Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii kwasu mlekowego. Wykazuje właściwości wspomagające układ pokarmowy (w tym biegunki, zespół jelita drażliwego) oraz podnosi odporność organizmu człowieka.  Lactobacillus acidophilus tworzy tzn. barierę jelitową – zapobiega adhezji patogenów do błony śluzowej jelit, wytwarza związki przeciwbakteryjne, konkuruje z patogenami o składniki odżywcze oraz obniża pH środowiska. Ponadto utrzymuje szczelność śluzówki przewodu pokarmowego oraz stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami. Lactobacillus acidophilus tworzy także naturalną florę bakteryjną w obrębie pochwy. W przypadku zaburzenia homeostazy flory dochodzi do zakażeń bakteryjnych oraz grzybiczych. Czynniki zaburzające skład naturalnej flory to m. in. terapia antybiotykami, leczenie hormonalne, chemio i radioterapia, długotrwały stres, a także złe przyzwyczajenia higieniczne i seksualne. Wymieniony szczep w procesie fermentacji tworzy kwas mlekowy, a to obniża pH i zapobiega rozwojowi patogenów. Szczep bakterii kwasu mlekowego jest dobrze tolerowany. Do działań niepożądanych tego probiotyku zaliczamy zaburzenia żołądkowo-jelitowe (zdęcia, gazy) oraz objawy nadwrażliwości. Lactobacillus acidophilus wystepuje między innymi w preparacie o nazwie LISTON.

rozwiń keyboard_arrow_down
PRODUCENT keyboard_arrow_down
PROBLEM keyboard_arrow_down
Cena keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE
Zmarszczki, bruzdy i linie, wiotczenie skóry, przebarwienia, zmiana owalu twarzy, utrata blasku – to wszystko...
CZYTAJ
Gronkowiec skórny to bakteria, która zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób – szczególnie u osób...
CZYTAJ
Przeciążenie nadgarstka wywołane m.in. pracą przed komputerem czy grą w tenisa może skutkować powstaniem stanu...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia