Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2020-07-21
Dietetyka

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co to takiego?

Spis treści

Dieta z niskim indeksem glikemicznym już od wielu lat stanowi element terapii wielu schorzeń lub wręcz ich główne założenie. Wśród chorób, w leczeniu których zaleca się pacjentom dietę o niskim IG są m.in. niedoczynność i nadczynność tarczycy, cukrzyca typu II, choroba Hashimoto, insulinooporność czy zespół policystycznych jajników (PCOS). W przebiegu wszystkich tych chorób dochodzi niestety do zaburzeń gospodarki cukrowej w organizmie, co skutkuje powstaniem przykrych objawów, utrudniających wykonywanie codziennych obowiązków. Mowa tu o spadku koncentracji, senności (pojawiającej się głównie po spożyciu posiłku), a nawet o nasilonym przyroście masy ciała.


Objawy te są w skrócie wywoływane nagłym wyrzutem insuliny do krwi, z którą organizm musi sobie w jakiś sposób poradzić. Jego zintensyfikowane wysiłki przekładają się na nasze poczucie zmęczenia, znużenia i na niemożność skupienia się. Ponadto posiłki o wysokim indeksie glikemicznym nie zapewniają długiego uczucia sytości – a to z kolei prowadzi do podjadania i ponownego wyrzutu insuliny. Z tego błędnego koła można się jednak wyrwać! W jaki sposób? O tym ze szczegółami opowiada Magdalena Makarowska – dietetyk kliniczny i biotechnolog, ekspertka żywienia opartego na niskim i średnim IG (indeksie glikemicznym).

Co warto wiedzieć o indeksie glikemicznym i jego wpływie na dietę? Ekspert radzi! 

Magdalena Makarowska, w najnowszym filmie z serii dotyczącej dietoterapii w schorzeniach metabolicznych opowiada o indeksie glikemicznym. Porusza kwestię rozpoznawania produktów o konkretnej wartości IG, ich łączenia oraz wpływu na stan zdrowia w różnego rodzaju schorzeniach, a także w kwestii diety odchudzającej. Wśród zagadnień związanych z indeksem glikemicznym, w filmie poradnikowym rozwiewa wątpliwości na następujące tematy: 

  • czym tak właściwie jest indeks glikemiczny i jak wpływa na dietę;
  • czym charakteryzują się produkty z wysokim i niskim IG (wraz z przykładami takich produktów);
  • jakie skutki ma spożywanie produktów i potraw o niskim oraz wysokim indeksie glikemicznym;
  • czy produkty białkowe i tłuszczowe o niskim IG będą służyły naszemu zdrowiu;
  • czy tabele IG są niezbędne do utrzymania zdrowiej, prawidłowej diety;
  • przygotowywanie posiłków w kontekście redukowania wartości indeksu glikemicznego (łączenie i rozdzielanie produktów, rozdrabnianie, ochładzanie, kolejność spożywania itd.);
  • indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny – jakie są między nimi różnice;
  • indeks glikemiczny a produkty przetworzone. 

Jak ułożyć prawidłowo dietę o niskim indeksie glikemicznym? 

Ogólnodostępne tabele IG znacznie ułatwiają zadanie osobom, które chcą rozpocząć praktykowanie zdrowego stylu życia od poprawy ich nawyków dietetycznych. Z pewnością warto komponować posiłki zgodnie z zaleceniami dotyczącymi spożywania produktów i potraw o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Po pewnym czasie wartości IG zostają zapamiętane i kompozycja takich dań staje się znacznie łatwiejsza. Obliczanie indeksu na własną rękę sprawdzi się u zdrowych osób, natomiast pacjenci ze wspomnianymi wcześniej schorzeniami metabolicznymi powinni zasięgnąć porady dietetyka klinicznego.


Mamy nadzieję, że zamieszczony przez nas film poradnikowy przybliżył naszym odbiorcom główne założenia diety o niskim IG i skłoni Was do korzystania z tej praktycznej i służącej utrzymaniu dobrej kondycji organizmu wiedzy. 


Zdjęcie autora
Autor
mgr Magdalena Makarowska

Dietetyk, biotechnolog, mama 9-letniej córki Wiktorii, autorka serii poradników „Jedz pysznie, chudnij cudnie”. Ukończyła kierunek Biotechnologia – fizjologia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, Dietetykę i planowanie żywienia na WSNS w Lublinie oraz Dietetykę w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ma za sobą szereg szkoleń (m.in. potwierdzonych certyfikatami MEN), jest autorką projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym pod nazwą „Rosnę zdrowo, bo wiem co jem”.

Podobne wpisy
Insulinooporność to przypadłość z kategorii zaburzeń metabolicznych, które – niestety – dotyka coraz większą liczbę...
CZYTAJ
Cukrzyca ciążowa to schorzenie związane z upośledzeniem procesów metabolicznych dotyczących metabolizowania glukozy. Określane jest czasem...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia