Wyciąg z fermentacji bakterii Lactobacillus
Wyciąg z fermentacji bakterii Lactobacillus znajduje w preparacie: PROVAG Żel. Niektóre mikroorganizmy są szeroko stosowane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i farmaceutycznym, z racji ważnych procesów, które przeprowadzają. Bakterie takie jak Lactobacillus czy Lactococcus, naturalnie występujące w organizmie człowieka w przewodzie pokarmowym i pochwie, specjalizują się w procesie zwanym fermentacją mlekową. Z cukrów prostych i dwucukrów potrafią wytworzyć kwas mlekowy. Tę cenną właściwość tych bakterii wykorzystuje się nie tylko do produkcji kefirów, jogurtów czy zsiadłego mleka, ale także do kiszenia ogorków, kapusty, a nawet wytwarzania niektórych rodzajów mięs (salami). W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym wyciągi z fermentacji bakterii Lactobacillus zawierające metabolity tych bakterii, w tym kwas mlekowy, wykorzystuje się do produkcji preparatów do higieny intymnej. Dzięki zawartości kwasu mlekowego nadają pochwie fizjologiczne, kwaśne pH, chroniąc tym samym przed infekcjami grzybiczymi i bakteryjnymi.