-
Produkty w kategoriach(3 produkty)
Czerwony sfermentowany ryż
Czerwony sfermentowany ryż powstaje w procesie fermentacji przy udziale grzybów o nazwie Monascus purpureus. Zawiera on monakolinę K. Substancja ta zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, poprzez zmniejszenie aktywności reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA). W wyniku tego poziom cholesterolu ulega normalizacji. Wskazaniem do stosowania są schorzenia, którym towarzyszy zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Do działań niepożądanych zaliczamy objawy nadwrażliwości. Istnieje także ryzyko osłabienia mięśni. Czerwonego sfermentowanego ryżu nie należy przyjmować jednocześnie z innymi lekami obniżającymi poziom cholesterolu bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Czerwony sfermentowany ryż występuje między innymi w preparatach o nazwie: DETOX+ CHOLESTER, LANGSTEINER Anticholest, LIPIXANIT.