Imbir. Jakie ma właściwości i czy wpływa na odporność organizmu?

Porady fiber_manual_record 2021-09-09

Imbir od tysięcy lat stosowany jest w wielu kulturach, głównie w Chinach i Indiach, nie tylko w formie kulinarnej jako przyprawa, ale także w leczeniu wielu schorzeń. Uznawany jest nawet za „cudowny korzeń”. Moc rozgrzewająca, przyspieszenie metabolizmu, zwiększenie libido lub pomoc w uniknięciu nudności podczas ciąży i zawrotów głowy w trakcie podróży to tylko niektóre z zalet tej roślin. A co z odpornością? Czy ma na nią wpływ? Zapraszamy do lektury!

Imbir ma całą kompozycję składników odżywczych takich jak witaminy, minerały, aminokwasy czy olejki eteryczne korzystne dla zdrowia. W rodzinie olejków, które zawiera, znajdziesz cytronelol odpowiedzialny za cytrynowy zapach i gingerol, który odpowiada za nadanie imbirowi charakterystycznego pikantnego smaku. Jeśli chodzi o witaminy, kłącze jest bogate w witaminy B i C, a także w minerały takie jak glin, fosfor, wapń i chrom.

 Imbir w proszku, kandyzowany, korzeń imbiru - właściwości.
Spis treści

Ogólne właściwości i zalety imbiru

Imbir jest używany od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości. Jednym z jego głównych powszechnych zastosowań jest leczenie problemów trawiennych (zapalenie żołądka, wzdęcia i biegunka), ale z biegiem czasu różne badania wykazały, że jego właściwości sięgają dalej.

  • Naturalny środek przeciwzapalny

Stosowanie imbiru polecane jest w celu przezwyciężenia bolesnych lub zapalnych schorzeń oraz skutecznego zwalczania problemów z chorobą zwyrodnieniową stawów i stanem zapalnym stawów.

  • Antidotum na nudności

W czasie ciąży idealnie nadaje się jako naturalny środek przeciwwymiotny, zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży. Pomaga również radzić sobie z nudnościami w czasie chemioterapii dla pacjentów z rakiem.

  • Do walki z chorobą lokomocyjną

Imbir może być bardzo przydatny podczas objawów związanych z chorobą lokomocyjną. Zapobiega mdłościom i zawrotom głowy. Wystarczy przyjąć go w postaci tabletek lub naparu na 2-3 godziny przed rozpoczęciem podróży.

  • Przyspieszenia metabolizmu

Pomaga również poprawić metabolizm, dlatego jest idealnym suplementem w przypadku odchudzania.

  • Poprawa trawienia

Imbir działa rozkurczowo i żółciopędnie, dlatego może pomóc w trawieniu ciężkostrawnych posiłków. Jednocześnie korzystnie działa na wzdęcia.

  • Naturalny afrodyzjak

Imbir zwiększa libido. Zaleca się wówczas spożywać go prawie codziennie.

  • Zapobieganie chorobom serca

Imbir ma dobroczynny wpływ na problemy sercowo-naczyniowe, utrzymuje optymalny rytm i pomaga regulować pracę serca. Poprawia również krążenie krwi.

  • Walka z migrenami i bólem

Enzymy i związki chemiczne znajdujące się w kłączu mają zdolność blokowania nadaktywności prostaglandyn, które powodują zapalenie naczyń krwionośnych w mózgu, a w konsekwencji migreny. Pomaga także rozluźnić mięśnie i zapobiega zakwasom po treningu.

Do pozostałych właściwości imbiru zalicza się działanie antystresowe, rozkurczające, ułatwiające zasypianie oraz korzystne w zapobieganiu rakowi jelita grubego i nowotworom jajnika.


Czy imbir wpływa na odporność organizmu?

Imbir ma ogromne korzyści dla układu odpornościowego, dzięki czemu przyczynia się do zahamowania rozwoju przeziębienia i ciężkiej grypy. Jego składniki przeciwzapalne łagodzą kaszel, przekrwienie błony śluzowej nosa, katar i ból mięśni typowy dla stanów grypowych. Do walki z grypą i uporczywym kaszlem idealny jest imbir z cytryną podawany w postaci ciepłego naparu. Dodanie odrobiny miodu przydaje się w walce z bólem gardła. Napar z imbiru pomoże także złagodzić objawy zapalenia zatok i rozgrzeje organizm.

Jak przyjmować imbir?

Maksymalna zalecana dawka dzienna świeżego imbiru wynosi od 3 do 10 g i do 2-4 g na dzień w przypadku suszonego lub mielonego kłącza.

Można go również znaleźć w postaci olejków eterycznych, soków lub kapsułek. W takich przypadkach musisz kierować się wskazaniami na etykiecie suplementu, aby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki i brać pod uwagę przeciwwskazania.

Imbir nie powinien być spożywany przez dzieci poniżej 6 roku życia. Nie należy go przyjmować także w przypadku wysokiej gorączki, ponieważ jego działanie rozgrzewające może podnieść temperaturę. Spożywania imbiru należy również unikać w czasie obfitych miesiączek lub w przypadku wystąpienia reakcji alergicznych. Osoby z podrażnioną błoną śluzową żołądka oraz z wrzodami żołądka powinny unikać imbiru, ponieważ substancje w nim zawarte mogą działać drażniąco na śluzówkę.


Zdjęcie autora
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy

2020-10-19

7 sposobów na odporność jesienią i zimą
Sprawność mechanizmów obronnych naszego organizmu zależy w ogromnym stopniu od czynników, na które możemy wpływać:...

2021-01-21

Domowy zielnik: naturalne sposoby na trawienie, ból brzucha i zaparcia
Dokuczliwy ból brzucha, uczucie ciężkości po jedzeniu, mdłości, a także wzdęcia to typowe objawy niestrawności,...

2021-07-05

Choroba lokomocyjna. Jak ograniczyć jej nieprzyjemne skutki?
Podróżowanie różnymi środkami transportu nie zawsze jest wielką przygodą i przyjemnością. W przypadku niektórych dzieci...