Dostawa za 6zł do DPD Pickup. Trwa od 29.04.2024 do 27.05.2024 godz. 16.00
x
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
2022-07-14
Porady

Olej makowy. Dlaczego warto go stosować?

Cudownie kwitnący mak lekarski wygląda pięknie, a jego nasiona są używane przez ludzi od tysięcy lat i wykorzystywane do różnych celów. Mają delikatny smak i można z nich pozyskać wysokiej jakości olej jadalny, który sprawdza się również do pielęgnacji skóry i włosów. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po olej makowy.

 Mak – wszechstronna roślina
Spis treści

Mak – wszechstronna roślina

Mak jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Azji, gdzie przez kilka stuleci był używany przez Azjatów jako wszechstronna roślina lecznicza. Na całym świecie istnieje od 50 do 120 różnych odmian maku. Jest to jedna z roślin zielnych, która może kwitnąć przez kilka lat. Dorasta nawet do 160 cm wysokości, ma łodygę pokrytą włosiem i rozgałęzionymi liśćmi.


Powszechnie znany jest mak lekarski (Papaver somniferum), z którego pozyskuje się morfinę. Do produkcji oleju z nasion maku używa się szarego, niebieskiego lub białego maku. Olejek makowy produkowany jest metodą tłoczenia na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, tłoczenie na zimno wykorzystuje ciśnienie do uwolnienia oleju z nasion i odbywa się bez ogrzewania. Taki produkt można używać bez obaw, ponieważ nie zawiera opiatów.

Składniki oleju makowego

Nasiona maku zawierają 40-60% tłuszczu. Olej makowy zawiera:

  • kwas linolowy,
  • kwas oleinowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • wapń i białko.

Wapń jest najczęściej występującym i potrzebnym organizmowi minerałem. Jest magazynowany przez organizm człowieka głównie w kościach i zębach, dzięki czemu poprawia ich kondycję. Olej z nasion maku ma wysoki udział nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych. W szczególności dużo w nim kwasu linolowego, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i który w związku z tym musi być dostarczany z zewnątrz. Kwas ten pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i jest często nakładany bezpośrednio na skórę w celu łagodzenia podrażnień.


Olej z nasion maku zawiera również wiele innych ważnych składników odżywczych, takich jak magnez i potas oraz witaminy z grupy B. To cenne połączenie minerałów i dużej ilości wapnia sprawia, że olej makowy jest doskonałym uzupełnieniem diety oraz polecany jest na skórę.

Użycie wewnętrzne oleju makowego

W ziołolecznictwie docenia się efekt wewnętrzny spożywania oleju makowego. Jest on bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki odżywcze, takie jak wapń, potas, magnez i witaminy z grupy B. Kwas linolowy i inne ważne kwasy tłuszczowe wspomagają organizm w produkcji i transporcie niezbędnych hormonów. Przeciwutleniające związki oleju makowego można wykorzystać jako tarczę ochronną, która wspiera układ odpornościowy. Jego składniki pomagają również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.


Spożywając olej makowy, masz też pewność, że składniki odżywcze i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które dostarczasz organizmowi z pożywienia, będą lepiej przyswajane i przetwarzane. W kuchni produkt ten powinien być używany wyłącznie do przygotowywania dań na zimno, ponieważ podgrzewanie oleju zniszczyłoby wiele ważnych składników odżywczych i jego niepowtarzalny smak.

Olej makowy i używanie zewnętrzne

Zdecydowanie częściej wykorzystuje się olej makowy do pielęgnacji skóry i włosów. Uznaje się go za skuteczny sposób na przywrócenie suchej i szorstkiej skórze miękkości i elastyczności. Doskonale wspomaga również łagodzenie podrażnień i powierzchownych uszkodzeń skóry. Używany kilka razy dziennie sprzyja zmniejszeniu swędzenia, zaczerwienienia i podrażnienia, dzięki czemu skóra staje się ponownie przyjemnie miękka i elastyczna. Olej makowy doskonale poprawia jej regenerację.


Olej makowy może być także wmasowywany we włosy i skórę głowy. Jego składniki pomagają wzmocnić strukturę pasm, wspomagają ich zdrowy wzrost oraz sprzyjają zapobieganiu i eliminowaniu rozdwajania końcówek i łamliwości włosów. Warto więc uwzględnić ten produkt nie tylko w swojej kuchni, ale i kosmetyczce.

Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Wiosna i lato to czas, w którym coraz chętniej odsłaniamy ciało - warto więc poprawić...
CZYTAJ
"Vegan friendly" to napis, który można zobaczyć dziś na wielu produktach. Coraz częściej są to...
CZYTAJ
Ludzki organizm w 70% składa się z wody, dlatego nawodnienie jest mu niezbędne do prawidłowego...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia