Wyciąg z fermentacji bakterii Lactobacillus

Wyciąg z fermentacji bakterii Lactobacillus znajduje w preparacie: PROVAG Żel. Niektóre mikroorganizmy są szeroko stosowane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i farmaceutycznym, z racji ważnych procesów, które przeprowadzają. Bakterie takie jak Lactobacillus czy Lactococcus, naturalnie występujące w organizmie człowieka w przewodzie pokarmowym i pochwie, specjalizują się w procesie zwanym fermentacją mlekową. Z cukrów prostych i dwucukrów potrafią wytworzyć kwas mlekowy. Tę cenną właściwość tych bakterii wykorzystuje się nie tylko do produkcji kefirów, jogurtów czy zsiadłego mleka, ale także do kiszenia ogorków, kapusty, a nawet wytwarzania niektórych rodzajów mięs (salami). W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym wyciągi z fermentacji bakterii Lactobacillus zawierające metabolity tych bakterii, w tym kwas mlekowy, wykorzystuje się do produkcji preparatów do higieny intymnej. Dzięki zawartości kwasu mlekowego nadają pochwie fizjologiczne, kwaśne pH, chroniąc tym samym przed infekcjami grzybiczymi i bakteryjnymi

rozwiń keyboard_arrow_down
Przeglądaj kategorie keyboard_arrow_down
Wybierz producentów keyboard_arrow_down
Podaj zakres cen keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj według keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE

2021-06-21

Naturalne metody na rozstępy i poprawę jędrności skóry - kosmetyki DIY
Domowe sposoby na rozstępy, ujędrnienie skóry i jej wygładzenie obejmują oczywiście szczotkowanie ciała, samodzielnie wykonywane...

2021-06-18

Choroby płuc - skutki palenia papierosów
Palenie papierosów to bardzo szkodliwy nałóg - niemal każda osoba o tym wie - niezależnie...

2021-06-16

Szczotkowanie ciała na sucho, czyli prosta metoda na ujędrnienie skóry
Szczotkowanie ciała na sucho to coraz bardziej popularna metoda na ujędrnienie skóry na udach, brzuchu,...