ZWYCIĘZCA RANKINGU
ZAUFANE OPINIE CENEO
DARMOWY ODBIÓR
W NASZEJ APTECE
DARMOWA DOSTAWA
KURIEREM OD 279 ZŁ
Zrealizowaliśmy ponad
1 500 000 zamówień

Lactobacillus acidophilus

Przeglądaj kategorie keyboard_arrow_down
Wybierz producentów keyboard_arrow_down
Podaj zakres cen keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj według keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii kwasu mlekowego. Wykazuje właściwości wspomagające układ pokarmowy (w tym biegunki, zespół jelita drażliwego) oraz podnosi odporność organizmu człowieka.  Lactobacillus acidophilus tworzy tzn. barierę jelitową – zapobiega adhezji patogenów do błony śluzowej jelit, wytwarza związki przeciwbakteryjne, konkuruje z patogenami o składniki odżywcze oraz obniża pH środowiska. Ponadto utrzymuje szczelność śluzówki przewodu pokarmowego oraz stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami. Lactobacillus acidophilus tworzy także naturalną florę bakteryjną w obrębie pochwy. W przypadku zaburzenia homeostazy flory dochodzi do zakażeń bakteryjnych oraz grzybiczych. Czynniki zaburzające skład naturalnej flory to m. in. terapia antybiotykami, leczenie hormonalne, chemio i radioterapia, długotrwały stres, a także złe przyzwyczajenia higieniczne i seksualne. Wymieniony szczep w procesie fermentacji tworzy kwas mlekowy, a to obniża pH i zapobiega rozwojowi patogenów. Szczep bakterii kwasu mlekowego jest dobrze tolerowany. Do działań niepożądanych tego probiotyku zaliczamy zaburzenia żołądkowo-jelitowe (zdęcia, gazy) oraz objawy nadwrażliwości. Lactobacillus acidophilus wystepuje między innymi w preparacie o nazwie LISTON.