Zastosowanie oleju z czarnuszki - do picia i pielęgnacji

Zioła i preparaty naturalne fiber_manual_record 2021-06-07

Właściwości oleju z czarnuszki znane są od wieków - produkt ten stosowano już bowiem w starożytnym Egipcie i w formie oleju tłoczonego na zimno wykorzystuje się go do dziś. Picie oleju z czarnuszki to forma całkowicie naturalnej i bezpiecznej suplementacji, wpływającej na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu - od regulacji procesów zachodzących w układzie pokarmowym, aż po wzmacnianie odporności i łagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo wykorzystuje się również olej z czarnuszki na twarz oraz na włosy, w ramach zastosowania kosmetycznego i pielęgnacyjnego. Dlaczego warto zaprosić olej z czarnuszki na łazienkową lub kuchenną półkę? Co to jest czarnuszka i jakie konkretnie ma właściwości? Kto powinien docenić właściwości oleju z czarnuszki? Odpowiedzi na te i inne pytania, dotyczące oleju produkowanego z nasion tej niepozornej, ale jednocześnie niezwykłej rośliny znajdziecie poniżej - zapraszamy do lektury!

 Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie
Spis treści

Co to jest czarnuszka i jakie ma zastosowanie?

Jeśli zastanawiasz się, co to jest czarnuszka i czy kiedykolwiek miałeś lub miałaś z nią styczność wcześniej, to prawdopodobnie miało już to miejsce. Czarnuszka - a właściwie jej czarne, matowe, maleńkie nasiona - wykorzystywane są bowiem w wielu kuchniach świata - także w kuchni polskiej. Najczęściej dodaje się je do pieczywa, a także do ciężkich, wzdymających potraw - kapusty z grochem lub bigosu - z uwagi na jej działanie wiatropędne, ułatwiające trawienie i zapobiegające powstawaniu wzdęć. Smak czarnuszki jest bardzo charakterystyczny - ostry i korzenny. Niektórzy porównują go do smaku kminu, jednak czarnuszka zdecydowanie ma w sobie orzechowe nuty.


Olej pozyskiwany z czarnuszki najczęściej tłoczony jest na zimno - wówczas zachowuje najwięcej właściwości nasion. Jest bogaty w witaminy (A, E oraz C), a także w minerały i zdrowe dla organizmu kwasy tłuszczowe. To jeden z tych olejów, którego nie należy podgrzewać - nie nadaje się do smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia. Wyrazisty smak produktu idealnie podkreśla jednak różnego rodzaju sałatki, pasuje do hummusu i może być podawany do pieczywa. Kulinarne zastosowanie oleju z czarnuszki to jednak nie wszystko - obecnie - tak, jak już wcześniej zostało to wspomniane - wykorzystuje się go jako naturalny suplement diety. Co może dać nam picie oleju z czarnuszki? O tym poniżej.


Picie oleju z czarnuszki - u kogo sprawdzi się najlepiej?

Picie oleju czarnuszki ma wiele prozdrowotnych zalet. Metoda ta sprawdzi się doskonale u osób z cukrzycą, problemami trawiennymi, u pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu, u alergików czy u tych, którzy chcą zadbać o swoją odporność. Właściwości oleju z czarnuszki przedstawiają się następująco: 

  • pity regularnie, działa podobnie do leków przeciwhistaminowych stosowanych przy alergii - wszystko ze względu na zawartość olejku eterycznego znanego pod nazwą tymochinon (to on nadaje czarnuszce charakterystyczny zapach). Łagodzi katar sienny, wspomaga pracę oskrzeli, ułatwia oddychanie, ma działanie przeciwzapalne. Skraca również przebieg infekcji górnych dróg oddechowych; 
  • zastosowanie oleju z czarnuszki docenią osoby mające problem z dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Olej z czarnuszki ma bowiem działanie żółciopędne i wiatropędne, ale również rozkurczające mięśnie gładkie. Oznacza to, że sprawdzi się przy wzdęciach, refluksie, zaparciach, a także w profilaktyce chorób wątroby; 
  • dzięki zawartości kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, właściwości oleju z czarnuszki obejmują również funkcje kardioprotekcyjne i mają zastosowanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Olej z czarnuszki pomaga bowiem regulować poziom cholesterolu we krwi, a dodatkowo wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych; 
  • olej z czarnuszki pomaga zwiększyć odporność - przy jego regularnym spożywaniu rośnie liczba limfocytów T, czyli komórek krwi odpowiedzialnych za odpowiedź immunologiczną w trakcie infekcji - z tego względu warto stosować go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy rośnie ryzyko zachorowania na przeziębienie lub grypę;
  • czarnuszka obniża poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest w terapii cukrzycy typu II, jako suplement wspomagający właściwe leczenie oraz dietę pacjentów cukrzycowych;
  • olej z czarnuszki jest dobrym źródłem antyoksydantów, co przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, a tym samym - spowolnienia procesu starzenia się komórek.

Zastosowanie oleju z czarnuszki jest więc szerokie, a jego właściwości sprawdzą się w profilaktyce zdrowotnej u wielu osób. W jaki sposób powinno wyglądać dawkowanie oleju z czarnuszki, jak go przechowywać i czy istnieją przeciwwskazania do jego stosowania?


Dawkowanie oleju z czarnuszki i przeciwwskazania do stosowania

Dawkowanie oleju z czarnuszki zwykle polega na przyjmowaniu jednej lub dwóch łyżek, doustnie - rano i wieczorem. W trakcie kuracji najlepiej będzie obserwować swój organizm i jego reakcje i na tej podstawie zmniejszać lub zwiększać dawkę. Tak naprawdę nie ma przeciwwskazań do stosowania tego produktu - nie odnotowano przy jego regularnym podawaniu żadnych skutków ubocznych, natomiast oleju nie należy podawać dzieciom do 3 roku życia, a w przypadku chęci zastosowania tego produktu wspomagająco w leczeniu chorób przewlekłych, warto skonsultować tę decyzję z lekarzem.


Przy zakupie oleju z czarnuszki powinno się zwracać uwagę na butelkę, w jakiej jest sprzedawany - musi być wykonana z ciemnego szkła, by ograniczyć dostęp promieni słonecznych do płynu. W taki sam sposób trzeba zadbać o przechowywanie oleju - butelka powinna znajdować się w zamykanej, ciemnej szafce, w temperaturze pokojowej.


Z uwagi na specyficzny smak, nie każdy będzie mógł skorzystać z właściwości oleju z czarnuszki podczas spożywania go na surowo. Można wówczas próbować dodawać go do sałatek, pieczywa czy koktajli lub zdecydować się na zakup suplementów z olejem z czarnuszki w postaci tabletek czy kapsułek.


Olej z czarnuszki na twarz

Z właściwości oleju z czarnuszki można korzystać nie tylko podczas spożywania go na surowo, w postaci suplementu czy dodatku do różnych potraw. Produkt ten zyskuje również popularność jako kosmetyk. Olej z czarnuszki na twarz to strzał w dziesiątkę przede wszystkim dla osób, które chcą połączyć pielęgnację antystarzeniową oraz przeciwtrądzikową. Wynika to z faktu, że olej ten ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne, a dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe, witaminę E i antyoksydanty. Z jednej strony będzie więc łagodził zmiany zapalne i zapobiegał namnażaniu się bakterii i innych drobnoustrojów na skórze, a z drugiej - pomoże w odbudowie płaszcza hydrolipidowego, zwalczaniu wolnych rodników przyczyniających się do starzenia się skóry oraz do uelastycznienia jej struktury.


Jak stosować olej z czarnuszki na twarz? Najlepiej sprawdzi się jako ostatni etap pielęgnacji. Na umytą skórę twarzy należy nanieść tonik (dla wyrównania pH), następnie podkład nawilżający z humektantami (kwasem hialuronowym lub aloesem) czy innymi substancjami aktywnymi, a dopiero na koniec zastosować olej z czarnuszki, który zamknie nawilżenie w skórze i zapobiegnie odparowywaniu wody z naskórka.


Olej z czarnuszki na włosy

Olej z czarnuszki na włosy to popularny składnik pielęgnacyjny dla kosmyków wysokoporowatych - a więc zniszczonych, rozjaśnianych, rozdwajających się. Więcej informacji o doborze olejów do typu włosa oraz o samym olejowaniu znajdziesz w artykule Olejowanie włosów - jak poprawnie je wykonywać?. Nakładanie oleju z czarnuszki na włosy wzmacnia je, nabłyszcza, sprawia, że są bardziej sprężyste i mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne. W tym przypadku, podobnie jak w pielęgnacji twarzy, warto zastosować olej z czarnuszki na nawilżający podkład - na przykład z aloesem czy gliceryną.


Olej z czarnuszki na włosy, stosowany w formie wcierki, ogranicza wypadanie kosmyków i pobudza ich wzrost. Z tego względu polecany jest kobietom, których włosy wypadają po porodzie, osobom cierpiącym na łysienie androgenów lub telogenowe. Aby uzyskać efekt leczniczy, należy 2 lub 3 razy w tygodniu przed myciem włosów wcierać olejek w skalp, pozostawiając go na kilka godzin. Jeśli myjesz głowę rano, możesz pozostawić olejek z czarnuszki na skórze głowy na całą noc (warto jednak spać w czepku, który zapobiegnie przedostawaniu się oleju na pościel).


Serdecznie zachęcamy do zastosowania oleju z czarnuszki wszystkich fanów naturalnej pielęgnacji oraz bezpiecznej suplementacji. Zdecydowanie warto mieć ten produkt zarówno w kuchni, jak i w łazience oraz domowej apteczce!

Zdjęcie autora
mgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Podobne wpisy

2015-04-16

Olej kokosowy i jego cudowne właściwości
Nierafinowany olej kokosowy z pierwszego tłoczenia warto mieć pod ręką – i w kuchni i...

2017-05-10

Cenne właściwości olejku na blizny zamknięte w niewielkiej butelce
Blizny, czyli pozostałości po procesie gojenia, mogą powstać na skutek trądziku, oparzeń, skaleczeń czy przebytych...

2017-12-19

Olej arganowy w codziennej diecie
Olej arganowy znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i kuchni. Zachwyca jego smak, właściwości...