Apteka Melissa Drogeria E-Melissa
  • Dostawa do punktu DPD Pickup. Czas trwania od 04.04 godz. 12:00 do 26.04 godz. 16:00 Sprawdź!
Czas trwania od 04.04 godz.12:00 do 26.04 godz.16:00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2022-03-29
Porady

Rokitnik. Jak działa i w jakiej formie go spożywać?

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć składników bogatych w różne substancje odżywcze. Takie produkty to m.in. owoce. Wśród nich pojawia się rokitnik, czyli krzew liściasty, który zawiera wiele cennych składników. Jakie właściwości wykazują owoce rokitnika i gdzie można je zastosować?

 Rokitnik pełen cennych substancji odżywczych
Spis treści

Jakie substancje biologicznie aktywne można znaleźć w rokitniku?

Rokitnik jest pełen cennych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Mowa tu m.in. o takich składnikach jak:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • cukry,
  • białka,
  • aminokwasy,
  • kwasy organiczne,
  • fitosterole,
  • witaminy.

Owoce rokitnika mają kwaśno-gorzki smak. Są cierpkie, dlatego najczęściej spożywa się je w formie przetworów czy jako dodatek do bardziej złożonych produktów. W skład rokitnika wchodzi prawie 5% białka oraz duża ilość witaminy C. To właśnie dlatego są one stosowane do uzupełnienia wybranych produktów, takich jak np. soki i napoje, w witaminę C.


W pulpie z owoców rokitnika zwyczajnego można znaleźć również wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas pantotenowy, witaminę B12, witaminę A i witaminę E.

Gdzie można znaleźć rokitnik?

Rokitnik pojawia się nie tylko w branży spożywczej. Jest powszechnie wykorzystywany również do tworzenia kosmetyków, które mają za zadanie pozytywnie wpływać na kondycję skóry. Rokitnik, ze względu na swój pozytywny wpływ na ludzki organizm, występuje też w przemyśle farmaceutycznym.


Z owoców rokitnika można przygotować wiele produktów spożywczych. Wśród nich pojawiają się m.in. wina, nalewki, marmolady, soki, dżemy, a także jogurty. Co ciekawe, rokitnik można wykorzystać od korzeni, aż po same owoce i nasiona. Obecnie najczęściej wykonuje się przetwory z tych ostatnich elementów, ale liście już od setek lat stosowano jako pożywienie dla zwierząt.


W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmakologicznym powszechnie stosuje się olej z owoców rokitnika. Zawiera on m.in. kwas oleinowy, linolowy, stearynowy, wakcenowy, arachidonowy, eikozenowy i palmitynowy. Zawiera także karotenoidy, tokoferole i fitosterole. Suszone liście są natomiast bogate w sód, wapń, potas, magnez, żelazo, krzem, glin, mangan, chrom oraz cynk. Ekstrakt z tej części rośliny jest wykorzystywany głównie w przemyśle farmaceutycznym, w celu zapobiegania grypie, chorobom sercowo-naczyniowym i uszkodzeniu błon śluzowych. Wykazują one działanie przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, immunoregulujące i przeciwnowotworowe.

Jakie działanie wykazuje rokitnik?

Substancje zawarte w owocach rokitnika wykazują działanie przeciwzapalne, odnawiające, przyspieszające gojenie ran. Co więcej, mogą one również wyraźnie poprawić kondycję skóry głowy i włosów. To właśnie dlatego wchodzą w skład wcierek, odżywek czy szamponów. Chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Mogą być wykorzystywane w przypadku skóry odmrożonej czy oparzonej, a także odleżyn. rokitnik pod postacią naparu wspomaga leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego.


Rokitnik zawiera dość dużo witaminy C oraz flawonoidów. Dzięki temu wykazuje on działanie przeciwutleniające, czyli opóźniające wystąpienie procesów starzenia. Podobne właściwości mają także kwasy fenolowe i flawonoidy. Takie substancje znajdują się zarówno w owocach, jak i nasionach rokitnika zwyczajnego.

Rokitnik a działanie kardioochronne i przeciwmiażdżycowe

Rokitnik działa pozytywnie na układ nerwowy. Pozwalają na zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wpływają na siłę skurczu mięśnia sercowego. Zapobiegają niedokrwieniu serca oraz hamują apoptozę kardiomiocytów. Za takie działanie odpowiadają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy zawarte w owocach oraz nasionach rokitnika.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Ashwagandha to zielony krzew, który rośnie głównie w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Od setek...
CZYTAJ
Graviola, podobnie jak wiele innych roślin, wspiera organizm człowieka na wielu płaszczyznach. Ceniona za swoje...
CZYTAJ
Istnieje wiele roślin, które wykazują cenne właściwości wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zalicza się do nich...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia