Selen

Selen zaliczamy do grupy mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Selen jest składnikiem enzymów takich jak peroksydaza glutationu oraz dejodynaza. Peroksydaza glutationu to enzym o aktywności przeciwutleniającej, natomiast dejodynaza warunkuje utrzymanie prawidłowego stężenia trójjodotytoniny w organizmie ludzkim. W skutek niedoboru tego mikroelementu może dojść do zaburzenia czynności układu immunologicznego i  zwiększonego ryzyka niepłodności u mężczyzn. Zwiększa się także ryzyko powstania nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych. Niedobór selenu może prowadzić do choroby Keshana, zwiększonej podatności na infekcje oraz zwiększonego ryzyka powstania chorób neurodegeneracyjnych. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża podaż tego mikroelementu również nie jest korzystna. Zbyt duża ilość selenu może powodować zatrucie objawiające się: nadmiernym wypadaniem włosów, kruchością paznokci, czosnkowym zapachem oddechu, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi i wątroby, a nawet stanami depresyjnymi. Wysoką zawartością selenu charakteryzują się produkty spożywcze takie jak: łosoś, jaja kurze, kasza gryczana oraz kakao. Selen występuje między innymi w preparacie o nazwie: PROXANIT, Swanson Selen, OLIMP SELEN, BIO-SELEN+CYNK, AVET SELEN ORGANICZNY.

rozwiń keyboard_arrow_down
PRODUCENT keyboard_arrow_down
PROBLEM keyboard_arrow_down
Cena keyboard_arrow_down
CENA OD
CENA DO
Sortuj keyboard_arrow_down
USUŃ SORTOWANIE
Maślan sodu można spotkać w wielu produktach spożywczych, np. w serach, mleku oraz kiszonej kapuście....
CZYTAJ
Leki generyczne to tańsze odpowiedniki oryginalnych farmaceutyków. Bardzo często są proponowane przez farmaceutów, gdy pacjenci...
CZYTAJ
Z powodu występowania sinic w Polsce coraz większą liczbę kąpielisk wyłącza się z użytku. Ważnym...
CZYTAJ
Certyfikaty i wyróżnienia