Jeżeli w koszyku znajduje się lek możesz go zarezerwować i odebrać osobiście w aptece.
Cholesterol - jak go skutecznie obniżyć dietą?
Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jego poziom przekracza normę, staje się on wrogiem dla naszego zdrowia. Zapoznaj się z zapisanymi poniżej zasadami zdrowego odżywiania, które pozwolą Ci na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu!

„Dobry“ i „zły“ cholesterol
Cholesterol pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Bez niego synteza witamin oraz hormonów byłaby niemożliwa. Za niski lub za wysoki jego poziom we krwi prowadzi do zaburzeń funkcjonowania układu krążenia.
Często słyszymy określenia „dobry cholesterol“ i „zły cholesterol“. To jedynie potoczne nazwy. Cholesterol całkowity dzielimy na dwie frakcje LDL i HDL:
Cholesterol LDL, tzw. „zły“ nieleczony może doprowadzić do miażdżycy, choroby wieńcowej czy zawału serca.
Natomiast „dobry“ HDL przyczynia się do wytwarzania witaminy D, kwasu żółciowego oraz hormonów płciowych – im większa jego jego ilość, tym większa korzyść dla organizmu.
Badanie poziomu cholesterolu wykonuje się z surowicy krwi. Zobacz, jak prezentują się jego normy:
Cholesterol HDL:
Mężczyźni – norma 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l)
Kobiety – norma 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
Cholesterol LDL:
Norma <135 mg/dl (<3,5 mmol/l)
Cholesterol całkowity:
138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l)
Cholesterol a dieta
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma kluczowe znaczenie i wpływ na poziom cholesterolu. W przypadku podwyższonego poziomu należy zmienić swoją dietę w taki sposób, by zawierała jego mniejsze dawki - nie więcej niż 300 mg.
Należy unikać przede wszystkim tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, które obfitują w cholesterol – tłuste mleko, masło, mięso – i zastąpić je warzywami, olejami roślinnymi, produktami zbożowymi oraz chudymi rybami (bogatymi w kwasy omega-3 i omega-6). Warto włączyć do swojej diety również olej z wiesiołka, który stanowi źródło kwasu gamma-linelowego (GLA), pomagającego w regulacji poziomu lipidów oraz zapobieganiu miażdżycy.
Pozytywnie na poziom cholesterolu wpływają również:
lecytyna sojowa,
obecna w czosnku allicyna,
beta-karoten,
inozytol,
witaminy C, E, B6, B12,
likopen występujący w pomidorach,
luteina,
niacyna,
polifenole,
flawonoidy,
pyłek kwiatowy,
błonnik pokarmowy.
Obniżaniu poziomu cholesterolu sprzyja aktywność fizyczna. Zmniejsza stężenie cholesterolu LDL i zwiększa HDL. Warto zatem do codziennej rutyny włączyć ćwiczenie minimum 30 minut 3-4 razy w tygodniu – wybierając różne lub wybraną ulubioną dyscyplinę.
Wsparciem są również suplementy diety, które poprzez zawarte składniki pomagają regulować poziom cholesterolu. Duży ich wybór znajdziesz w internetowej Aptece Melissa: https://www.apteka-melissa.pl/kategoria/cholesterol,674.html. Wybierz spośród nich taki, który najlepiej spełnia Twoje oczekiwania!

mgr farm. Izabela Kurowska
Przedmiotem jej zainteresowań od zawsze było zdrowie - ukończyła więc studia farmaceutyczne na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz studia podyplomowe w zakresie dietetyki w Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Jej wykształcenie, a także poczucie misji w niesieniu pomocy ludziom, zaowocowały praktycznym, wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentami aptek oraz z osobami zmagającymi się z problemami zdrowotnymi, wynikającymi z takich schorzeń jak nadwaga czy otyłość. Swoją postawą – w pracy i poza nią – promuje holistyczne podejście do zdrowego stylu życia, obejmującego zarówno właściwe żywienie, jak i aktywność fizyczną.
W Aptece Melissa pełni między innymi funkcję eksperta w Strefie Wiedzy, dzieląc się swoimi wskazówkami i spostrzeżeniami w przystępny sposób, w ramach artykułów poradnikowych. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, w których na co dzień stara się zaszczepić pasję do zdrowego stylu życia. Sama w wolnym czasie biega i ćwiczy z kettlebell, a dodatkowo rozwija swoją kolejną pasję, związaną z kosmetologią – a mianowicie pasję do naturalnej pielęgnacji twarzy i ciała.
lub za pobraniem
przesyłki na czas
apteka
produktów