Jak odżywiać się w okresie karmienia piersią?
Twoje Maleństwo jest już na świecie, teraz przed Tobą wspaniały, ale jednocześnie trudny i wymagający czas. Przeżyjecie wspólnie wiele cudownych przygód i niezapomnianych pierwszych razów: pierwsze kroki, pierwsze słowo „mama”. Jednak, aby sprostać tym niełatwym zadaniom, musisz zadbać o siebie.

Świetnie sobie radzisz z opieką nad dzieckiem, jednak zmęczenie, zmiany hormonalne, osłabienie i ciągłe niewyspanie dają się we znaki szczególnie w pierwszym roku życia Maluszka. Dodatkowo zwiększa się też zapotrzebowanie na energię wydatkowaną na produkcję mleka podczas laktacji.
Dbasz o swoje Maleństwo, ale nie zapominaj w tym czasie o swoich potrzebach, zdrowym odżywianiu i wzmacnianiu organizmu po trudach ciąży i porodu. Pomoże Ci w tym różnorodna dieta, oparta na odpowiednich proporcjach węglowodanów, tłuszczów i białek, bogata w witaminy, makro- i mikroelementy.
Jak komponować dietę dla kobiet po porodzie?
Dorosła kobieta powinna przyjmować z dietą średnio 2000 kcal dziennie. W okresie po urodzeniu dziecka, a w szczególności w okresie karmienia piersią, zapotrzebowanie energetyczne znacząco wzrasta. U kobiet karmiących przez pierwsze 6 miesięcy zwiększa się średnio o 700 kcal dziennie. Od 7. miesiąca karmienia, ze względu na rosnące zapotrzebowanie kaloryczne niemowlęcia, dodatkowo wzrasta o 500 kcal na dobę.
Dokładne zapotrzebowanie zależy od kilku indywidualnych czynników, m.in. od masy ciała, aktywności fizycznej czy wieku. Dlatego w razie wątpliwości warto skonsultować zapotrzebowanie energetyczne z dietetykiem żywieniowym.
Pamiętaj, żeby dzienny rozkład kaloryczności odzwierciedlał poniższe proporcje:
- I śniadanie – 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego,
- II śniadanie – 13% dziennego zapotrzebowania energetycznego (czyli o połowę mniej niż śniadanie I),
- obiad – 33% - najbardziej kaloryczny posiłek dnia,
- podwieczorek – 8% • kolacja – 21%.
O czym należy pamiętać w diecie matki karmiącej piersią?
- Spożywaj regularnie 5-6 posiłków bogatych w składniki odżywcze.
- Dbaj o urozmaicenie diety.
- Podstawę codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce w proporcji: ¾ warzywa, ¼ owoce. Najbardziej wartościowe są produkty świeże, nieprzetworzone.
- Spożywaj produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste.
- Spożywaj produkty mleczne, najlepiej półtłuste w postaci mleka, kefirów, maślanek, jogurtów i serów (twarogowych, żółtych).
- Gdy jesz mięso, wybieraj zwłaszcza białe mięso drobiowe. Urozmaicaj spożycie indyka i kurczaka mięsem z kaczki, gęsi czy perliczki. Czerwone mięso ogranicz do max. 50 g dziennie.
- Co najmniej 2 razy w tygodniu spożywaj ryby, zwłaszcza tłuste morskie tj. śledź, łosoś, makrela, mintaj.
- Pamiętaj o jajach oraz źródłach białka roślinnego, np. nasionach roślin strączkowych, ciecierzycy, soczewicy. Najnowsze rekomendacje dla kobiet karmiących piersią nie zalecają wykluczenia warzyw wzdymających i nasion roślin strączkowych.
- Uzupełnij dietę tłuszczami roślinnymi, orzechami i nasionami.
- Uwzględnij w diecie spożycie ziół i przypraw. Zawierają m.in. garbniki, olejki eteryczne, które usprawniają pracę przewodu pokarmowego (przykładem jest dobroczynne działanie naparu z mięty lub kopru włoskiego).
- Kontroluj masę ciała, a w przypadku nadwagi zwróć się o poradę do specjalisty dietetyka.
- Dokładnie myj owoce i warzywa.
- Preferuj gotowanie na parze.
- Przed wykluczeniem z diety pokarmów, które nadają twojemu mleku szczególny smak, obserwuj reakcję dziecka. Jeśli odczuwa dyskomfort lub nie chce ssać, możesz ograniczyć spożycie produktów, które mu nie odpowiadają, np. takich jak groch, fasola, kapusta, które mogą powodować wzdęcia.
- Przed zażyciem jakichkolwiek leków, nawet tych powszechnie używanych, skonsultuj się z lekarzem.
- Przyjmuj codziennie 400-600 µg kwasu foliowego, aby uzupełnić niezbędną ilość tej witaminy w organizmie.
Co pić w okresie karmienia piersią?
- Spożywaj odpowiednią ilość płynów w postaci niskozmineralizowanej wody mineralnej, wody źródlanej oraz kawy i herbaty. Zalecana ilość wody dla kobiet karmiących piersią to 2,7 l wody na dobę wraz z wodą pochodzącą z pożywienia (zupy, soki, koktajle).
- Podczas laktacji dozwolone są 1-2 filiżanki kawy dziennie bądź kilka kubków herbaty dziennie. Nie należy przekraczać porcji 300 mg kofeiny na dobę (tj. 3 filiżanek kawy lub 6 filiżanek herbaty). Warto obserwować czy dziecko nie zareaguje nadmierną pobudliwością po wypiciu kawy przez mamę.
Dieta podczas karmienia – unikaj lub ograniczaj
- Ogranicz spożycie cukrów prostych w postaci słodyczy, słodkich napojów, przetworzonej żywności oraz soli kuchennej.
- Unikaj napojów gazowanych lub słodzonych zawierających kofeinę.
- Unikaj kakao, serów z niepasteryzowanego mleka, skorupiaków, mięczaków, małży, truskawek, wiśni, brzoskwiń, moreli i innych potencjalnie alergizujących pokarmów.