Alergie pokarmowe
83,99 zł
108,19 zł
111,59 zł
109,86 zł
127,60 zł
4,50 zł
Alergia pokarmowa to zespół objawów zachodzących w organizmie, będących wynikiem spożycia alergizującego pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. Rozwój choroby zależy zarówno od czynników dziedzicznych usposabiających do ujawnienia się objawów, jak również od składników pożywienia – głównie białkowego. Jednym z ważniejszych czynników sprzyjających rozwojowi alergii pokarmowej jest uszkodzenie "bariery jelitowej", najczęściej przez patogeny, wirusy i bakterie, antybiotyki i inne. Najczęściej dochodzi do uczulenia na białka mleka krowiego, jaja, mąke, ryby, soję, orzechy. Najczęściej występuje alergia (nadwrażliwość) powstająca za pośrednictwem IgE typu I (typ humoralny) oraz typu IV (typ komórkowy). Cechą charakterystyczną dla alergii pokarmowej jest różnorodność objawów klinicznych ze strony układu pokarmowego, m.in. kolki i zaparcia. Występują też objawy ze strony układu oddechowego, jak np. sapka czy duszności. Podstawą leczenia jest eliminacja alergenu z diety. W przypadku noworodków i niemowląt karmionych sztucznie, a nietolerujących białka mleka krowiego stosuje się specjalne preparaty mlekozastępcze , podzielone na trzy główne kategorie, w których można wyróżnić dalsze podgrupy: mleka na bazie białka sojowego, mleka, zawierające zhydrolizowane białko mleka krowiego , diety elementarne, gdzie białko występuje w formie wolnych aminokwasów.