2021-03-05
Dietetyka

Dieta Flexible (Flexi) - czym się charakteryzuje?

Spis treści

Dieta Flexible to styl żywienia, którego głównym założeniem – jak wskazuje na to sama nazwa – jest elastyczność w podejściu do spożywania różnego rodzaju pokarmów. Miłośnicy takiego wariantu odchudzania cenią go przede wszystkim za możliwość dopuszczenia do jadłospisu ulubionego batona, pizzy neapolitańskiej, burgera, lodów czy innych, ulubionych – a na tradycyjnej diecie „zakazanych” - produktów. Dlaczego jest to możliwe i co zmienia w podejściu do odchudzania?


Przede wszystkim dieta Flexi nie dzieli produktów na „dobre” i „złe”, przez co komfort psychiczny stosowania się do tego rodzaju jadłospisu jest znacznie większy, niż w przypadku standardowych diet, zakazujących spożywania czy to węglowodanów, czy potraw smażonych, mięsa lub glutenu (tak zwanych diet wykluczających). Ponadto dieta Flexible pozwala podchodzić do aspektu żywienia z większym dystansem – nie musimy rezygnować więc ze spotkań towarzyskich czy posiłków z rodziną. W czym tkwi sekret tej diety? Na to pytanie w poniższym materiale odpowiada dietetyk z wieloletnim doświadczeniem – Monika Czarnota, która opisuje również dokładnie zasady diety Flex. Możemy co prawda w jej ramach spożywać wszystkie wymienione wyżej smakołyki, jednak na koniec tygodnia musimy pamiętać o tym, by zarówno liczba przyswojonych kalorii, jak i ilość dostarczonych do organizmu mikroskładników zgadzała się z założonymi celami – a te najlepiej będzie wypracować z wykwalifikowanym dietetykiem. Cele będą oczywiście zależały od potrzeb pacjenta, przy czym jeśli założeniem jest zrzucenie kilku kilogramów, wówczas należy dbać o zmniejszoną względem zapotrzebowania liczbę kalorii – bilans ma się po prostu zgadzać w wymiarze tygodniowym.

Zalety i wady diety Flexible 

Niekwestionowanymi zaletami diety Flexible są oczywiście ogromne możliwości co do wyboru konkretnych produktów i dań do jadłospisu – tak, jak zostało to już wspomniane, dieta Flexi jest po prostu elastyczna i dzięki temu nie powoduje negatywnych skutków psychicznych związanych z koniecznością rezygnacji z jedzenia ulubionych potraw. Podkreśla to również dietetyk Monika Czarnota, która – oprócz wyjaśnienia zasad diety Flexible – opowiada także o: 

  • przykładowym jadłospisie i potrawach, jakie można komponować w diecie Flexible;
  • tym, jak traktować pojęcie elastyczności przy stosowaniu diety Flexi;
  • zaletach tego programu żywienia i wadach, które ma dieta Flexi;
  • efektach, jakie można osiągnąć przy stosowaniu jadłospisu elastycznego;
  • dopasowaniu diety Flexi do konkretnego stylu życia. 

Chcąc zapoznać się kompleksowo ze wszystkimi zasadami diety Flexi, warto obejrzeć zaprezentowany poniżej materiał – rozwiewa on wiele wątpliwości, które pojawiają się u osób zainteresowanych elastycznym sposobem żywienia – zwłaszcza w kontekście obaw o to, czy dieta Flexible będzie pasowała do ich stylu życia. 

U kogo sprawdzi się dieta Flexi? 

Tak, jak wspomina o tym dietetyk Monika Czarnota, dieta Flexi najlepiej sprawdzi się u osób, które nie czują się komfortowo wdrażając sztywne plany żywieniowe, z jasno określonym jadłospisem i bez tworzenia przestrzeni na ulubione produkty czy na spożywanie przekąsek. To także system dla osób aktywnych towarzysko, stroniących od monotonii i nudy (także w żywieniu) oraz skrupulatnych w liczeniu kalorii i prowadzeniu tygodniowego bilansu. Dieta nie sprawdzi się z kolei u tych pacjentów, którzy lubią jasne zasady, proste przepisy, a z kolei nie znoszą samodzielnego układania jadłospisu czy własnoręcznego wyliczania wartości kalorycznej spożywanych potraw. Sprawdź samodzielnie, czy dieta Flexible jest dla Ciebie – a w przypadku potrzeby wsparcia, zgłoś się do dietetyka, który pokaże Ci, jak dobrać i jak wyliczać konieczny do osiągnięcia celu bilans kaloryczny.

Zdjęcie autora
Autor
Monika Czarnota

Ukończyła Uniwersytet SWPS w Warszawie, jest również absolwentką Polskiego Instytutu Dietetyki oraz National Louis University w Chicago. Jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem, specjalizującym się we wspieraniu pacjentów w dietach odchudzających, a także zdrowotnych, realizowanych w zaburzeniach hormonalnych (m.in. w nadczynności i niedoczynności tarczycy), chorobach skóry (m.in. przy łuszczycy) oraz w chorobach autoimmunologicznych. W swojej pracy podchodzi do pacjentów holistycznie i indywidualnie, starając się odczarować słowo „dieta” i zmienić je na „styl życia” - zdrowy, pomagający utrzymać formę i wymarzoną sylwetkę.

Podobne wpisy
Dieta ketogeniczna to jeden z najpopularniejszych systemów żywienia, wykorzystywanych przez dietetyków, trenerów personalnych, gwiazd, ale...
CZYTAJ
Wśród różnych typów żywienia, mających na celu utratę tkanki tłuszczowej przez osoby je stosujące, coraz...
CZYTAJ
Wśród różnych diet odchudzających, programów żywieniowych oraz metod na pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej, z...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia