Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co to takiego?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym już od wielu lat stanowi element terapii wielu schorzeń lub wręcz ich główne założenie. Wśród chorób, w leczeniu których zaleca się pacjentom dietę o niskim IG są m.in. niedoczynność i nadczynność tarczycy, cukrzyca typu II, choroba Hashimoto, insulinooporność czy zespół policystycznych jajników (PCOS). W przebiegu wszystkich tych chorób dochodzi niestety do zaburzeń gospodarki cukrowej w organizmie, co skutkuje powstaniem przykrych objawów, utrudniających wykonywanie codziennych obowiązków. Mowa tu o spadku koncentracji, senności (pojawiającej się głównie po spożyciu posiłku), a nawet o nasilonym przyroście masy ciała.
Objawy te są w skrócie wywoływane nagłym wyrzutem insuliny do krwi, z którą organizm musi sobie w jakiś sposób poradzić. Jego zintensyfikowane wysiłki przekładają się na nasze poczucie zmęczenia, znużenia i na niemożność skupienia się. Ponadto posiłki o wysokim indeksie glikemicznym nie zapewniają długiego uczucia sytości – a to z kolei prowadzi do podjadania i ponownego wyrzutu insuliny. Z tego błędnego koła można się jednak wyrwać! W jaki sposób? O tym ze szczegółami opowiada Magdalena Makarowska – dietetyk kliniczny i biotechnolog, ekspertka żywienia opartego na niskim i średnim IG (indeksie glikemicznym).
Co warto wiedzieć o indeksie glikemicznym i jego wpływie na dietę? Ekspert radzi!
Magdalena Makarowska, w najnowszym filmie z serii dotyczącej dietoterapii w schorzeniach metabolicznych opowiada o indeksie glikemicznym. Porusza kwestię rozpoznawania produktów o konkretnej wartości IG, ich łączenia oraz wpływu na stan zdrowia w różnego rodzaju schorzeniach, a także w kwestii diety odchudzającej. Wśród zagadnień związanych z indeksem glikemicznym, w filmie poradnikowym rozwiewa wątpliwości na następujące tematy:
- czym tak właściwie jest indeks glikemiczny i jak wpływa na dietę;
- czym charakteryzują się produkty z wysokim i niskim IG (wraz z przykładami takich produktów);
- jakie skutki ma spożywanie produktów i potraw o niskim oraz wysokim indeksie glikemicznym;
- czy produkty białkowe i tłuszczowe o niskim IG będą służyły naszemu zdrowiu;
- czy tabele IG są niezbędne do utrzymania zdrowiej, prawidłowej diety;
- przygotowywanie posiłków w kontekście redukowania wartości indeksu glikemicznego (łączenie i rozdzielanie produktów, rozdrabnianie, ochładzanie, kolejność spożywania itd.);
- indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny – jakie są między nimi różnice;
- indeks glikemiczny a produkty przetworzone.
Jak ułożyć prawidłowo dietę o niskim indeksie glikemicznym?
Ogólnodostępne tabele IG znacznie ułatwiają zadanie osobom, które chcą rozpocząć praktykowanie zdrowego stylu życia od poprawy ich nawyków dietetycznych. Z pewnością warto komponować posiłki zgodnie z zaleceniami dotyczącymi spożywania produktów i potraw o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Po pewnym czasie wartości IG zostają zapamiętane i kompozycja takich dań staje się znacznie łatwiejsza. Obliczanie indeksu na własną rękę sprawdzi się u zdrowych osób, natomiast pacjenci ze wspomnianymi wcześniej schorzeniami metabolicznymi powinni zasięgnąć porady dietetyka klinicznego.
Mamy nadzieję, że zamieszczony przez nas film poradnikowy przybliżył naszym odbiorcom główne założenia diety o niskim IG i skłoni Was do korzystania z tej praktycznej i służącej utrzymaniu dobrej kondycji organizmu wiedzy.

mgr Magdalena Makarowska
Dietetyk, biotechnolog, mama 9-letniej córki Wiktorii, autorka serii poradników „Jedz pysznie, chudnij cudnie”. Ukończyła kierunek Biotechnologia – fizjologia na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, Dietetykę i planowanie żywienia na WSNS w Lublinie oraz Dietetykę w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ma za sobą szereg szkoleń (m.in. potwierdzonych certyfikatami MEN), jest autorką projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym pod nazwą „Rosnę zdrowo, bo wiem co jem”.