-
Produkty w kategoriach(1 produkty)
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele produkują pszczoły zaliczane do robotnic. Otrzymywane jest z gruczołów gardzielowych tych owadów. W skład chemiczny mleczka pszczelego wchodzą: białka (aminokwasy – w tym egzogenne, enzymy –proteinazy, katalazy, oksydazy oraz hormony), tłuszcze ( w tym kwas 10-hydroksy-2-decenowy), węglowodany (głównie cukry redukujące), mikro i makroelementy (Na, Ca, S, Mn, Zn, Fe) oraz liczne witaminy. Wskazaniem do stosowania jest uzupełnienie diety z niezbędne składniki odżywcze. Ponadto mleczko pszczele wpływa korzystnie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ pokarmowy oraz stan skóry. Preparaty z mleczkiem pszczelim polecane są w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Do działań niepożądanych zaliczamy: zawroty głowy, nadmierne uczucie senności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz inne objawy nadwrażliwości. Przeciwskazaniem do stosowania jest między innymi choroba Addisona oraz choroby na tle zakaźnym. Mleczko pszczele występuje w preparatach o nazwie: GAL MLECZKO PSZCZELE + PYŁEK KWIATOWY, GAL MLECZKO PSZCZELE LIOFILIZOWANE, SWANSON Royal Jelly 1000 mg.