2022-07-05
Dolegliwości i choroby

Cholesterol LDL. Czym charakteryzuje się ,,zły" cholesterol?

Owiany złą sławą, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Cholesterol LDL, bo o nim mowa, budzi postrach. Czy faktycznie należy się go bać? Kiedy stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia? Dowiedz się więcej na temat cholesterolu LDL.


Cholesterol jest substancją tłuszczową, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi składnik budulcowy błon lipidowych, wspomaga proces trawienia tłuszczu, bierze udział w syntezie witaminy D3, oraz niektórych hormonów steroidowych. Ponadto wspiera pracę mózgu i komórek nerwowych – jako składnik otoczki mielinowej.

 Cholesterol LDL – jakie jest jego optymalne stężenie?
Spis treści

Lipoproteiny a cholesterol LDL

Cholesterol jest substancją nierozpuszczalną we krwi i płynach obwodowych. Do miejsc przeznaczenia musi być transportowany w odpowiedniej formie tj. kompleksów z białkami – lipoprotein. I właśnie cholesterol LDL jest jedną z frakcji cholesterolu – charakteryzującej się małą gęstością (z ang. low density lipoprotein).


Cholesterol LDL zwany jest potocznie cholesterolem „złym”. Dlaczego? Wynika to z jego roli – odpowiada za transport cholesterolu do poszczególnych komórek. Odkładany w nadmiarze, wywoła poważne konsekwencje zdrowotne.

Cholesterol LDL – jakie jest jego optymalne stężenie?

Cholesterol LDL sam w sobie nie jest zły – o ile nie gromadzi się w nadmiarze. Aby dowiedzieć się, ile wynosi jego aktualny poziom w organizmie, należy regularnie wykonywać lipidogram (tzw. profil lipidowy). Jest to bezinwazyjne i bezbolesne badanie, które polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej. Na tej podstawie dokonywane jest oznaczenie stężenia cholesterolu całkowitego, jego poszczególnych frakcji, a także trójglicerydów.


Za optymalne wartości dla cholesterolu LDL przyjmuje się stężenie niższe niż 100 mg/dl. Natomiast poziom cholesterolu całkowitego powinien mieścić się w granicach 114-200 mg/dl.

Podwyższone stężenie cholesterolu LDL – kogo dotyczy?

Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL jest niepożądanym zjawiskiem i nosi mianem hipercholesterolemii. Za jej rozwój odpowiadają m.in. takie czynniki jak:

  • uwarunkowania genetyczne,
  • niewłaściwy sposób odżywiania się,
  • niska aktywność fizyczna, 
  • palenie papierosów.

Chociaż każda osoba powinna systematycznie kontrolować stężenie cholesterolu LDL, częstsze oznaczanie lipidogramu dotyczy przede wszystkim osób:

  • z chorobami układu sercowo-naczyniowego,
  • z nadciśnieniem tętniczym,
  • z cukrzycą typu 2,
  • zmagających się z otyłością,
  • chorujących na przewlekłe choroby zapalne, np. toczeń rumieniowaty, łuszczycę, RZS,
  • z rodzinnym obciążeniem dyslipidemią.

Zaleca się również, aby kobiety po ukończeniu 50. roku życia i mężczyźni po ukończeniu 40. roku życia regularnie wykonywać profil lipidowy.

Zbyt wysoki cholesterol LDL – konsekwencje zdrowotne

Utrzymywanie się zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL jest niepożądane, ponieważ prowadzi to do poważnych konsekwencji zdrowotnych.


Jeśli cholesterol odkładany jest w nadmiarze w tętnicach, dochodzi do powstawania blaszek miażdżycowych. Odpowiadają one za zwężenie ich światła, czego konsekwencją utrudnienie przepływu krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju choroby niedokrwiennej serca czy zawału serca.

Jak obniżyć poziom cholesterolu LDL?

Lipidogram pokazał podwyższone stężenie cholesterolu LDL przy jednoczesnym niskim stężeniu cholesterolu HDL? Jeśli chcesz uniknąć konsekwencji tego stanu, musisz wprowadzić pewne modyfikacje w swoim stylu życia.

Zadbaj o odpowiednią dietę

Czy wiesz, że dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego czy fast foody sprzyja podwyższeniu stężenia cholesterolu LDL? Dzieje się tak z powodu dostarczania dużej ilości tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans, które nie pozostają bez wpływu na gospodarkę lipidową.


Badania naukowe potwierdzają, że każdy 1% nadwyżki energii pochodzącej z kwasów nasyconych podnosi poziom cholesterolu LDL nawet o 1,6 mg/dl. Zadbaj więc o to, aby nie spożywać więcej niż 10% tłuszczów nasyconych.


Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąp olejami roślinnymi, które są znacznie zdrowsze.

Zwiększ aktywność fizyczną

Nie chodzi o to, aby ćwiczyć ponad miarę swoich możliwości. Wystarczy regularny wysiłek o umiarkowanej intensywności – najlepiej codzienny. Ćwicz jak chcesz – najważniejsze jest to, aby treningi odbywały się regularnie.


Zrób wszystko, aby nie dopuścić do zbyt dużej ilości cholesterolu LDL w organizmie. Zadbaj o zdrowszy styl życia – to wyjdzie ci na dobre.


Zdjęcie autora
Autor
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy
Kwasy Omega-3 to jedne z wielonasyconych kwasów tłuszczowych, do których zaliczamy przede wszystkim kwas dokozaheksaenowy...
CZYTAJ
Wyższe kwasy tłuszczowe (WKT) omega-3, spośród których najważniejsze dla organizmu człowieka są EPA i DHA,...
CZYTAJ
Skóra traci swój atrakcyjny wygląd w wyniku starzenia się. Proces można jednak opóźnić przez odpowiednią...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia