
Dostawa nie obowiązuje leków na receptę.
Jeżeli w koszyku znajduje się lek możesz go zarezerwować i odebrać osobiście w aptece.
Bakterie kwasu mlekowego
Bakterie kwasu mlekowego (Lactic acid bacteria, LAB) to probiotyki, czyli mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach korzystnie oddziaływują na organizm człowieka. Do tej grupy bakterii zaliczamy m.in. różne szczepy z rodzaju Lactobacillus spp.: L. rhamnosus, L. gasseri, L. reuteri, L. fermentum, L. plantarum, L. acidophilus, L. casei czy Bifidobacterium spp. W organizmie człowieka są one składnikami flory fizjologicznej przewodu pokarmowego oraz pochwy dorosłych kobiet. Wytwarzają kwasy organiczne, zwłaszcza kwas mlekowy, w wyniku fermentacji laktozy i innych cukrów prostych. Zakwaszają przez to środowisko przewodu pokarmowego i pochwy. Dzięki temu zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych bakterii i grzybów. Wytwarzany przez nie kwas mlekowy sprzyja wchłanianiu wapnia, a Bifidobacterium produkują także witaminy B1, B2 oraz K. Niektóre z bakterii Lactobacillus są dodawane również do produktów mleczarskich np. jogurtów. Probiotyki są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu infekcji rotawirusowych, zespołu jelita drażliwego, biegunek poantybiotykowych, zapalenia jelita, chronicznego zapalenia zatok, a nawet atopii. Biorą także udział w regulacji mechanizmów odpornościowych. Stosowane są powszechnie w leczeniu i profilaktyce zakażeń pochwy, przywracając prawidłowy skład mikroflory. Bakterie kwasu mlekowego występują w takich preparatach jak: Iladian, Lacibios Femina, Lacto Lady, Trivagin.