca ciążowa;
- jakie różnice zachodzą pomiędzy cukrzycą ciążową a cukrzycą typu I i II;
- czynniki ryzyka cukrzycy ciążowej (genetyczne i środowiskowe);
- diagnostyka cukrzycy ciążowej i najważniejsze badania;
- przygotowanie i przebieg testu obciążenia glukozą wykonywanego u kobiet w ciąży;
- powikłania cukrzycy ciążowej u dziecka;
- dieta w cukrzycy ciążowej;
- aktywność fizyczna w cukrzycy ciążowej;
- samodzielne pomiary glukozy przez ciężarną;
- kiedy należy podawać insulinę przy cukrzycy ciążowej;
- insulinooporność a cukrzyca ciążowa.
Cukrzyca ciążowa po rozwiązaniu ciąży
Choć po porodzie zaburzenia metaboliczne związane z gospodarką cukrową zazwyczaj ustępują, to warto nadal stosować dietę opartą o niskoprzetworzone produkty oraz o potrawy komponowane z wykorzystaniem tabel IG. Dlaczego? Kobiety, które przebyły cukrzycę ciążową narażone są bowiem bardziej na wystąpienie cukrzycy typu II, dlatego dbanie o wagę oraz dietę w połogu i w kolejnych miesiącach (oczywiście w granicach rozsądku) jest potrzebnym działaniem profilaktycznym dla utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu i równowadze.

mgr Magdalena Makarowska
Dietetyk, biotechnolog, mama 9-letniej córki Wiktorii, autorka serii poradników „Jedz pysznie, chudnij cudnie”. Ukończyła kierunek Biotechnologia – fizjologia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, Dietetykę i planowanie żywienia na WSNS w Lublinie oraz Dietetykę w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ma za sobą szereg szkoleń (m.in. potwierdzonych certyfikatami MEN), jest autorką projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym pod nazwą „Rosnę zdrowo, bo wiem co jem”.